logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmodernizować stare kolumny 54x20x32 cm i dobrać tani wzmacniacz?

20 Wrz 2006 15:31 1574 3
REKLAMA
  • #1 3039117
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 3064840
    junan
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Za takie pieniądze nic lepszego do tych kolumn nie włożysz. Masz szczeście bo są tam wieczne głośniki GDN16/15 na tkaninie. Później niestety były na piance. Wysokotonowe masz w nowej wersji GDW 6,5/1,5 już z układem drgającym od GDW 9/15, a więc znacznie lepsze niż wcześniejsze, ze śrubką w środku membrany.
    Reasumując: masz niezłe kolumny 30W 8Ω z przyzwoitą efektywnością. Z dobrym sprzętem, zagra to całkiem przyzwoicie. Niestety plasikowe wieże tego kryterium nie spełniają.
    30W według dawnych kryteriów to jak 50-60W dzisiaj u porządnych producentów lub 100-150W RMS u Chińczyka (500-2000W PMPO).
    Jeśli Cię nie przekonałem, nie psuj tych kolumn tylko je sprzedaj. Ktoś je doceni, zwłaszcza jesli są w dobrym stanie.
  • REKLAMA
  • #3 3067427
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Przecież te głośniki to klasyka gatunku, weź je sprzedaj na allegro jako unikat! ja sam żałuje że wymieniłem sztywniaka na GDN 16/30.
    jedyne co można się dopatrzyć to wlasnie te dwa wysokotonowce. Po prostu wymontuj jeden, i drugi, w zamian za dwa wstaw jakieś ciekawe kopulki z tonsila tak z 90dB skuteczności do środka daj tam zwrotniczkę 5000Hz. I będize grało jak trzeba. jesli chcesz już coś wymieniac to tylko Albo ARn 150 (najtańsze) lub GDn 16/50 (z allegro omawiane tutaj chyba na 3 podstronach) + GDWK 9/120 - będziesz mial 93dB bardzo głośne kolumny.

Chinszczyzny nie kupuj.

jesli grają to sprzedaj na allegro jako praktycznie Antyk, o super klasycznym brzmieniu altusów. Głośniki GDn 16/15 są 4x glosniejsze od Alphardów podobnej średnicy. Maja lekkie membrany, mocne magnesy. I naprawde kopa w porównaniu nawet z dzisiejszymi konstrukcjami jesli chodzi o skuteczność.

Może za nisko nie zejdą. Ale jak chcesz basu, to kupujesz obojętnie jaki głosnik 25 cm i robisz do niego skrzynie a nie odwrotnie: dajesz skrzynie i szukasz glośników.

Tak jak mówilem jedyne do czego można się przyczepic to te dwa wysokotonowce. Lepiej dać jednego chocby 9/120.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 3068325
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Mam takie kolumny.
    Jednak po awarii zastąpiłem dwa jednym głośnikiemale 20cm też tonsilem.
    Bas się znacznie poprawił
REKLAMA