logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio UNITRA DIORA z fal krótkich na długie?

Sliwek2002 07 Lip 2003 18:50 3634 14
REKLAMA
  • #1 279533
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    Zwracam się do was a z proźbą o udzielenie mi pomocy na temat przestrojenia radia z krótkich fal na długie gdyz jak pewnością wiecie od 1 stycznia 2000 większość stacji radiowych musiała zmienic czestotliwosc na dłuższe fale (czy cos takiego :) ) No i ja własnie mam problem gdyż nie wiem jak to zrobić.

Z góry mówię, że jestem bardzo ciemny w tych sprawach i prosił bym o instrukcję od podstaw i krok po kroku.

Dodam jeszcze iz posiadam radio UNITRA DIORA

P.s. Nie chodze, ani nie chodziłem nigdy do Szkoły Elektronicznej :)
  • REKLAMA
  • #2 279535
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć !

Chyba chodzi Ci o praestrojenie radia na "górny" UKF.
    Ale z krótkich na długie 8O

Może koledzy mają jakieś pomysły ?

.
  • REKLAMA
  • #3 279539
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Z krótkich na długie?.Zapewne chodzi o wyższy zakres UKF w Twoim wypadku najprościej kupić gotowy kowerter w sklepie elektronicznym w komplecie jest krótka instrukcja podłączenia.
  • #4 279543
    Karol Gajewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Myślę ze kolega pomylił konieczność przestrojenia UKF z dolnego pasma na wyższe. Przestrajanie radia z fal krótkich na długie nie ma sensu ze względu na konieczność zamiany cewki w obwodzie wejściowym na antenę ferrytową oraz przewijaniem cewki w obwodzie heterodyny.

Karol
  • #5 279547
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    przenioslem TU ten post
  • REKLAMA
  • #6 279553
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Zawsze mi się wydawało, że nie ma radioodbiornika z zakresem fal krótkich, który nie posiada zakresu fal długich
  • #7 279574
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 362
    wymagana wieksza precyzja, zarowno co do nazwy sprzetu, jak i tego, co chcesz z nim zrobic oraz wiadomosci chocby na podstawowym poziomie - jesli nie umiesz chocby zrozumiec schematu :arrow: to lepiej sie za to nie bierz, zeby nie popsuc sprzetu...
  • #10 280208
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    To ma pecha. W końcu coś za coś.
  • #11 280404
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Koledze raczej chodzi o przestrojenie UKF. Konwenter wydaje się najprostszym rozwiązaniem ale nie najlepszym.Poniżej umieściłem link do strony mówiącej o tym jak przestroić kilkanaście krajowych radioodbiorników (bardzo fajna stronka) http://www.elektronika.owg.pl/przyklady.htm
  • #12 280450
    DAREK M
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Najprawdopodobniej chodzi ci o zmianę z dolnego na górne pasmo UKF Jeśli tak słabo znasz się jak mówisz to najprościej jest kupić gotowy konwenter w sklepie koszt ok 20-26żł, do nigo bedzie załączony schemat. Bywaja różne wersje konwenterów, zazwyczaj wszystko sprowadza się do wpięcia konwentera w przewód prowadzący do gniazda anteny UKF i podpięcia zasilania. Zakres potrzebnego zasilania wacha się pomiędzy 10-15V więc można zawsze gdzieś takie znaleść.

Pozdrawiam
  • #13 282196
    Sliwek2002
    Poziom 11  
    Tak przydała mi sie stronka która podał Paweł.ko . Bede starał się przestroic radio na wzorze radia Amator, mysle ze z usunieciem tych pojemnosci nie bede mial wiekszego problemu ale jak zamienic C125(10) na 3,3pF to nie mam pojecia... i skad mam wziac te 3,3pf ... kupic ???

P.s. dziekuje wszystkim za szybka odpowiedz na pewno sie przyda
  • REKLAMA
  • #14 282256
    SKRZYNIA
    Poziom 23  
    Ocena: 198
    czesc chodzi poprostu o zamiane pojemnosci czyli wyciagasz (10) a na jego miejsce wlutuj 3,3pF a gdzie mozna go kupic w sklepie elektronicznym albo gieldzie rtv
    pozdrawiam

:arrow: jezeli chodzi o przestrajanie to mozna za pomoca konwertera jak koledzy pisali wyzej poprzez zmiane pojemnosci kondziołków poprzez wymiane glowicy albo za pomoca syntezatowa czestotliwosci
    pozdrwaiam

Scalone posty - 5 minut (za)
  • #15 282846
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Nie zapomnijmy że przestrajanie radioodbiorników konwerterami wiąże się z koniecznością montowania przełącznika a pasmo posiekane jest na dwa lub trzy podzakresy (88-108 MHz to więcej niż 66-72 MHz).Dlatego ja nie opcjonuję za tym rozwiązaniem a strona podana przeze mnie na pewno nie jednemu pomoże w prosty sposób przestroić radio po ludzku.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby przestrojenia radia UNITRA DIORA z zakresu fal krótkich na fale długie, co jest technicznie skomplikowane i wymaga modyfikacji obwodów, takich jak wymiana cewek antenowych i przewijanie cewek heterodyny. Uczestnicy sugerują, że zamiast tego częściej chodzi o przestrojenie zakresu UKF z dolnego na górny, co jest prostsze i można to osiągnąć za pomocą gotowego konwertera dostępnego w sklepach elektronicznych. Konwerter wymaga podłączenia do anteny UKF i zasilania (10-15V), a jego montaż może wymagać przełącznika, gdyż pasmo UKF dzieli się na podzakresy. W przypadku bardziej zaawansowanych modyfikacji, takich jak wymiana kondensatorów (np. C125 z 10pF na 3,3pF), konieczna jest podstawowa wiedza elektroniczna oraz dostęp do elementów w sklepach lub na giełdach RTV. Podkreślono, że bez znajomości schematów i podstaw elektroniki ryzyko uszkodzenia sprzętu jest wysokie. Wskazano również przydatne źródła internetowe z przykładami przestrojenia radioodbiorników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA