logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera SONY CCD-TRV36E - wyłącza się po 2 sekundach, miga czerwona dioda

TomaszS 09 Lip 2003 09:27 3249 13
REKLAMA
  • #1 281617
    TomaszS
    Poziom 12  
    Witam.
    Proszę o pomoc .
    Kamera po włączeniu w funkcje camera lub Player działa tylko przez chwilę (ok. 2s) i wyłącza się. W wizjerze zapala się i miga na tą chwilę czerwona dioda. Na wyświetlaczu LCD w tym czasie świeci wszystko. Bateria jest sprawna. Bateria pastylkowa była wyczerpana - wymieniłem. Kamera pobiera i oddaje kasetę. Co może być przyczyną usterki? Kamer zazwyczaj nie naprawiam, alę tą muszę, dlatego bardzo proszę o pomoc.
    Gdzie mogę znależć serwisówkę do tej kamery?
    Pozdrowienia. :(
  • REKLAMA
  • #2 281625
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    to co zwykle : wylały się konden. elektrol. SMD. Obejrzyj wszystkie moduły z tymi elkami i zobacz czy nie jest "mokro" w ich okolicach. Spróbuj podgrzać kilka z nich lutownicą , jak zacznie śmierdzieć to trzeba wymieniać (najlepiej wszystkie żeby nie było później problemów). Newralgiszne są też złacza "tasiemkowe" czasami same się wypinają i oczywiście "zimne luty".
    powodzenia!!!
  • #3 281758
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Elek bym nie szukał./koledze KZ pomyliły sie chyba kamery/.Musisz cos wiecej opisać :Na wyświetlaczu LCD w tym czasie świeci wszystko:czyli co!!!cały na biało ,czy funkcje tylko,czy tak jak w czasie norm. pracy???
  • REKLAMA
  • #4 281846
    TomaszS
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odpowiedź.
    Na wyświetlaczu LCD wyświetlone są wszystkie dostępne funkcje, z tym że wskaźnik baterii lekko pulsuje. Dzieje się to tylko chwilę, ponieważ razem z wyłączeniem się kamery znika wszystko z wyświetlacza.
  • #5 281883
    exe
    Poziom 12  
    a nie jest napisne w instrukcji?
  • #6 282243
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    A na zasilaczu?
  • #7 283101
    TomaszS
    Poziom 12  
    Witam. Nie stety nie mam ani instrukcji ani oryginalnego zasilacza. Dodatkowo zauważyłem że obraz jest przejaskrawiony.
  • REKLAMA
  • #8 283178
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    Wynika z tego że bater. złom lub rozładowana.Na zwykłym zasilaczu też nie pójdzie musi być info litum.
  • REKLAMA
  • #9 296134
    TomaszS
    Poziom 12  
    Witam!
    Serdecznie dziekuje za pomoc.
    Pozdrowienia.
  • #10 296190
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Znam to ;) jak sobie robiłem DV-in w mojej kamerce to wszysko działał do momentu wyjęcia baterii. Jak ją wyjąłem i za parę minut włożyłem to kamera włączała się na 2-3sek, piszczała wyświetlała low battery i się wyłączała (tak na baterii jak i na zasilaczu). Winne okazały się źle wyliczone sumy kontrolne w zmodyfikowanym wsadzie. Przeliczyłem ręcznie, poprawiłem i działa jak należy.
    Proponuję odwiedzić stronę http://lea.hamradio.si/~s51kq/DV-IN.HTM
    Pamiętaj też, że wszelki zmiany obowiązują od zapisania zmienionych komórek ale sumy kontrole są sprawdzane jedynie po odcięciu i przywróceniu zasilania (wczytaniu zawartości EEPROMU do RAMu). Przycisk rescue w DVin-lite modyfikuje tylko zawartość RAMu, tak że kamera działa ale jeśli były błędy w EEPROMie to po wyjęciu i włożeniu baterii znów przestanie działać, trzeba ręcznie poprawić błędne komórki i je zapisać w EEPROMie.
  • #11 296254
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    @tzok: o czym ty wogóle piszesz???To nie dotyczy TRv36.Tobie wywaliło eeprom po zhakowaniu kamerki cyfrowej ,to sa dwie inne sprawy.Po co motać?
  • #12 296341
    tzok
    Objawy są podobne, może ktoś grzebał w pamięci, żeby np. odblokować analogowe wejścia, te modyfikace dotyczą także kamer analogowych, nie sprawdzałem co to za konkretny model. Mógł też uszkodzić się EEPROM. Czy nie warto tego sprawdzić w pierwszej kolejności, przecież to chyba nie jest specjalny problem (o ile jest złącze LANC).
  • #13 296349
    MANIEKJG
    Poziom 15  
    Problem to może i nie jest ,ale jak ktoś nie ma nawet właściwego zasilacza to bardzo trudno zczytać zawartosc pamieci .żwłaszcza w pierwszej kolejnosci?!
  • #14 296375
    tzok
    Moja kamera (sony dcr-tr7100e) nie ma jakiś szczególnych wymagań co do zasilacza (DC 8.4V/1.5A) i chodzi bez baterii, nie wiem w czym problem. Układ pinów we wtyczce zasilacza jest następujący (patrząc od przodu na wtyczkę):
    _______ GND
    | _ || _ |
    nc....+

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Sony CCD-TRV36E wyłącza się po około 2 sekundach pracy, a czerwona dioda miga. Na wyświetlaczu LCD przez chwilę widoczne są wszystkie funkcje, z pulsującym wskaźnikiem baterii, po czym obraz znika. Bateria główna jest sprawna, wymieniono także baterię pastylkową. Kamera poprawnie pobiera i oddaje kasetę, jednak obraz jest przejaskrawiony. Możliwe przyczyny to uszkodzone kondensatory elektrolityczne SMD, zimne luty lub poluzowane złącza tasiemkowe. Wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana kondensatorów. Brak oryginalnego zasilacza utrudnia diagnozę, gdyż kamera wymaga zasilania o odpowiednich parametrach (np. litowo-jonowego). Pojawiły się sugestie dotyczące uszkodzenia pamięci EEPROM lub ingerencji w jej zawartość, co może powodować podobne objawy, jednak nie jest to typowe dla modelu TRV36E. Zaleca się sprawdzenie stanu pamięci EEPROM oraz poprawność zasilania. Informacje o serwisówce nie zostały podane, a instrukcja obsługi mogłaby pomóc w dalszej diagnostyce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA