logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr dolnoprzepustowy. Subwoofer, obcięcie pasma.

radoszczak21 03 Paź 2006 14:54 3352 3
REKLAMA
  • #1 3080997
    radoszczak21
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam mam subwoofer ( 2 głośniki niskotonowe ) są one bezpośrednio podłączone do wzmacniacza... przenoszą o do jakiś 2k. Chciałbym obciąć pasmo na nich tak gdzie do 200 - 300 Hz. Myślalałem o filtrze LC ale nigdzie w necie nie moge znaleść wzorów na wyliczenie elementów.

Głośniki są 8 Ohmowe ( 80 W , 140 MAX W )
  • REKLAMA
  • #2 3745225
    wickerman
    Poziom 10  
    Ja przy okazji dołączam sie do tematu... 200-300Hz max filtr aktywny najlepiej. Pod głośnik 4 Ohm.

To fakt nie znalazłem na necie filtra aktywnego o Fg 200-300Hz HELP!!
  • REKLAMA
  • #3 4324582
    radoszczak21
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    No teoretycznie można dać przed głośnikiem samą cewkę co nie ? Czy trzeba budować dwójnik z kondensatorem jeszcze ?
  • #4 4324674
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Panowie... Jakim cudem nie możecie znaleźć w necie schematu aktywnego filtru dolnoprzepustowego???????????? Schematów tego typu są setki, a że nie ma akurat na 200 czy 300 Hz... Są za to wzory z których można łatwo wyliczyć potrzebne elementy.
    Jeśli idzie o filtr pasywny... Sama cewka połączona w szereg z głośnikiem może być, ale będzie to filtr o bardzo słabej stromości (bodajże 6dB/oktawę), więc będzie tłumił i tłumił i tłumił, a głośnik i tak będzie przenosił dużo szersze pasmo niż powinien. W połączeniu z kondensatorami będzie to już filtr o większej stromości.
    Ja osobiście polecam filtr aktywny przed wzmacniacz - łatwiej go obliczyć i nie trzeba bawić się w nawijanie wielkich cewek... ;)
REKLAMA