logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6020 - zakłócenia dźwięku po kilku minutach rozmowy, jak naprawić?

bestler 05 Paź 2006 12:25 2007 6
REKLAMA
  • #1 3087077
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 895
    Problem jest następujący: Podczas rozmowy dłuższej niż kilka minut pojawiają się rozmaite szumy, trzaski i inne zakłócenia, które skutecznie uniemozliwiają dalszą rozmowę. W początkowym etapie - pierwsze 3 min - wszystko jest w porządku, po upływie 20 już nie da sie rozmawiać.

Rozebrałem tel, oczyściłem (był solidnie zanieczyszczny) ale wydaje mi się, że to niewiele pomogło...

Jak tą płytę oczyścić ?? mogę wykapać w alkoholu ?? (podobno można)

A może to czegoś innego przyczyna ?

Poza tą usterką telefon przez 1,5 roku działa prawidłowo i jestem z niego zadowolony.

Paweł
  • REKLAMA
  • #2 3089940
    Zombek
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Witam

Jeśli chodzi o mycie płyty to użyć należy alkoholu izopropylowego (izopropanol). Klasa czystości - czysty, lub czysty do analiz, raczej nie techniczny. Dostępny w każdej hurtowni chemicznej w cenie 10-30 PLN za litr zależnie od czystości. Spis hurtowni chemicznych :arrow: http://chemia.px.pl/roznosci/sklepy_chemiczne/Warszawa.html.
    Jeśli jest zabrudzny tak mocno jak mówisz to potrzeba mu kilku kąpieli za każdym razem w nowym izopropanolu. Myjesz sama płytę bez wyświetlacza :!: Przydała by się wanienka ultradźwiękowa. Po myciu suszenie gorącym powietrzem, hotair albo suszarka. Tyle z grubsza jeśli chodzi o mycie.
    Jeśli mycie nie pomoże to jest kilka możliwości:
    - zabrudzony głośniczek
    - uszkodzenie oprogramowania
    - odlutowany procesor
    - uszkodzony procesor
    Powyższa lista nie wyczerpuje oczywiście wszystkich możliwości. Głośniczek wymienisz sam, naprawa reszty nie jest już prosta. Napisz oczywiście jak zakończy się walka z twoim telefonem

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3090478
    bestler
    Wogóle jest jeszcze jeden fakt, o którym zupełnie zapomniałem pisząc poprzedni post :)

Jakiś miesiąc temu zalałem ten tel wodą minmeralną ;)) Od razu zgasł, ale ponieważ to było w nocy to pozbawiony świadomosci zasnałem ... rano właczam tel i działa... troche sie krzaczył przez kilka dni (wieszal, zacinal na chwile, resetował) ale po dwoch chyba dniach wszystko poza usterka opisana w pierwszym poście działą normalnie.

Ile by kosztowała taka kąpiel ??
  • #4 3090931
    Zombek
    Poziom 17  
    Ooooo no to pominąłeś bardzo ważną rzecz :D. Niestety to tylko pogarsza rokowania. Telefon po zalaniu powinien bez suszenia znaleźć sie w serwisie. Tak samo jak każda inna zalana elektronika z tym stopniem złożenia i miniaturyzacji. Zasada jest taka:

- wyjąć baterie/odłączyć od zasilania
    - zawinąc w wilgotny ręcznik
    - zanieść do uczciwego/dobrego serwisu

Wracając do twojego telefonu to w sumie jeśli chodzi o możliwości usterki wszystko co napisałem w pierwszym poście jest aktualne. Skoro jest po zalaniu dochodzi jeszcze możliwość skorodowanej przelotki pomiędzy warstwami ścieżek. Cena mycia telefonu to jakieś 30-50 PLN, ale Warszawa będzie pewnie droższa. Większość serwisów nie udzieli gwarancji na naprawę "topielca". Jeśli kupisz izopropanol to to zrobisz to sam i dużo taniej. To co zostanie na pewno sie przyda (dobry rozpuszczalnik tłuszczy). Nawet do odkażania możesz użyć (w aptece są gaziki nasączone izopropanolem). ZEWNĘTRZNEGO !!!
    Może ktoś z kolegów z w-wy udostępni ci wanienkę ultradźwiękową. Ponieważ to wysuszony topielec to namocz go z 2-3h. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania z chęcią odpowiem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3092221
    bestler
    Jaka częstotliwość drgań jest w takiej wanience ?? Może by tak jakąś miskę położyc na membramie od głośnika... i puścic nawyżej jak się da :) Dziś chodziłem po wielu wielu serwisach komórek, ale nikt od reki nie chcial mi wypłukać płyty. Wszyscy zabieraja telefon na kilka dni do tygodnia (paranoja). Izopropanol mam w pracy, bo tez uzywam do czyszczenia płytek (troche mniejszy stopien scalenia) wiec wyczyszcze sobie i telefon. Poza tym w marcu konczy mi sie abonament, wiec dostane jakis nowy wszystkomajacy super telefon :) a ten do marca mogłby wytrzymac w sumie... :)
  • REKLAMA
  • #6 3093019
    Zombek
    Poziom 17  
    Witam

O wanience jest ładny topic tutaj :arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic125543.html. Każdy sposób wprawienia pojemnika w drgania będzie lepszy niż kąpiel bez drgań. Dziwne serwisy są w tej Warszawie. Może masz wanienkę z brzęczykiem do trawienia płytek? Jak nie masz to możesz szybko coś sklecić z pojemnika i przekaźnika. Jakieś opisy powinny być na elektrodzie. A tak z praktyki kąpieli to najdłużej kąpałem Mitsubishi po kąpieli w Bałtyku. Od zalania do momentu jak trafił na stół minęły 3 tygodnie. Po rozebraniu stwierdziłem ze szkoda nawet izopropanolu, bo korozja była już daleko posunięta. Po 2 dniach kąpieli i wymianie baterii ożył. Wniosek - myć, suszyć, myć suszyć... a pomiędzy WYMIENIAĆ izopropanol (widziałem serwisy gdzie izopropanol miał kolor i konsystencję mleka) Oczywiście kąpiel nie gwarantuje powodzenia naprawy, ale jest niezbędna po zalaniu.

Pozdrawiam
  • #7 3418259
    bestler
    No to powiem, że mineło kilka miesięcy i telefon działa cały czas :) (oby jak najdłużej). Nie kąpałem niczym, wyczyściłem płytę z takiego syfu powstałego z kurzu i wody. Narazie jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z telefonem Nokia 6020 polega na pojawianiu się szumów i trzasków podczas rozmów trwających dłużej niż kilka minut, co uniemożliwia dalszą komunikację. Wstępne czyszczenie płyty głównej nie przyniosło znaczącej poprawy. Zalecane jest mycie płyty izopropanolem o wysokiej czystości, najlepiej w kilku kąpielach z wymianą rozpuszczalnika, oraz suszenie gorącym powietrzem. Użycie wanienki ultradźwiękowej może zwiększyć skuteczność czyszczenia. Możliwe przyczyny problemu to zabrudzony głośniczek, uszkodzenie oprogramowania, odlutowany lub uszkodzony procesor, a także korozja spowodowana wcześniejszym zalaniem telefonu wodą mineralną. Po zalaniu urządzenie powinno być jak najszybciej wyłączone, rozebrane i poddane profesjonalnemu czyszczeniu, gdyż korozja może uszkodzić przelotki między warstwami ścieżek. Koszt profesjonalnego mycia wynosi około 30-50 PLN, jednak samodzielne czyszczenie izopropanolem jest tańsze. Po kilku miesiącach bez kąpieli w izopropanolu, jedynie z mechanicznym oczyszczeniem płyty, telefon nadal działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA