logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 0,75 KW 1-fazowy vs 3-fazowy do mieszania - różnice w mocy i kosztach

pszczepan 05 Paź 2006 19:03 7080 12
REKLAMA
  • #1 3088175
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witam,

Chcę zastosować silnik do mieszania. W innej maszynie użyty był 0,75 KW 3f.

Sprawdziłem, że zarówno silnik 1f jak i falownik 1f są tańsze niż dla 3f.
    Czy silnik 0,75 KW w wersji 1f jest słabszy niż 3f?
    Nie musi się kręcić w obie strony.

Dzięki za oświecenie
    Paweł
  • REKLAMA
  • #2 3088260
    chru
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    Witam 0.75kW dla 1 czy 3 faz to nadal 0.75kW.Moc jest taka sama sprawdź obroty i moment obrotowy jeśli porównywalne to śmiało możesz podmieniać.Silnik trójfazowy trochę lepiej radzi sobie ze startem no i jest mniejszy od jednofazowego tej samej mocy.pozdrawiam
  • #3 3091284
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 109
    Witam!
    Można zastosować falownik z wejściem 1 faz.
    oraz wyjściem 3 faz. Cena faktycznie jest niewielka: ok 400 PLN (dla LG) oraz dodać silnik 3 faz. i masz pełną regulacje i moc.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 3091964
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ta wersja z falownikiem 1 fazowym i silnikiem 3f mi się podoba. Jaki model np. LG ma taką opcję - wejście 1 faza - wyjście 3 fazy?

Dzięki
    Paweł
  • REKLAMA
  • #5 3094547
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam
    Wiele firm oferuje falowniki zasilane 1 faza do silnikow 3 fazowych (do mocy ok 1,5kW) , sprawdz najpierw czy silnik jaki posiadasz mozna skojarzyc w trojkat.
    Jezeli to mieszadlo ma ciezki rozruch to poszukaj falownika vektorowego, bedziesz mial duzy moment w niskim zakresie obrotow (na Allegro duzo jest takich falownikow). Wczesniej stosowalo sie silniki pradu stalego ktore maja staly moment w szerokim zakresie obrotow.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3096243
    pszczepan
    Poziom 20  
    Witam,
    Załóżmy, że mogę podłaczyć silnik 3f w trójkąt ( sprawdzę to dopiero) . Normalnie bym zasilał taki silnik z gniazda siły.
    Stosując falownik 1f do silników 3f jak się go podłącza. Rozumiem, że normalnie z sieci 1-fazowej zasilam falownik, a do silnika podłaczam te 3 fazy generowane przez falownik?

O ile jestem w stanie spokojnie podnosić obroty silnika 3f 0,75 KW, który ma nominalne 1100 obr/min.

Chciałbym mieć 2000 obr/min, ale czy falownikiem tak podniosę? - czy muszę ten silnik przewinąć i czy silnik po przewinięciu na 2000 obr/min i mocy 0,75KW działa OK, czy może jest jakiś efekt uboczny - grzanie się itp?

Silnik pracuje dość lekko - podłączony jest do przekładni która z 1100 obr robi 26 obr/min.

Pozdrawiam
    PAweł
  • #7 3097103
    pllmisp
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witam
    Gdy falownik zasilany jest z 1 fazy jego wyjscie podlanczasz do silnika polaczonego w trojkat, co do podnoszenia obrotow to duzo zalezy od typu konkretnego silnika - konstrukcji i materialow. Standardowe silniki podnosze do ok 120% nominalu i kontroluje temperature i prad przy stalym obciazeniu. Wstaw silnik ok 1450 obr. wtedy latwiej ci bedzie podniesc do 2000 bez ryzyka - na falowniku , lub zmien przekladnie na szybsza i zjedz silnikiem w dol.

Pozdrawiam
  • #8 3097781
    pszczepan
    Poziom 20  
    To jest jakiś słoweński silnik i ich przekładnia również. Zakładając silnik lub przekładnię polską obawiam sie przerobek zwiazanych z mocowaniem.

Jak zatem wyglada sprawa przewiniecia - Czy jesli dam ten silnik do firmy zajmujacej sie tym, czy przewiną kazdy silnik czy nie i jak jest wtedy z jego trwałością, stabilnością pracy, przegrzewaniem??

Pozdrawiam
    Paweł
  • #9 3102473
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Sprawdź jeszcze raz obroty silnika. Silniki indukcyjne mają obroty podsynchroniczne dla 50 Hz : 2800,1400,900,700...z ,,groszami''.
    Silik z 1100 obr zdaje sie nie występuje...
    A jeśli chodzi o przewinięcie każdy silnik można przezwoic z tym, że zmaleje jego moc, sprawnośc zmieni się charakterystyka momentu. Wiąże się to z tym, że silniki budowane na różne obroty posiadają różną długośc pakietu ,średnicę wirnika.
    pzd.
  • #10 3102475
    pszczepan
    Poziom 20  
    To jest silnik produkcji Słoweńskiej - stąd takie obroty
  • #11 3102498
    darxxxx
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Przez kilka lat pracowałem na przezwajalni silników . Naprawiane były silniki: polskie, radziecki, rumuńskie, niemieckie, brazylijskie, włoskie, czeskie itp...Ale żaden nie miał takich obrotów. Jeśli możesz podaj mi dane z tabliczki zn.
  • #13 3210293
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 423
    darxxxx napisał:
    Przez kilka lat pracowałem na przezwajalni silników . Naprawiane były silniki: polskie, radziecki, rumuńskie, niemieckie, brazylijskie, włoskie, czeskie itp...Ale żaden nie miał takich obrotów. Jeśli możesz podaj mi dane z tabliczki zn.

Czy w Brazylii jest 50Hz? Bo przy 60Hz obroty 1100 są calkiem realne...

Podsumowanie tematu

✨ Silnik o mocy 0,75 kW w wersji jednofazowej i trójfazowej ma tę samą moc nominalną, jednak silnik trójfazowy charakteryzuje się lepszym momentem rozruchowym i mniejszym rozmiarem przy tej samej mocy. Falowniki jednofazowe z wyjściem trójfazowym (np. marki LG) umożliwiają zasilanie silników trójfazowych z sieci jednofazowej, co pozwala na pełną regulację prędkości i momentu obrotowego. Silnik trójfazowy można podłączyć w układzie trójkąta, a falownik 1-fazowy zasila wtedy silnik generując trzy fazy. Podnoszenie prędkości obrotowej silnika do około 120% nominalnej jest możliwe, ale wymaga kontroli temperatury i prądu. Silniki o nietypowych prędkościach (np. 1100 obr./min) mogą pochodzić z innych standardów częstotliwości (np. 60 Hz) lub być produkcji zagranicznej (np. słoweńskiej). Przewijanie silnika na wyższą prędkość obrotową jest możliwe, ale wpływa na jego moc, charakterystykę momentu i trwałość, ze względu na różnice konstrukcyjne takie jak długość pakietu i średnica wirnika. W przypadku mieszadeł z ciężkim rozruchem zaleca się falowniki wektorowe dla lepszego momentu przy niskich obrotach. Alternatywnie można zastosować silnik o większej mocy (np. 1,5 kW) dla zapewnienia zapasu mocy i bezpieczeństwa pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA