logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić tuner TU 960 z głowicą GFE 12? Szukam wskazówek.

ADAM300 10 Lip 2003 20:52 2567 7
REKLAMA
  • #1 284032
    ADAM300
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich.Kupiłem sobie ostatnio za symboliczną "złotówkę" wieżę. Okazało się że tuner o symbolu TU 960 niestety ale nie jest przestrojony :( Na płycie głównej jest zamontowana głowica o symbolu GFE 12 (taki nadruk znajduje się na płycie przy głowicy). Czy może któryś z Kolegów przestrajał już taki sprzęcik?? Jeżeli tak to prosił bym o wskazówki. Z góry za wszystko dziękuję i pozdrawiam Grzegorz R.
  • REKLAMA
  • #2 284133
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3356
    A nie pisze tam GFE-112 i nie ma toto(tuner) czterech wyświetlaczy 7-segm. LED? Bo jeżeli tak, to się zaraz weźmiemy za robotę... .
  • REKLAMA
  • #3 284144
    ADAM300
    Poziom 11  
    Prawdopodobnie to głowica 112. Ten tuner to wersja eksportowa (prawdopodobnie naszej starej poczciwej DIORY) i jest bez wyświetlacza Stroimy gałą :)
  • #4 284152
    ADAM300
    Poziom 11  
    Wyrzuciłem na wejściu 18pF dalej 15 pF i z heterodyny 15pF Cewkę heterodyny zmniejszyłem o 1 zwój.Nie pamiętam czy na ARCz 5,6pF zmieniamy na 3,3pF.No i właśnie przed chwilką niby ruszyła. Niestety ale nie mam dostrajania na indukcyjnościach i pojemnościach.Poziom sygnału nie zmienia się przy strojeniu :(
  • REKLAMA
  • #5 284639
    ADAM300
    Poziom 11  
    Poszukałem dokładnie w posiadanych schematach i okazuje się że jest to głowica GFE 105. Usunąłem C1-18pF, C9-15pF,C13-15pF. Niestety ale nie mam regulacji wzmacniacza wejściowego trymetrami i cewkami. Co może być przyczyną takiego stanu???
  • REKLAMA
  • #6 287338
    ADAM300
    Poziom 11  
    :):) Ten tuner to polska Diora AS 642 (tylko że ze wskazówką na skali) Głowica GFE 105. Przestroiłem i niestety ale nie mam regulacji wzmacniacza wejściowego trymetrami i cewkami. Napięcie 3-25V jest ok.Zasilanie głowicy mam 10,3V???? Poszperałem w szafie i znalazłem drugą 105-tkę. Po zainstalowaniu objaw nie ustąpił (brak regulacji wzmocnienia) CZy może któryś z Kolegów miał podobną usterkę?? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję Grzegorz R.
  • #7 287385
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Adam, za małe napięcie GF-105 to chyba najprostsza głowica do przestrojenia, zobacz zenerkę w zasilaczu, a tam trzeba wyrezać 3 kondensatory (numerków nie pamiętam) ale to było na elektrodzie -zodiak,tosca,etc w niektórych głowicach to nawe arc-a nie trzeba wymieniać. Czasami jak masz dobry tuner to trzeba po uczciwym zestrojeniu głowicy wyrzucić ten dodatkowy wzmacniacz na wyjściu, bo spotkałem się z takimi przypadkami że na wyjściu miałem ponad 2,5Volt - no i wzmacniacz "troszkę" w przester wchodził
  • #8 287524
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Sprawdź napięcia na T1 , T2 jeżeli są dobre ,to kawał druta w rękę i przykładając w torze sygnału do poszczególnych elementów staraj się wychwycić moment w którym następuje gwałtowny spadek sygnału . Możliwe ,że to jakaś przerwa między obw rezonansowym na kolektorze T1 a bazą T2.
    PS. Jeszcze jedno -sprawdź czy czasem nie jest tak ,że powinna tam być GFE112 ,a jest włożona 105 -tka. Nie pamiętam już tego dokładnie ,ale kiedyś przerabiałem Zodiaka (na odwrót -105 na 112) i coś musiałem zmieniać ,bo jedno z wyprowadzeń się nie zgadzało ...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia tunera TU 960 wyposażonego w głowicę oznaczoną jako GFE 12, która prawdopodobnie jest modelem GFE 105 lub GFE 112. Tuner jest wersją eksportową polskiej Diory AS 642, pozbawioną wyświetlacza LED i regulacji wzmacniacza wejściowego za pomocą trymetrów i cewek. Próby przestrojenia obejmowały usunięcie kondensatorów (18pF, 15pF) oraz zmniejszenie liczby zwojów cewki heterodyny, jednak poziom sygnału nie zmieniał się podczas strojenia. Sugerowano sprawdzenie napięć zasilania głowicy (około 10,3 V) oraz elementów tranzystorowych T1 i T2, a także możliwość wymiany głowicy na właściwy model (GFE 112 zamiast 105). Wskazano również na konieczność korekty w zasilaczu, w tym wymianę lub usunięcie kondensatorów i ewentualne wyeliminowanie dodatkowego wzmacniacza na wyjściu, który może powodować przesterowanie sygnału. Problemy mogą wynikać z braku regulacji wzmacniacza wejściowego oraz niezgodności głowicy z tunerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA