logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przyczyny pożaru w mikrofali DAEWOO KQG-6C8G po 2:40 min podgrzewania

Andre234 06 Paź 2006 21:01 5162 14
REKLAMA
  • #1 3092027
    Andre234
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Kuchenka mikrofalowa w/w po właczeniu na 2,40 min. nie wyłączyła się.
    Efekt ?
    Wypalone wnętrze, ściany w kuchni do malowania oraz stopiona obydowa miksera stojącego za mikorofalówką.
    W serwisię nie uznali reklamacji gdyż jak twierdzą programator nie uległ uszkodzeniu a spalenie się kuchenki było z mojej winy bo nie umiałem jej nastawić.
    To wierutna bzdura. Co mogło spowodować taki efekt ?
    Nie znam dokładnie konstrukcji mikrofali.
    pzdr
    p.s.
    mikrofala właczona była tylko na podgrzanie bez opiekacza.
  • REKLAMA
  • #2 3092391
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Myślę że na tak postawione pytanie nikt nie jest w stanie odpowiedzieć. Osobiście nie spotkałem się z przypadkiem aby rzeczy ustawione za kuchenką mikrofalową uległy spaleniu. Z reguły uszkodzeniu ulega wnętrze mikrofali (wypalenia osłon mikowych lub punktowe lakieru), ale komory są wykonane z blachy polakierowanej lub nierdzewnej, obudowy też z blachy czyli z materiałów niepalnych. Drzwiczki są elementem plastikowo-blaszanym i niekiedy ulegają deformacji lub punktowym wypaleniom powłoki lakierowanej.
    W takich przypadkach aby dojść prawdy należałoby zaraz po zdarzeniu wykonać szczególową dokumentację fotograficzną i wóczas dochodzić przyczyn.
    Uszkodzenia które opisałem z reguły występują przy nieodpowiedniej eksploatacji (niewłaściwe naczynia, zafoliowane potrawy,) lub braku utrzymywania wnętrza komory i drzwi w czystości.
    pozdr. Andrzej
  • #3 3093276
    Andre234
    Poziom 12  
    W moim przypadku przyczyną spalenia była zbyt długa praca.
    Ponad 20 min. na max. Nie mogę pojąć dlaczego kuchenka nastawiona n 2,40 nie wyłączyła się.
    Czy możliwe jest sklejenie się styków jakiegoś stycznika czy coś w tym rodzaju ?
    PZDR
  • REKLAMA
  • #4 3104450
    Andre234
    Poziom 12  
    Czy ktoś mi pomoże ???!!!
    Spalona mikrofala.
    Ściany w kuchni do malowania.
    Stopiona obudowa miksera stojacego za ta nieszczęsną mikrofala.
    W sumie szkody spore.
    I z nikąd pomocy ???!!!
    pzdr
  • #6 3132622
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 167
    skoro się nie wyłaczyła to a wyłaczała się wczesniej to ja bym nie kupił kitu że jest to moja wina. chyba ze w środku było cos co nie powinno się znajdować, np folia aluminiowa itp. owszem, mogły ulec sklejeniu styki przekażnika, lub elektronika padała i nie wyłączyła na czas. proponuje udać się do rzecznika praw konsumenta i dochodzić swoich roszczeń, bo jesli była prawidłowo użytkowana to to wina leży po stronie producenta.
  • REKLAMA
  • #7 3132760
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Zaraz,zaraz. A gdzie ty byłeś ? Nie zorientowałeś się np po 10 min,że coś jest nie tak ? A może włączyłeś mikrofalę i wyszedłeś z domu ? A wcześniej wypiłeś kilka kielichów ? Hehehe- bez obrazy.

Dodano po 2 [minuty]:

A czas był nastawiony na 24 min, a nie na 2,40 ?
  • REKLAMA
  • #8 3133261
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 3136475
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    mirko66b napisał:
    Zaraz,zaraz. A gdzie ty byłeś ?

No właśnie - w większości instrukcji kuchenek jest coś w tym stylu:
    "Jak w przypadku większości kuchenek niezbędny jest ścisły nadzór w celu zmniejszenia zagrożenia pożarem w komorze kuchenki.
    Jeżeli nastąpi zapłon:
    1. Pozostawić drzwi kuchenki zamknięte.
    2. Wyłączyć kuchenkę i wyciągnąć wtyczkę kuchenki z gniazdka."
  • #10 3136988
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3202708
    Andre234
    Poziom 12  
    mirko66b napisał:
    Zaraz,zaraz. A gdzie ty byłeś ? Nie zorientowałeś się np po 10 min,że coś jest nie tak ? A może włączyłeś mikrofalę i wyszedłeś z domu ? A wcześniej wypiłeś kilka kielichów ? Hehehe- bez obrazy.

Dodano po 2 [minuty]:

Byłem w pokoju obok, drzwi do kuchni były zamknięte.
    Wydobywający się fetorek pierwsza wyczuła żona.
    Ja (przyznaję - stary sklerotyk) siedziałem przy kompie.
    Alkoholu nie piłem.
    Nastawienie programatora tym przyciskiem na 24 min wymagało by wielokrotnego jego naciśnięcia. Ja nacisnąem go tylko raz.
    Usiłuję zrozumieć zjawisko zanim oddam sprawę do sądu.
    Po prostu nie chcę się kopać z osłem nie mając pewności że ktoś mnie poprze. Inaczej zacznę wierzyć w moce nadprzyrodzone.
    pzdr.

Dodano po 5 [minuty]:

Aha. Wewnątrz była tacka papierowa z jakąś zapiekanką.
  • #12 3204085
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Ja mam kuchenkę Moulinex(model: nie ważne w tej chwili), i elektronika "wariuje".
    Po włączeniu np. na minutę, na wyświetlaczu latają przypadkowe cyferki, i np. z tej minuty pojawia się 60 minut, z tym, że dzieje się to("losowanie" cyferek) od razu i użytkownik to widzi.

Kuchenka nieużywana, z otwartymi drzwiami, też "nalicza" czas losowo(ale tu już nie jest od razu, czasem kuchenka jest OK, stoi nieużywana przez kilka godzin, aż w końcu czasem coś "naliczy", czasem się zatrzyma na jakimś wyniku, a czasem liczy w kółko).

Tak więc takie numery to może być wina elektroniki(nic nie jest doskonałe), bo czyja?
    W końcu mikrofale 2,45GHz(o mocy kilkaset W) nie są przyjazne dla jakiejkolwiek elektroniki, która jeszcze siedzi w środku kuchenki, a wiadomo, że żaden ekran z blachy nie ekranuje idealnie, tylko zmniejsza zakłócenia do "jakiegoś" poziomu uznanego przez mądrych ludzi za bezpieczny. Czasem ci mądrzy się przeliczą, i masz pożar w domu.
  • #13 3212103
    Andre234
    Poziom 12  
    Też tak przypuszczam. Kłopot w tym że serwis uznał moją winę gdyż elektronika rzekomo jest sprawna. :cry:
  • #14 3691219
    Andre234
    Poziom 12  
    mirko66b napisał:
    Zaraz,zaraz. A gdzie ty byłeś ? Nie zorientowałeś się np po 10 min,że coś jest nie tak ? A może włączyłeś mikrofalę i wyszedłeś z domu ? A wcześniej wypiłeś kilka kielichów ? :)- bez obrazy.

Dodano po 2 [minuty]:

Tak twierdzi mój miły serwisant który nie uznał mi gwarancji.
    Zapewniam ze to nie prawda.
  • #15 3691868
    mirko66b
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Nikt,nigdy nie uzna ci gwarancji,nawet gdyby to faktycznie była wina ich produktu. Nikt się do tego nie przyzna,bo straciliby renomę i co się z tym wiąże klientów. Kto kupi sprzęt który grozi pożarem ? Musiał byś oddać kuchenkę do niezależnego eksperta,ale teraz już chyba po ptakach.Jeśli oddałeś ją do serwisu to nie ma pewności czy któryś z uszkodzonych elementów nie został wymieniony na sprawny. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W mikrofali Daewoo KQG-6C8G doszło do pożaru po 2:40 min podgrzewania, podczas którego urządzenie nie wyłączyło się automatycznie, co spowodowało wypalenie wnętrza, uszkodzenie ścian kuchni oraz stopienie obudowy miksera stojącego za mikrofalówką. Serwis odmówił uznania reklamacji, twierdząc, że programator działał prawidłowo, a przyczyna leży po stronie użytkownika. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie styczników lub elektroniki sterującej, które mogły spowodować brak wyłączenia urządzenia. Wskazano również, że niewłaściwa eksploatacja, np. użycie nieodpowiednich naczyń lub obecność folii aluminiowej, może prowadzić do uszkodzeń, jednak w tym przypadku użytkownik zapewniał o prawidłowym użytkowaniu i obecności jedynie papierowej tacki z zapiekanką. Poruszono kwestie konieczności nadzoru podczas pracy mikrofali oraz procedur postępowania w przypadku zapłonu. Zwrócono uwagę na trudności w dochodzeniu roszczeń gwarancyjnych, konieczność opinii rzeczoznawcy oraz potencjalne problemy z elektroniką sterującą, która może ulegać zakłóceniom i awariom. Wskazano, że podobne przypadki są rzadkie i zwykle wynikają z błędów użytkownika lub wad elektroniki, a serwisy często nie przyznają się do winy producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA