logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez gaśnie na gazie. Po odłączeniu i podłączeniu akumulatora wszystko działa

zborek1 08 Paź 2006 15:46 3525 12
REKLAMA
  • #1 3097186
    zborek1
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam

Mam poloneza caro+ 1.6 GSI z alarmem i instalacją gazową.
    Co ok. tydzień samochód nie chce pracować na gazie. Odpalam samochód, nastepuje przełączenie na gaz i gaśnie. Na benzynie wszystko jest ok.

Znajomy mechanik polecił, aby odłączyć na jakieś 5 min akumulator i sprawdzić wtedy.
    Po ponownym podłączeniu akumulatora wszystko działa jak należy.

Czy to może byc jakaś usterka komputera ??
    Podświetlenie zegara godziny nie działa, ale czasem się zaświeca. Może to również jest związane z komputerem ??
  • REKLAMA
  • #2 3098158
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1062
    podswietlenie nie ma nic wspolnego wyciag zegar i sprawdz styki w zarowce podswietlajacej tez mam gsi tylko u mnie jest na odwrot na gazie rakieta na benzynie max 3000tys obrotow ale ja winie za to wtryski
  • #3 3098229
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Uzdatniacz dopaliwa z castrola dobrze działa na takie usterki . Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Dolej dopaliwa i pogoń go na paliwie
  • #4 3099273
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Jak na benzynie dobrze chodzi to co ty chcesz tam grzebać. Wina leży po stronie instalacji gazowej. Napisz jaką masz. (prawdopodobnie elektrozawór gazowy nie otwiera się)
  • REKLAMA
  • #5 3100223
    zborek1
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Tylko, że po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora samochód działa zarówno na gazie jak i na benzynie. Szkoda, że działa na ok. tydzień :) i znowu musze odpinac aku.
  • REKLAMA
  • #6 3105101
    tkaczyk ireneusz
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Załuż komputer do gazu i będzie zgłowy
  • #7 3107852
    janek1815
    Poziom 38  
    tkaczyk ireneusz napisał:
    Załuż komputer do gazu i będzie zgłowy

mozesz jasniej bo nie rozumiem twej wypowiedzi? dziekuje
  • #8 3108622
    sableeck
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Jeżeli tak się dzieje, najpewniej instalacja gazowa posiada juz komputer. Takie odpinanie akumulatora to typowy reset komputera (-ów). Problem raczej nie wystąpiłby przy prostej instalacji "na śróbkę". Moim zdaniem nie ma co gdybać tylko trzeba podjechać do warsztatu który gaz zakładał. Albo dobrego serwisu instalacji LPG. Małe szanse na usunięcie wady takiej "metodą domową". Pozdrawiam
  • #9 3109000
    janek1815
    Poziom 38  
    watpie aby ktos w gsi zalozyl gaz bez "komputera" widzialem kilka polonmezow z tym silnikiem i zawsze byl "komp". dziwne jest to ze po odlacxzeniu aku resetuje sie centralka . komputer samochodu to rozumiem ale komputer gazu to juz nie. co to za model centralki?
  • REKLAMA
  • #10 3109527
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Witam.
    Jeżeli masz wtrysk paliwa BOSCH to proponuje jechac do elektyka, ze by odciął zasilanie komputera(podtrzymanie) po wyłączeniu kluczyka. Problem powinien minąć.
  • #11 5830714
    carlos.
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    zborek1 napisał:
    Witam

Mam poloneza caro+ 1.6 GSI z alarmem i instalacją gazową.
    Co ok. tydzień samochód nie chce pracować na gazie. Odpalam samochód, nastepuje przełączenie na gaz i gaśnie. Na benzynie wszystko jest ok.

Znajomy mechanik polecił, aby odłączyć na jakieś 5 min akumulator i sprawdzić wtedy.
    Po ponownym podłączeniu akumulatora wszystko działa jak należy.

Czy to może byc jakaś usterka komputera ??
    Podświetlenie zegara godziny nie działa, ale czasem się zaświeca. Może to również jest związane z komputerem ??

Witam serdecznie ja miałem taki sam problem z zegarem w poldku raz swiecił a raz nie.wymieniłem zaróweczke i jast ok.a z tym gazem to jak?jak zimny to niechce pracowac na gazie?pozdro
  • #12 5836156
    fiedzio
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam , tak jak kolega pisał jeździć i czekać aż zacznie gasnąć , wtedy na benzynie do gazownika wpiąć kompa i sprawdzić co instalacja mówi , bo powodów może być wiele.
  • #13 5836636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz Poloneza Caro+ 1.6 GSI z instalacją gazową zgłasza problem z gaśnięciem silnika po przełączeniu na gaz, który ustępuje po odłączeniu i ponownym podłączeniu akumulatora. Na benzynie samochód działa poprawnie. Dyskusja wskazuje, że problem najprawdopodobniej leży po stronie instalacji LPG, a nie samego podświetlenia zegara, które może mieć osobną usterkę (np. przepalona żarówka lub złe styki). Wskazano, że instalacja gazowa w tym modelu zwykle posiada własny komputer sterujący, który może wymagać resetu – odłączanie akumulatora działa jako taki reset. Sugerowano wizytę w serwisie instalacji LPG w celu diagnostyki i ewentualnej wymiany lub regulacji elektrozaworu gazowego oraz sprawdzenia emulacji sondy lambda w sterowniku gazu (np. zmiana trybu emulacji na "masą" lub "obwód otwarty"). W przypadku wtrysku paliwa Bosch zalecane jest sprawdzenie zasilania komputera sterującego, aby wyeliminować problemy z podtrzymaniem zasilania po wyłączeniu silnika. Propozycje obejmują także zastosowanie uzdatniacza dopaliwa Castrol oraz montaż resetu ECU, który automatycznie resetuje komputer po zgaszeniu silnika, co może zapobiec konieczności ręcznego odłączania akumulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA