logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.6 gaz - nie odpala po dłuższym postoju, gaśnie przy rozruchu

MPienio 29 Sie 2007 10:59 1692 4
REKLAMA
  • #1 4227650
    MPienio
    Poziom 2  
    Witam mam Poloneza silnik 1.6 na gaz. Wszystko chodziło OK. Samochód został zostawiony i po dwóch dniach jak przyszedłem nie odpalił. Pompa paliwa daje paliwo do gaźnika. Wszystkie świecie działają. Samochód jak chce odpalić tak jak by prawie miał już odpalić ale gaśnie... i tak cały czas. Prawie ma się odpalić już rozkręca się i nagle coś go dusi i gaśnie. Dodam że miałem reszte paliwa i dolewałem z karnistra paliwo ... ale raczej wszystko czytste i OK ... jeszcze dodałem do paliwa później płynu który neutralizuje wszystko w paliwie co by mogło szkodzić silnikowi bo nie chciał odpalić... świecie przeczyściłem. Klemy na akumulatorze też. Prosze poradźcie coś gdzie moge szukać przyczyny.
  • REKLAMA
  • #2 4228169
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Najpierw trzeba przeczyścić gażnik,zdejm pokrywę z gażnika i zobacz co jest w komorze pływakowej.Wykręć dysze pamiętając gdzie która ma być,nie zgub uszczelek,przedmuchaj wszystko i skręć,wlej do komory pływakowej trochę paliwa czystego i zajmij się zbiornikiem i pompą.
  • REKLAMA
  • #3 4228316
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6493
    Jeśli zostawisz samochód z małą ilością paliwa w zbiorniku, przy różnicy temperatur między nocą a dniem, na jego ściankach skrapla się woda, powodując jego korozję. Osad z korozji powoduje zapychanie się filtra, uszkodzenie pompy lub zapchanie dysz w gaźniku bądź wtryskiwaczy.

Spróbuj zapalić na gazie...
  • REKLAMA
  • #4 4228622
    MPienio
    Poziom 2  
    Witam
    Problem nie rozwiązany!!

Prosze o dalsze porady i pomoc.

Do samochodu był wlany środek do oczyszczania dysz spryskiwacza i do neutralizacji wszystkich zanieczyszczeń w paliwie. Przedmuchany został gaźnik sprężarką, wszystkie styki elektryczne gaźnika przeczyszczone, styki modułu elektronicznego przeczyszczone, samochód odpala na sekunde dwie i gaśnie strzelając w gaźnik.
    Samochód dokładnie to 1.6 GLI z bezpośrednim wtryskiem benzyny.
    Paliwo dochodzi do gaźnika, iskra na świecach jest, akumulator świeżo naładowany, paliwa zlałem troche z filtra paliwa i jest czyste bez zanieczyszczeń. A na gazie nie da się go odpalić bo to taki typ instalacji że tylko na benzynie da się.

Pomocy ... co jeszcze moge zrobić?? Co może byc uszkodzone?

Z góry dziękuje!!
  • #5 4228655
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6493
    Skoro to GLI to o jakim gaźniku tu piszesz... skoro nie odróżniasz gaźnika od monowtrysku to, bez urazy, ale oddaj to auto do mechanika.

Co to za instalacja LPG, że nie ma przełącznika gaz/benzyna? Jeśli to jest instalacja I lub II gen. to zawsze da się ją ręcznie przełączyć na gaz.
REKLAMA