logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczne załączanie i wyłączanie suba aktywnego?

torken [pl] 08 Paź 2006 22:10 1238 6
REKLAMA
  • #1 3098623
    torken [pl]
    Poziom 10  
    Zakupiłem ampli 359 yamahy. I tak na prawdę brakuje mi suba. Biorąc po uwagę, że poprzednio korzystałem z midi wierzy Panasonica SA-AK 40, postanowiłem wykorzystując jej wzmacniacz i jakieś 2 głośniki basowe, zwrotnice i zbudować suba aktywnego. Niektóre suby aktywne przechodzą w stan czuwania, gdy nie mają na przewodzie liniowym sygnału i załączają się, gdy taki sygnał dostają. I tu zaczyna sie dylemat. Nie widzę siebie jak za każdym razem, gdy włączam amli to włączam suba (nawet przez pilota, bo mógłbym go też wykorzystać). Amli nie ma (chyba?) możliwości sterowania załączaniem suba. Pomyślałem o budowie przekaźnika, który by pod wpływem sygnału liniowego zwierał styki 230V i załączał suba. Myślałem, że gdybym wpiął mu kondensator to uzyskałbym efekt małej wrażliwości i niepotrzebnego wyłączania przy chwilowym braku niskich dźwięków. Ale to chyba miałoby wpływ na sygnał a za tym idzie i na bas. Może ktoś z was miał podobny temat, lub zna rozwiązaniem? Może są takie gotowe urządzenia?

Może jakiś schemacik? Dzięki torken(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 3098788
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Byl taki uklad opisany w Praktycznym Elektroniku.
    Ja robie moduly do subwoferow z autowlaczeniem i nie wyobrazam sobie suba bez tej funkcji.
  • REKLAMA
  • #3 3101697
    torken [pl]
    Poziom 10  
    A może byś coś podsunoł?
  • #4 3102098
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    moge Ci wyslac schemat calegio wzmaka na mostku TDA z filtrem i zasilaczami i oczywiscie autowlaczeniem. Ale napisz na pw z mojego www bo tu sie to nie zmiesci.

Mozesz jeszcze poszukac tego artykulu z PE, widzielem nawet na allegro takie uklady.
  • REKLAMA
  • #5 3102103
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Witam!
    w załączniku jest schemat jak równierz i opis układu, którego szukasz.

pozdrawiam macio8888
    Załączniki:
    • automatwlaczanie.rar (376.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 3102140
    torken [pl]
    Poziom 10  
    Dzięki, sprawdzam...

Co do Allegro to przeszukałem i nie znalazłem. Z chęcią bym nawet coś takiego zakupił.
  • #7 3104747
    torken [pl]
    Poziom 10  
    Dobra a może ktoś by mi to zrobił? Oczywiscie zapłacę z elementy i robociznę. Pytanie ile to może kosztować i czy ktoś chce.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy automatycznego załączania i wyłączania subwoofera aktywnego w systemie audio z wykorzystaniem wzmacniacza Yamaha 359 oraz elementów z wieży Panasonic SA-AK 40. Autor planuje zbudować subwoofer aktywny z własnym wzmacniaczem i zwrotnicą, jednak napotyka problem braku automatycznego sterowania włączaniem suba w zależności od obecności sygnału liniowego z amplitunera. Rozważane jest zastosowanie przekaźnika reagującego na sygnał liniowy do załączania zasilania 230V subwoofera, z ewentualnym filtrem (kondensatorem) eliminującym wyłączanie przy chwilowym braku niskich tonów, jednak obawy dotyczą wpływu takiego rozwiązania na jakość sygnału i basu. W odpowiedziach wskazano istnienie układów automatycznego włączania subwoofera opisanych w czasopiśmie "Praktyczny Elektronik" oraz możliwość otrzymania schematów wzmacniacza na mostku TDA z filtrem i automatycznym załączaniem. Zasugerowano poszukiwanie gotowych rozwiązań, choć na Allegro nie znaleziono odpowiednich urządzeń. Autor wyraził również chęć zlecenia wykonania takiego układu wraz z kosztorysem elementów i robocizny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA