Mi kiedyś przerwały się ścieżki na folji do klawiatury od laptopa.
Próbowałem różnych metod aż w końcu kupiłem lakier wykonany na
srebrnym pyle. Malutka fiolka coś koło 7 zł.
I tym cudem naprawiłem nie tylko moją klawiaturę ale parę innych jeszcze.
Polecam.
Jak będziesz miał problem ze znalezieniem tego lakieru to daj znać to poszukam od kogo kupiłem.
Myślę, że nie powinno być kłopotu ze znalezieniam tego lakieru (niektórzy nazywają go klejem przewodzącym). Był on dość rozpowszechniony i stosowany także do naprawy przerwanych ścieżek w ogrzewaczu szyby. Jedyny problem to czy klej ten (lakier) nie jest zestarzały i całkowicie wyschnięty lub zbyt gęsty. Po pewnym czasie leżakowania w sklepie lub hurtowni rozpuszczalnik lubi odparować.
Właśnie jakiś czas temu kupiłem coś takiego ale nie odważyłem się na użycie bo miał dziwną konsystencję. Był bardzo gęsty (mam nadzieję,że piszemy o tym samym produkcie). Czy jest jakaś konkretna firma, która to produkuje bo na moim opakowaniu nie było nawet żadnej naklejki.
✨ Dyskusja dotyczy naprawy przerwanych ścieżek na folii klawiatury radiowej marki Logitech. Problemem jest uszkodzenie ścieżek przewodzących na elastycznej folii, co uniemożliwia bezpośrednie lutowanie jak na płytce drukowanej. Zalecanym rozwiązaniem jest użycie lakieru przewodzącego (kleju przewodzącego) zawierającego srebrny pył, który umożliwia odtworzenie ciągłości ścieżek na folii. Lakier ten jest powszechnie stosowany do naprawy przerwanych ścieżek, np. w ogrzewaniu szyb samochodowych. Wskazano, że ważna jest świeżość i odpowiednia konsystencja lakieru, gdyż z czasem może on zgęstnieć lub wyschnąć. Podano również linki do sklepów internetowych oferujących lakier przewodzący oraz zalecenie reklamowania wadliwego produktu. Autor planuje przetestować tę metodę i poinformować o efektach. Wygenerowane przez model językowy.