logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW 316 E36 M40 - Problemy z sondą lambda i nierówną pracą silnika na benzynie

zibij79 11 Paź 2006 18:13 5922 6
REKLAMA
  • #1 3107278
    zibij79
    Poziom 2  
    Witam

Mam Bmw 316 e36 m40 z instalacja gazową i problem z pracą silnika na benzynie.Byłem u gaziarza z problemem spalania gazu raz wiecej raz mniej przy takich samych przejechanych kilometrach i tej samej jeżdzie,gazownik podlaczyl jakies urzadzonko i kazal przelaczyc na benzyne i pochwili uslyszalem tylko z jego ust UUUUUUUUUUUUUUUUUU wymień SONDE LAMBDA no dobra pomyslałem,pojechalem do sklepu kupiłem standardową Bosha.
    Chcąc podłączyć nową sondę napotkałem problemy niedość ,że przewód od starej sondy był sztukowany w dwóch miejscach to na dodatek sonda ma jakieś dziwne kolory przewodów nie opisanych w instrukcji od nowej sondy i tu pytania:

1.przewód orginalny wychodzacy chyba od kompa do momentu pierwszego łączenia są kolory
    -zielony
    -czarny
    -jasnobrązowy
    -żółty
    Proszę o opisanie tych kabli który to np.masa itd.

2.Drugie pytanie to auto raz chodzi dobrze raz zle tzn. jak daje gazu to aż czuć, że wpycha w fotel,a raz jest mułowaty, i nie wiem o co chodzi.

3.Tryb awaryjny jak mam rozpoznać czy auto pracuje właśnie w tym trybie i czy to się kasuje.

Za odpowiedzi z góry WILKIE DZIĘKI pozdrawiam ZIBI
  • REKLAMA
  • #2 3107394
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Kolega miał 316 is i kiedyś też tak miał. Jazda testowa ze 60km/h i wciskał pedał do końca i raz jechało raz nie jechało (ale wskaźnik zużycia szedł na maks(to chyba podciśnieniowy był)). Do tego silnik podobnie pracował na wolnych obrotach - falowanie a raczej normalna praca i przygasanie aż do zgaśniecia.
    Podstawialiśmy przepływomierz z inengo auta ale nic to nie dłąo.
    Po wypięciu sondy problem ustąpił natychmiast (podobno wiecej spalało ale pojeździł tylko do kupna nowej).
    Zakupił nową - chyba raczej oryginalną bo nawet wtyczka pasowała i jak reką odjął.
  • REKLAMA
  • #3 3107825
    gazer11
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    nie pamietam jakie kable sa do czego ale miedzy sonda a wtyczka masz kolory : 2 biale grzalka, czarny- sygnal, szary masa
    auto czasem idzie a czasem nie - zalezy czy sonda usnie czy nie, wymien i bedzie po klopocie
  • #4 3108134
    zibij79
    Poziom 2  
    ok
    no i tu mam właśnie kłopot bo od tych co w/w były przylutowane 2x białe i 2x czarne,ale rozlutowałem je bo w instrukcji od standardowej pisze żeby nie lutować kabli od sond,a tak było jak kupiłem auto.Słyszałem że ponoć w instrukcji obsługi auta są opisane te przewody ja nie mam tej książki.A uwierzcie mi sam chce to zrobić bo elektryk woła za podłączenie 150zeta wiec niech się zrywa.
  • REKLAMA
  • #5 3108261
    apcgassystem
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Zielony to na pewno plus do grzalki (+12V z przekaznika), brazowy to masa grzania sondy.
    Pozostale - czyli czarny i zolty to przewody sygnalowe sondy: czarny - sygnal a zolty - masa (ekran sygnalu).
    Pozdr.
  • #6 3110052
    zibij79
    Poziom 2  
    Wielkie dzieki chłopaki za pomoc z tą sondą, w sobote będę instalował nową to dam znać czy coś się poprawiło.JESZCZE RAZ DZIĘKI
  • REKLAMA
  • #7 3169336
    zibij79
    Poziom 2  
    Powiem szczerze,że nie pomogło problem był cały czas ten sam, nową sondę mam zainstalowaną a i tak tracił na obrotach.
    Zaczołem ogłądać cały silnik i znalazłem wyciek paliwa, miałem skorodowane przewody paliwowe i łapał lewe powietrze dlatego był mułowaty i tracił obroty.

Dodano po 14 [minuty]:

Powiem szczerze,że nie pomogło problem był cały czas ten sam, nową sondę mam zainstalowaną a i tak tracił na obrotach.
    Zaczołem ogłądać cały silnik i znalazłem wyciek paliwa, miałem skorodowane przewody paliwowe i łapał lewe powietrze dlatego był mułowaty i tracił obroty.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel BMW 316 E36 z silnikiem M40 i instalacją gazową zgłosił problem z nierówną pracą silnika na benzynie oraz niestabilnym spalaniem gazu. Po diagnozie gazownik zasugerował wymianę sondy lambda. Nowa sonda Bosch została zakupiona, jednak pojawiły się trudności z podłączeniem ze względu na różne kolory przewodów, które nie odpowiadały instrukcji. Kolory przewodów oryginalnej sondy to zielony (plus do grzałki +12V), jasnobrązowy (masa grzałki), czarny (sygnał sondy) oraz żółty (masa sygnału). Po wymianie sondy problem nierównej pracy silnika i spadków obrotów nie ustąpił. Ostatecznie przyczyną okazał się wyciek paliwa spowodowany skorodowanymi przewodami paliwowymi, co powodowało zasysanie powietrza i niestabilną pracę silnika. Wymiana sondy była konieczna, ale nie wystarczająca do rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA