logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać i zaprogramować kartę Chip w radiach Blaupunkt?

car.soft 12 Lip 2003 13:42 2893 10
REKLAMA
  • #1 285970
    car.soft
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Oryginalnej karty chip nie mozna chyba zaprogramowac... można ją za to odczytac nie wiem tylko na jakiej pamięci ona chodzi a wtedy mozna by było trzaskać karty :) Moj znajomy dotarł do człowieka który zajmuje sie sprzedarzą takich kart. Pasują one do KAŻDEGO radia wiem bo sprawdzałem 2 karty na 2 roznych radiach. Osoby ktore wiedza cos na temat kart prosze o kontakt lub wypowiedz :)
  • REKLAMA
  • #2 285996
    dyzio141
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Oglądając twoją strone po jakich cenach robisz radia taka i wiedza , ale co tam SLE 4432
  • REKLAMA
  • #3 286013
    car.soft
    Poziom 12  
    Heh nie podałem ceny po jakiej ROBIE radia a jedynie cene obliczenia kodu z numeru seryjnego, wiec jesli chodzi o zrozumienie czytanego tekstu wnioskuje ze nie grzeszysz inteligencją
    pozdrawiam
    PS.Tylko na polskim forum mozna sie spotkac z chamstwem, jeden człowiek mądrzejszy od drugiego a szkoda...
  • REKLAMA
  • #4 286048
    adam white
    Spec od car audio
    Ocena: 323
    Jeśli chodzi o karty chipowe, to jednak musisz uaktualnić swoje informacje, bo to co napisałeś może spowodować jeszcze ostrzejszą reakcję, niż Dyzia.
    Ja powiem tak- nie pamięć ,nie jeden typ karty i daje się programować - to ostatnie jest wręcz wskazane i konieczne.
    Również prawie zawsze daje się obejść - co jest z różnych względów wygodne, ale nie zawsze technologicznie poprawne.
  • #5 286120
    car.soft
    Poziom 12  
    Moja wiedza na temat kart jest mała, gdybym nie potrzebowal stosownej odpowiedzi nie pytalbym ... po to jest to forum...

Wiec sformułuje pytanie inaczej: czy mozna dostac gdzies czyste karty aby działały one po zaprogramowaniu w radiach typu BP?
  • #6 286136
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 750
    Cześć !

:arrow: car.soft
    Skoro na swojej stronie podajesz ceny swoich usług ( jakie by one nie były :D ) , to podając adres tej strony w stopce , łamiesz regulamin Elektrody. Do reklamowania swojej działalności komercyjnej sa inne miejsca i sposoby.
  • #7 286148
    car.soft
    Poziom 12  
    Przy ilosci kodow jaka obliczam jest to oplacalna dla mnie cena a pozatym pewnie sie zmieni jak zwroci mi sie kalkulatorek pozdrawiam to tak dla tych co by mieli jeszcze jakies fajne sugestie. :>
  • #8 286178
    jano2300
    Poziom 17  
    :arrow: car.soft .Przy takim zarozumialstwie nie licz raczej na jakąś przychylną duszę i pomoc.Zachowujesz się jakbyś pozjadał przysłowiowe rozumy.Każdy kto jest w temacie i tak wie ,że wszystko w czego jesteś posiadaniu zdobyłeś przypadkiem albo niewielkim nakładem kosztów ,a juz napewno nie pracy !.
    Tak na marginesie ciekawe ,co na to autorzy tych programów ??.
    A do rzeczy:
    to żadna tajemnica jakiego typu są to karty (zresztą jakikolwiek porządny programator jest wstanie to wyświetlić) .Sam ATR już wystawia informacje.
    Problem w tym ,że "zwykłe" w odróżnieniu od master card mają część obszaru typu ROM i nie da się go zapisać ,dlatego nie dają się dopasować do różnych radii. Blaupunkt używa ponad 3 różnych rodzajów kart do poszczególnych serii radii.Do tych wszystkich informacji można oczywiście dojść bez problemu,ale trzeba być entuzjastą elektroniki ,a nie tylko posiadać programy .
  • REKLAMA
  • #9 286183
    car.soft
    Poziom 12  
    Dobrze konczmy ten temat uzyskałem odpowiedz na moje pytanie za co dziekuje. Niechce zeby przez moja osobe doszlo tu do jakichs wiekszych nieporozumien dlatego przepraszam i prosze o odpuszczenie reszty panow bo w ten sposob do niczego nas to nie doprowadzi...
    Pozdrawiam
  • #10 286200
    dyzio141
    Poziom 12  
    Car soft to było już pisane , karty do Blaupunkta możesz kupić w www.north.com.pl bez żadnego problemu
  • #11 286217
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    :arrow: wszyscy Nie najeżdzajcie na siebie i nie unościę się zbytnio honorem, rozumiem że niewszyscy chcą się dzielić informacjami (jakkolwiek zdobytym) ale to nie znaczy że ktoś jest mądrzejszy bądź głupszy
    :arrow: car.soft Popraw sobie na stronce, linki do powiększeń programów prowadzą do plików na dysku
    :arrow: wszyscy Pewnie nigdy nie będe miał takiej karty w ręku ale chciałbym wiedzieć jakiego typu jest ona? Czy jest zgodna z ISO i czy jest to karta z trasmisją synchroniczną czy asynchroniczną (na podstawie dyskusji nie jest dla mnie zrozumiałe czy jest to SLE44xx czy nie)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odczytu i programowania kart chip stosowanych w radiach Blaupunkt. Oryginalne karty mają obszar pamięci ROM, który jest niezmienny, co uniemożliwia ich pełne zaprogramowanie i dopasowanie do różnych modeli radii. Blaupunkt używa co najmniej trzech różnych typów kart dla różnych serii urządzeń. Karty te można odczytać za pomocą odpowiednich programatorów, które potrafią wyświetlić informacje ATR i typ pamięci, jednak programowanie jest możliwe tylko w przypadku kart typu master, a nie zwykłych kart z pamięcią ROM. W praktyce istnieje możliwość obejścia zabezpieczeń, choć nie zawsze jest to rozwiązanie technologicznie poprawne. Na rynku dostępne są czyste karty do Blaupunkta, które można zakupić m.in. na stronie www.north.com.pl. Wątpliwości dotyczą także typu kart (np. czy są zgodne z ISO, czy mają transmisję synchroniczną lub asynchroniczną) oraz konkretnego modelu pamięci, jak SLE4432. Wymiana doświadczeń podkreśla, że do pełnego zrozumienia działania kart potrzebna jest wiedza z zakresu elektroniki, a nie tylko posiadanie programów do odczytu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA