Po wielu eksperymentach jak i przeczytaniu dużej ilości informacji na ten temat, mój rozkład partycji jest następujący:
Podział dla dysku 40GB:
C: 2 GB - system Windows XP Pro, przy czym mam jeszcze 850MB wolnego miejsca :)
D: 1 GB - plik wymiany przy pamięci RAM 512MB
E: 3 GB - wszelkie programy w tym przeniesione foldery "Program Files", "Pulpit" i wszystkie tymczasowe
F: 30 GB - filmy, mp3, instalki i inne programy, jednak wielkość tego folderu, to już wedle własnego uznania i możliwości sprzętowych.
G: 500MB - serwer www do testów stronek
Teraz kilka wskazówek wynikających z mojego doświadczenia jak i porad zaczerpniętych z różnych artykułów - sprawdzone w praktyce.
Od początku jak mam komputer(y) zwracałem szczególną uwagę na wydajność systemu i zawsze do tego dąże robiąc komuś system, czy też modernizując swój. Odpowiednie partycjonowanie dysku jest jedną z wielu czynności dzięki której uzyskuje się lepsze efekty w pracy komputera, ale dość ważną.
Wracając do podziału na partycje to na system Windows XP zaleca się 3 - 6GB, przy większej partycji spada jej wydajność, jednak na moim przykładzie widać, że z powodzeniem wystarczy 2GB, a cała partycja zajmuje tylko 1GB z hakiem. Oczywiście należy dodać, że jest odpowiednio odchudzony, a wszelakie programy i foldery temp trzymam na innej partycji o czym dalej.
Dość istotnym jest "położenie" pliku wymiany. Jest wiele teorii, ale ja wybrałem jedną z mniej skomplikowanych, jednakże skutecznych. Zaleca sie, aby był na najszybszej partycji, a im bliżej początku dysku tym szybsza i najlepiej, że by była to osobna partycja przeznaczona tylko na niego. Ja mam 1GB, co przy pamięci RAM 512MB w zupełności to wystarcza, ale to też zależy do czego używa się komputera. Jeżeli gra się w wymagające gry, czy też zajmuje się grafiką komputerową partycja taka musi być napewno większa. Pozostaje jeszcze skonfigurowanie rozmiaru pliku wymiany w ustawieniach zawansowanych "właściwości systemu".
Nieprawdą również jest, że partycja ta powinna być sformatowana w FAT16, czy też że by zwiększać jej klastry, ponieważ plik wymiany jest "widziany" przez system jako jeden duży plik i "rządzi się własnymi prawami" i najwydajniej pracuje w systemie NTFS o czym sam sie w praktyce przekonałem.
Została jeszcze partycja na programy, gry itp. U mnie jest 3GB, dlatego że w zupełności jak dla mnie wystarcza. Jeżeli ktoś gra w gry, to pasuje że by miał większą. Na nią przeniosłem foldery "Program Files", wszystkie TEMP włacznie z "Temporary Internet Files" i innymi takimi, także tym z Opery.
Można na niej zwiększyć wielkość klastra z domyślnego 4KB, np. na 8KB, co trochu poprawi szybkość, ale przy dużej ilosci małych plków zwiększanie powyżej tej wartości nie ma sensu, bo efekt będzie odwrotny do zamierzonego.
Ostatnia partycja(e) do krótkiego omówienia, to ta na której trzymamy wieksze jak i duże pliki w moim przypadku niestety tylko 30GB. Klasten na niej mżna zwiększyć z powodzeniem do 16 czy 32KB, dzięki czemu uzyskamy lepszą szybkość. Tutaj wielkość partycji będzie zależna od wielkości posiadanego dysku jak i potrzeb. Lepiej też zamiast 160GB zrobić po 80GB, ponieważ będzie ją łatwiej i szybciej defragmentować.
Na koniec kilka krótkich porad:
>> Nie zwiększać wielkości klatra partycji na której zainstalowany juz jest XP, np. za pomocą Partition Magic itp, ponieważ moga być problemy z uruchomieniem systemu, a na 90% będą, po za tym wbudowana kompresja plików xp działa tylko przy wielkości klastra 4Kb (tak to sobie wymyślili panowie z MS)
>> Wszystkie partycje najlepiej jak będą w systemie plików NTFS, ponieważ jest on szybki, bezpieczny, oraz ma bardzo dobrze zorganizwane zarządzanie danymi - w końcu jest to nowoczesny system. A texty typu, że FAT16 czy FAT32 jest lepszy bo szybszy itp, to w dzisiejszych czasach zupełnie się nie sprawdza, kiedyś owszem, bo sam tą metode stosowałem, ale to jeszcze w Windows 98, po za tym FAT32 nie jest przystosowany do pracy z duzymi dyskami jak np NTFS który ma pracować poprawnie do 2TB.
>> Przypomnę jeszcze o bardzo istotnej czynnosci, jak defragmentacja danych na dysku tych których uzywamy my i tych które dostępne są tylko dla systemu, czyli meta dane. Aby w pełni zdefragmentować dysk, najlepiej użyć jedynego zalecanego programu przez MS jakim jest Perfect Disk. Defragmentuje się nim zarówno dane "widoczne na dysku" jhak i te systemowe w trybie "Offline Defrag". I pamiętajcie, że częsta pełna defragmentacja zwłaszcza partycji z systemem, plikiem wymiany i programami poprawia znacznie wydajność komputera jak i trwa szybciej. Polecam jeszcze mały programik "PageDefrag", ale to już po-googlajcie co i jak, bo wystarczająco w tym temacie już napisałem.
To tyle jeżeli chodzi o sprawę partycji, choć można by wiele jeszcze pisać, ale tu juz odsyłam do odpowiednich artów, a wiedzieć trzeba, że google, to potęga
Pozdrawiam wszyskich którym moje wskazówki pomogą jak i "krytykantów", bo tacy zapewne też się znajdą i przepraszam za ewentualne błędy stylistyczne i ortograficzne, bo pisałem ten text na kacu z bolącą głową :p