logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ile partycji macie na dysku Samsung SP1614N 160GB? Jakie rozmiary?

Synek125 13 Paź 2006 16:16 6323 36
Najlepsze odpowiedzi

Jak najlepiej podzielić dysk 160 GB na partycje i jakich rozmiarów użyć?

Najlepiej podzielić 160 GB dysk na 2–3 partycje: małą na system i programy, dużą na dane oraz ewentualnie osobną na kopię zapasową, zamiast robić osobne partycje na gry, muzykę i filmy [#3113431] Taki układ jest wygodniejszy przy przywracaniu systemu i backupie, bo dokumenty i dane są oddzielone od systemu [#3113431] Osobna partycja na plik wymiany ma sens tylko wtedy, gdy jest na innym fizycznym dysku; na tym samym dysku lepiej trzymać swap razem z systemem, bo inaczej głowica niepotrzebnie skacze między partycjami, a zysk z FAT16 jest marginalny [#3119487][#3119805] W praktyce forumowicze najczęściej podawali proste podziały typu 2 partycje: system i dane, albo 3–4 partycje z systemem około 5–10 GB i resztą na dane/multimedia [#3113161][#3117883][#3135667]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 3113096
    Synek125
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Witam, pisze bo chciałem się dowiedzieć ile wy elektrodowicze macie partycji na swoim komputerze?

Ja mam Dysk Samsung SP1614N 160GB i nast. partycje:
    •System-10GB (C:)
    •Pierdoły_1-20GB (D:)
    •Pierdoły_2-20GB (X:)
    •Gry-50GB (E:)
    •Multimedia-50GB (F:)

Ps. Dysk Pierdoły_2utworzyłem dopiero po odblokowaniu 48-bitowego adresowania LBA i kiedy zaczęło mi się kończyć miejsce na Multimedia, ach ten eMule!
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #2 3113110
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 644
    Witam
    Nie wiem do czego Ci potrzebna ta wiedza o partycjach na dyskach w komputerach innych osób??
    Pozdrawiam
  • #3 3113161
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Osobiście jestem zwolennikiem porządków na dysku, i mam wszystko poukładane, podobnie jak u Ciebie, na 40GB dysku w laptopie mam 3 partycje windowsowe (system ok 8G, 10+15G na zrzuty z kamery i obrazy płyt dvd które z tego nagrywam) i na pozostałej części linuxowe. Na 120GB dysku USB mam 4 partycje: soft, muza, filmy i wirtualne(używam wirtualnych obrazów płyt do szybszego dostępu do danych)
  • REKLAMA
  • #4 3113167
    Synek125
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    mariann napisał:
    Nie wiem do czego Ci potrzebna ta wiedza o partycjach na dyskach w komputerach innych osób??
    Pozdrawiam

A tak! Jestem po prostu ciekaw jak inni ludzie mają uporządkowane pliki w swoich komputerach!
  • REKLAMA
  • #5 3113243
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 53
    Romek_xx napisał:
    jestem zwolennikiem porządków na dysku,

i właśnie o to chodzi
    porządek na dysku
    a ile partycji będzie
    to każdy według swego uznania
    jak podzieli
    ja mam 3 partycje na 80 GB i mi wystarcza
  • #6 3113330
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Pytanie i temat wg mnie do dzialu Ogolne lub Hyde Park. A co do tematu...
    Dokladnie. Podzial nie ma znaczenia, byle tylko przestrzegac zasady, ze partycje podstawowe moga byc tylko 4 (rozszerzona, na ktorej mieszcza sie partycje logiczne, tez sie do nich zalicza) a Windows nie pozwala jednoczesnie uzywac wiecej jak jednej partycji podstawowej (fdisk pozostale ukrywa).
    Moim zdaniem o wiele ciekawszy moze byc podzial partycji w linuksie, z uwagi na wieksze jego mozliwosci :D Osobiscie mam na osobnej partycji swoj katalog domowy, w nim osobne partycje na dokumenty i media, a z systemowego warto jest wydzielic katalog /var jako osobna partycje :)
    Tez mam dysk Samsunga i jestem w szoku, ze przy ciaglej pracy komputera, jego temperatura nie przekracza ~35*C. Wczesniej mialem Maxtora, grzal sie do dobrych 50-60*C :?
    A co do obrazow plyt, to (OFFTOP) w linuksie jest to bajecznie rozwiazane
     mount /sciezka/do/pliku/iso.iso /mnt/katalog_montowania -o loop 
    i po sprawie :D A i samo tworzenie obrazow to jedno banalne polecenie:
     dd if=/dev/hdX of=/sciezka/do/pliku/iso.iso 
    (gdzie X to literka urzadzenia napedu CD; mozna tez podac parametry, jak wielkosc bloku kopiowanych danych, ale domyslnie tez fajno smiga ;) ) I wszystko to jest dostepne od razu, bez potrzeby doinstalowywania czegokolwiek :!:
    I niech ktos mi powie, ze Linuks nie jest przyjazny dla uzytkownika :D
    [EDIT]
    Platon :arrow: Jak najbardziej zgadzam sie z tym co piszesz, sam tez mam jedna partycje ogolnie na wszelkie multimedia, inna tylko na dokumenty, inna na system czy programy, etc. I mimo tego, i tak zdarza sie, ze miewam za duzo/ za malo miejsca na jednej z partycji przy nadmiarze/ braku tegoz na innej :D Hmm, czasem wydaje sie, ze najlepiej byloby "wrzucic wszystko do jednego worka" - czyt. jednej partycji :D W sumie w linuksie format nie istnieje, wiec moze to by sie sprawdzilo? :D
  • #7 3113431
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    A ja nigdy nie szatkuje dysku na oddzielne partycje na filmy, gry, muzyke (a moze jeszcze oddzielne na filmy polskie, zagraniczne itp). To IHMO glupota, bo jest to absolutnie niedynamiczny i niefunkcjonalny podział.
    Raz masz wiecej jednych danych, raz drugich i potem na partycji z filmami sa gry, a duże pliki w ramach ustalonego podziału trzeba kopiowac z partycji na partycje (to jest wolne). Po drugie jak masz zapchany dysk i chcesz nagrać film, to okazuje sie, ze na każdej z kilku partycji masz po 500MB wolnego miejśca. Czyli jakies 3GB wolnego jest, ale film sie nie zmieści.

Do takich rzeczy używa sie wymyślonych do tego celu folderów/katalogów. Folder filmy, folder muzyka, folder obrazy płyt. Nie ważne ile czego akurat masz, pojemność dysku wykorzystujesz efektywnie. Przenoszenie plików (np grupowanie do nagrywania na DVD) jest natychmiastowe.

Mam oddzielna partycje na system i zainstalowany soft, największą partycje na dane, i partycje na tymczasowy backup, moje dokumenty, poczte, zakladki, zawartośc pulpitu.
    1. Partycja z systemem i softem - mozna ja latwo zapisac do pliku i w razie potrzeby przywrócić. Wszelkie dokumenty sa gdzie indziej, wiec przy przywracaniu systemu nie trzeba sobie zawracac glowy backupem plików z różnych miejsc.
    2. Partycja 2 - wszelkie dane muzyka, film, obrazy.
    3. Trzecia partycja zawiera wszystkie dokumenty(tylko) , (bez niepotrzebnych plików programów, muzyki, filmów) wiec bez problemu robi sie jej kopie zapasową.

Dodatkowa 4 partycja na Linuxa na koncu dysku, ale ona żyje sobie poza w.w podziałem.
  • #8 3117870
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Dziwaczne pytanie. To tak jakbyś pytał "jak macie poukładane książki na półkach..." lub "w której nogawce nosicie..." :lol:
    Każdy dzieli tak jak mu pasuje.
    Tak jak napisał Platon, po to są katalogi (o SENSOWNYCH nazwach) żeby mieć porządek na dowolnej wielkości dysku. U mnie podział jest prosty: 3 dyski po 250GB podzielone po połowie i jeden dysk 200GB w całości - na rozkompresowanie i obróbkę filmów.
  • #9 3117883
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    Witam.
    1. Na System = 5GB (5122.3MB) NTFS
    2. Na Plik wymiany = 1.5GB (1537.4MB) FAT32
    3. Na Resztę NTFS
  • #10 3117933
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Interesant -> tą partycje na swapa to zmień na FAT16 (tam jest tylko jeden duży plik więc wystarczy, a minimalnie będzie szybciej). Choć powiem szczerze, że też tak się bawiłem i doszedłem do wniosku, że jednak najszybciej swap działa jak jest domyślny (na c:/) ewentualnie można zrobić stały rozmiar.
    Odpal sobie sisoftsandre i zrób test wydajności systemu plików. Pokaże Ci, że partycja systemowa którą masz (ta 5GB) jest szybsza od tej 1.5GB.
    o ogólnie to mam Dysk systemowy i Dysk dane na którym trzymam wszystko inne niż system i programy. jest jeszcze jedna na linuxa, ale to narazie w ramach testowych, bo mam problemy z jego instalacją :(
    Pozdrawiam!
  • #11 3118116
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Też kiedyś myślałem, że szatkowanie dysku = porządek. Obecnie jedna patrycja na XP i druga na dane. Inna sprawa, to fakt, że nasze pliki-programy rosną w zastraszającym tempie. 8 lat temu na dysku 1,7G mieściło sie wszystko ...

Synek - czas zrobic porządki, a potem Pqmagic.

Pozdrawiam
  • #12 3118164
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 248
    Witam ponownie.

mroova81 napisał:

Interesant -> tą partycje na swapa to zmień na FAT16 (tam jest tylko jeden duży plik więc wystarczy, a minimalnie będzie szybciej). Choć powiem szczerze, że też tak się bawiłem i doszedłem do wniosku, że jednak najszybciej swap działa jak jest domyślny (na c:/) ewentualnie można zrobić stały rozmiar.
    Odpal sobie sisoftsandre i zrób test wydajności systemu plików. Pokaże Ci, że partycja systemowa którą masz (ta 5GB) jest szybsza od tej 1.5GB.
    o ogólnie to mam Dysk systemowy i Dysk dane na którym trzymam wszystko inne niż system i programy. jest jeszcze jedna na linuxa, ale to na razie w ramach testowych, bo mam problemy z jego instalacją :(
    Pozdrawiam!

Zgodzę się z tobą że na początkowych sektorach dysk będzie szybszy.
    Nie wiem czy zauważyłeś, ale na systemowym mam NTFS, więc będzie minimalna strata, inną sprawą jest to że partycja na swap jest tylko dla tego aby jak najszybciej i zarazem jak najdokładniej z defragmentować partycję systemową (Skuteczność 99.9% - 100%).
    Czasami w pośpiechu robię "Porządek Artystyczny" na partycji systemowej zapisując chwilowe śmieci na pulpicie.
  • #13 3118169
    Ybor
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Synek pytanie nie w tym dziale , ale jest sensowne rozumiem twoje intencje tym bardziej że pytałeś ostatnio w jakimś poście o dokupienu dysku twardego. Pewnie go kupiłeś zrobiłeś partycje ale chciałbyś żeby nowy dysk był uporządkowany jak u wytrawnego pecetowca. JA naprzykład tak sobie uporządkowałem moje hd 120 GB podzielone na 4 partycje i hd 60 GB podzielony na 2 partycje. Ogólnie zastosowanie też jest przyporządkowane ale nie ma znaczenia naprzykład jedna partycja nosi nazwę multimedia co kryje się pod tą nazwo ano kilka folderów np muzyka film zdjęcia itp. Jeżeli przyjąć zasadę "uporządkowane jak w szufladzie" to każda partycja musi posiadać folder grupowy i dopiero trzyma sie tam lub instaluje rzeczy z danego rodzaju. Inaczej bałagan na dysku jest nie unikniony zwłaszcza przy grach już widze podczas instalacji wskazywanie tylko partycji przykładowo Gry(D: ) i instalowanie na niej czegokolwiek. Ogólnie mówiąc jest to zwyczajna zabawa z dzieleniem hd na partycje i zależy zupełnie od Twojego widzimisie . Jedyną dobrą radą do której ja się stosuję to c: systemowy minimum 10 giga i instalowanie tylko softu na nim prócz systemu oczywiście nic więcej.
  • #14 3118225
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ybor napisał:
    ... c: systemowy minimum 10 giga i instalowanie tylko softu na nim prócz systemu oczywiście nic więcej...
    - jeszcze ze 2 lata temu, składając komputery na system zostawiałem 5G - wystarczało.
    Ostatnio u mnie 10G się "zapchało" ("guwnie" przez jedną giereczkę). Jak Vista nam zacznie obrastać dodatkami to pewnie 20 bedzie za mało :D.
  • #15 3118743
    qmc
    Poziom 21  
    Po wielu eksperymentach jak i przeczytaniu dużej ilości informacji na ten temat, mój rozkład partycji jest następujący:

Podział dla dysku 40GB:

C: 2 GB - system Windows XP Pro, przy czym mam jeszcze 850MB wolnego miejsca :)
    D: 1 GB - plik wymiany przy pamięci RAM 512MB
    E: 3 GB - wszelkie programy w tym przeniesione foldery "Program Files", "Pulpit" i wszystkie tymczasowe
    F: 30 GB - filmy, mp3, instalki i inne programy, jednak wielkość tego folderu, to już wedle własnego uznania i możliwości sprzętowych.
    G: 500MB - serwer www do testów stronek

Teraz kilka wskazówek wynikających z mojego doświadczenia jak i porad zaczerpniętych z różnych artykułów - sprawdzone w praktyce.

Od początku jak mam komputer(y) zwracałem szczególną uwagę na wydajność systemu i zawsze do tego dąże robiąc komuś system, czy też modernizując swój. Odpowiednie partycjonowanie dysku jest jedną z wielu czynności dzięki której uzyskuje się lepsze efekty w pracy komputera, ale dość ważną.

Wracając do podziału na partycje to na system Windows XP zaleca się 3 - 6GB, przy większej partycji spada jej wydajność, jednak na moim przykładzie widać, że z powodzeniem wystarczy 2GB, a cała partycja zajmuje tylko 1GB z hakiem. Oczywiście należy dodać, że jest odpowiednio odchudzony, a wszelakie programy i foldery temp trzymam na innej partycji o czym dalej.

Dość istotnym jest "położenie" pliku wymiany. Jest wiele teorii, ale ja wybrałem jedną z mniej skomplikowanych, jednakże skutecznych. Zaleca sie, aby był na najszybszej partycji, a im bliżej początku dysku tym szybsza i najlepiej, że by była to osobna partycja przeznaczona tylko na niego. Ja mam 1GB, co przy pamięci RAM 512MB w zupełności to wystarcza, ale to też zależy do czego używa się komputera. Jeżeli gra się w wymagające gry, czy też zajmuje się grafiką komputerową partycja taka musi być napewno większa. Pozostaje jeszcze skonfigurowanie rozmiaru pliku wymiany w ustawieniach zawansowanych "właściwości systemu".

Nieprawdą również jest, że partycja ta powinna być sformatowana w FAT16, czy też że by zwiększać jej klastry, ponieważ plik wymiany jest "widziany" przez system jako jeden duży plik i "rządzi się własnymi prawami" i najwydajniej pracuje w systemie NTFS o czym sam sie w praktyce przekonałem.

Została jeszcze partycja na programy, gry itp. U mnie jest 3GB, dlatego że w zupełności jak dla mnie wystarcza. Jeżeli ktoś gra w gry, to pasuje że by miał większą. Na nią przeniosłem foldery "Program Files", wszystkie TEMP włacznie z "Temporary Internet Files" i innymi takimi, także tym z Opery.

Można na niej zwiększyć wielkość klastra z domyślnego 4KB, np. na 8KB, co trochu poprawi szybkość, ale przy dużej ilosci małych plków zwiększanie powyżej tej wartości nie ma sensu, bo efekt będzie odwrotny do zamierzonego.

Ostatnia partycja(e) do krótkiego omówienia, to ta na której trzymamy wieksze jak i duże pliki w moim przypadku niestety tylko 30GB. Klasten na niej mżna zwiększyć z powodzeniem do 16 czy 32KB, dzięki czemu uzyskamy lepszą szybkość. Tutaj wielkość partycji będzie zależna od wielkości posiadanego dysku jak i potrzeb. Lepiej też zamiast 160GB zrobić po 80GB, ponieważ będzie ją łatwiej i szybciej defragmentować.

Na koniec kilka krótkich porad:

>> Nie zwiększać wielkości klatra partycji na której zainstalowany juz jest XP, np. za pomocą Partition Magic itp, ponieważ moga być problemy z uruchomieniem systemu, a na 90% będą, po za tym wbudowana kompresja plików xp działa tylko przy wielkości klastra 4Kb (tak to sobie wymyślili panowie z MS)

>> Wszystkie partycje najlepiej jak będą w systemie plików NTFS, ponieważ jest on szybki, bezpieczny, oraz ma bardzo dobrze zorganizwane zarządzanie danymi - w końcu jest to nowoczesny system. A texty typu, że FAT16 czy FAT32 jest lepszy bo szybszy itp, to w dzisiejszych czasach zupełnie się nie sprawdza, kiedyś owszem, bo sam tą metode stosowałem, ale to jeszcze w Windows 98, po za tym FAT32 nie jest przystosowany do pracy z duzymi dyskami jak np NTFS który ma pracować poprawnie do 2TB.

>> Przypomnę jeszcze o bardzo istotnej czynnosci, jak defragmentacja danych na dysku tych których uzywamy my i tych które dostępne są tylko dla systemu, czyli meta dane. Aby w pełni zdefragmentować dysk, najlepiej użyć jedynego zalecanego programu przez MS jakim jest Perfect Disk. Defragmentuje się nim zarówno dane "widoczne na dysku" jhak i te systemowe w trybie "Offline Defrag". I pamiętajcie, że częsta pełna defragmentacja zwłaszcza partycji z systemem, plikiem wymiany i programami poprawia znacznie wydajność komputera jak i trwa szybciej. Polecam jeszcze mały programik "PageDefrag", ale to już po-googlajcie co i jak, bo wystarczająco w tym temacie już napisałem.

To tyle jeżeli chodzi o sprawę partycji, choć można by wiele jeszcze pisać, ale tu juz odsyłam do odpowiednich artów, a wiedzieć trzeba, że google, to potęga :)

Pozdrawiam wszyskich którym moje wskazówki pomogą jak i "krytykantów", bo tacy zapewne też się znajdą i przepraszam za ewentualne błędy stylistyczne i ortograficzne, bo pisałem ten text na kacu z bolącą głową :p
  • #16 3118907
    Ybor
    Poziom 14  
    forestx 10 giga minimum warto instalować progsy na systemowej partycji (mniej skakania po talerzach hd) żeby zapchać w takim przypadku taką partycję to naprawdę trzeba mieć sporo zainstalowanego softu z użytkami mi naprzykład zostaje 2.44 gb wolnego a troche mam zainstalowane. No chyba że ktoś instaluje program do obróbki grafiki czy inny bardziej rozbudowany soft który po instalce zabiera ponad 2 giga miejsca.Ale do małych progsów typu odtwarzacze video , audio kodeki sterowniki , office czy winrary itp.
  • #17 3119068
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    ja mam 40 giga

od lat mam mniej więcej taki podział
    *swap (1giga)
    *linux (/)
    */home
    *dane (fat32)
    *windows (jakieś 4giga- czasem trzeba uruchomić execa, chwilowo na tej partycji mam co innego)

planuję dokupienie nowego dysku, wtedy będę miała dwie partycje z danymi, osobno multimedia, i osobno resztę, i w linuksie na osobnej partycji /usr ;-)
  • #18 3119091
    ronnie89
    Poziom 20  
    Ja mam dysk 40 na
    C mam windowa a na (10GB)
    D ma filmy, programy, gry itp. (30GB)
  • #19 3119204
    Rabi2000
    Poziom 13  
    Mam 2 partycje SYSTEM i DANE i ot cala filozofia ;]
  • #20 3119356
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    qmc-2 GB na system to spora zawałka -chyba że masz w komp. tylko system
    ileż to programów ,a czasem gier musi chodzić na partycji systemowej?
    mam na system 10 GB i to jest mało, a wpływ różnicy mndz.2 GB a 10 GB na szybkość jest mniej więcej taki jak wpływ księżyca na rozwój płciowy kaczek -chyba że przy defragmentacji

na początku 1 hd mam fat 16 z dosem [500mb] mam wszystko fat 32 i nie widzę powodu do zmiany tego-linuxy to już przeszłość jak dla mnie-odkąd zorientowałem się że ja jestem uzytkownikiem systemu ,a nie twórcą
    pozdrawiam
    Ile partycji macie na dysku Samsung SP1614N 160GB? Jakie rozmiary?
  • #21 3119391
    Ybor
    Poziom 14  
    jannaszek święta racja system po instalce i update SP2 i wszystkiego co potrzeba online w przypadku XP Pro u mnie zajmuje 2.51 GB a i tak to jest wykorzystanie w 70% wszystkiego co da się uaktywnić w windzie
  • REKLAMA
  • #22 3119404
    qmc
    Poziom 21  
    jannaszek 2GB jest w zupełności wystarczające na system, jeżeli się to umiejętnie zrobi i powywala z niego co zbędne, a co do programów które koniecznie muszą działać na dysku tam gdzie system, to wcale nie jest tak, pod warunkiem jeżeli odpowiednio przeniesie się foldery systemowe - przedewszystkim "Program Files". Wszystkie programy instalują się automatycznie na dysk E, a na C jest sam windows i jeszcze kilka drobnych rzeczy. Całość zajmuje 1.16GB, tak więc cieżko mi sobie wyobrazić, że 10GB to mało dla Ciebie na system skoro można przenieść to na inną partycje. Mniej plików na dysku = mniejsza tablica MFT = szybszy dostęp do plików, więc nie masz do końca racji. Pzdr.

P.S. 1
    Dodam że xp mam z SP2, przy czym przywracanie systemu oraz hibernacja są wyłączone, bo mi nie są do szczęścia potrzebne.

P.S. 2
    jannaszek - sam fakt trzymania przez Ciebie pliku wymiany na partycji FAT32 jest dowodem na to, że nie masz za bardzo pojęcia o prawidłowym partycjonowaniu dysków, chyba że Ci nie zależy na lepszej wydajności.
  • #23 3119487
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Aha - jeszcze co do pomysłow na oddzielna partycje na plik wymiany, dodatkowo jako FAT16. To zupelnie mija sie z celem, zeby nie użyc dosadniejszego określenia. To zdaje sie pomysł jakiejs marnej gazety komputerowej, powielany w internecie.
    -Dodatkowa partycja na swap powoduje, ze glowica niepotrzebnie lata pomiedzy partycją z systemem, swapem i programem/danymi.
    -Po drugie tylko jedno z systemu/swapu jest w "szybszym" obszarze dysku. Zamiast obu tych rzeczy.
    -Kolejna rzecz to ten nieszczęsny FAT16 i pomysł, ze jak jest duży klaster, to bedzie szybciej. Owszem, ale w przypadku _kazdego_ _innego_ pliku niż swap. Swap jest zawsze używany w takich samych porcjach danych niezaleznie od wielkości klastra.
  • #24 3119568
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    cytat:P.S. 2
    jannaszek - sam fakt trzymania przez Ciebie pliku wymiany na partycji FAT32 jest dowodem na to, że nie masz za bardzo pojęcia o prawidłowym partycjonowaniu dysków, chyba że Ci nie zależy na lepszej wydajności. []

tak dawniej mówili pij mleko bo zdrowe,teraz -raczej wystrzegaj się mleka.. cóż umrzemy chorzy

patrz co pisze platon ,jakoś mu wierzę hoć dziwi mnie negacja pliku wymiany przy dwóch dyskach..
    ten pomysł jest faktycznie nie moim pomysłem,ale sprawdzonym zerżniętym, chodzi mi wszystko ok robiłem testy szybkości i plasuje się bardzo wysoko
    nie które programy ze swej natury mają być na partycji systemowej [integracja]i zmiana tego na siłę tylko spowalnia! ich pracę
  • #25 3119805
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Sens tworzenia pliku wymiany na osobnej partycji jest tylko wtedy jeśli ta partycja jest na osobnym dysku fizycznym...

System i programy lepiej mieć na jednej partycji - mniej roboty przy backupie.

System plików... trudny wybór - dopuki nie kupiłem nagrywarki DVD uznawałem tylko FAT32, ale teraz "zaprzyjaźniłem" się z NTFS, jest dużo mniej podatny na uszkodzenia, choć w razie poważnej awarii trudniej odzyskać dane.

Stawiam na wygodę a 5% szybciej czy wolniej to żadna różnica.
  • #26 3120012
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 3120810
    gacekm
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Platon napisał:
    Aha - jeszcze co do pomysłow na oddzielna partycje na plik wymiany, dodatkowo jako FAT16. To zupelnie mija sie z celem, zeby nie użyc dosadniejszego określenia. To zdaje sie pomysł jakiejs marnej gazety komputerowej, powielany w internecie.

W artykule http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_69719.html autorowi chodziło nie tylko o umieszczenie na odrębnej partycji FAT16 pliku pagefile a również systemowe pliki temp i temp przeglądarki i moim zdaniem ma to sens dla utrzymania higieny na partycji systemowej szczególnie jak dysponujemy dyskiem o rozmiarze jak w artykule.

Platon napisał:
    -Kolejna rzecz to ten nieszczęsny FAT16 i pomysł, ze jak jest duży klaster, to bedzie szybciej. Owszem, ale w przypadku _kazdego_ _innego_ pliku niż swap. Swap jest zawsze używany w takich samych porcjach danych niezaleznie od wielkości klastra.

Chodzi o wielkość klastra i specyficzne korzystanie z swapu? A myślałem, że chodzi o szybkość dostępu i ogólną szybszą pracę systemu FAT16. Stoi o tym wyrażnie w artykule http://www.pcworld.pl/artykuly/48337.html Co tu jest teorią a co faktem?
    Na moim drugim dysku mam małą FAT16 i na niej właśnie swap i przydaje się też jako dosowa.
  • #28 3121277
    mroova81
    Poziom 16  
    Z moich obserwacji: najlepiej mieć swapa na c;/ - razem z systemem, ale jak już ktoś ma małą osobną partycje to FAT16 ma co prawda minimalnie dłuższy czas dostępu(ale nas to nie obchodzi, bo swap to tylko jeden plik, a czas dostępu dysku to czas dostępu do pliku prawda?), ale jest za to minimalnie szybszy - gra nie warta świeczki. Ale pisanie, że NTFS jest szybszy, bo nowszy to też bzdura. NTFS ma dużo rzeczy związanych z bezpieczeństwem, których nie posiada żaden FAT i co za tym idzie nie musi ich wykonywać. To tak jakbym powiedział, że na kompie mam dwa systemy: Viste i '98 i vista chodzi szybciej, bo nowsza:D
  • #29 3121422
    wrkq
    Poziom 21  
    Ocena: 22
    No cóż, ja ma 5 partycji FAT32, 6 NTFSów, FAT16 ze swapem i 4 sztuki ext3, na dwóch 40gigowych...
    [to wcale nie jast takie wygodne, ale bezpieczniejsze]
  • #30 3121491
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    wrkq napisał:
    No cóż, ja ma 5 partycji FAT32, 6 NTFSów, FAT16 ze swapem i 4 sztuki ext3, na dwóch 40gigowych...
    [to wcale nie jast takie wygodne, ale bezpieczniejsze]

- 12 patrycji na dwóch dyskach?
    Aż muszę zapytać: co w tym jest "bezpieczniejszego"?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podziału partycji na dysku Samsung SP1614N 160GB oraz rozmiarów tych partycji. Autor posiada pięć partycji: systemową 10GB oraz cztery dodatkowe (20GB, 20GB, 50GB, 50GB) przeznaczone na różne dane, w tym multimedia i gry. Użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami, prezentując różne strategie partycjonowania dysków o pojemnościach od 20GB do 120GB, z podziałem na partycje systemowe, dane, multimedia, gry, plik wymiany (swap) oraz partycje dla systemów Linux. Poruszono kwestie efektywności podziału, zalety i wady tworzenia wielu partycji versus jednej dużej partycji z katalogami, a także wpływ systemu plików (FAT16, FAT32, NTFS, ext3) na wydajność i bezpieczeństwo danych. Wskazano, że partycja swap najlepiej działa na partycji systemowej, a tworzenie osobnej partycji swap na FAT16 jest kontrowersyjne. Dyskusja obejmuje także praktyczne porady dotyczące rozmiarów partycji systemowych (od 2GB do 15GB) oraz organizacji danych, podkreślając znaczenie porządku i indywidualnych preferencji użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA