logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrokontrolera do stacji meteorologicznej z czujnikami DS18S20, HIH3610, MPX4115A

Crisu 13 Paź 2006 21:35 5389 17
  • #1 3114113
    Crisu
    Poziom 10  
    Witam!
    Otóż sprawa prosta. Do zrobienia mam projekt prostej Stacji Meteorologicznej na mikrokontrolerze. Będę musiał rozrysować cały schemat elektryczny itp. Jednak pierw musze dobrać części oraz sam mikrokontroler.
    Z góry uprzedzam , że w temacie jestem zielony. Uczelnia nie raczyła nas przygotować do tego zadania, tak wiec wszystko musze skumać sam. Ale do rzeczy
    Stacja ma badać kilka rzeczy, następnie przesyłane są one do komputera (podejrzewam, że złączem RS232).

Projekt wstępny jest taki:

Czujniki:
    - Temperatury
    DS18S20
    http://www.seguro.pl/cgibin/shop?info=3611&sid=391c1d18

-Wilgotności
    hih3610
    http://www.fuw.edu.pl/~pablo/s/opisy/hih3610.pdf

- Ciśnienie
    Mpx4115a
    http://www.freescale.com/files/sensors/doc/data_sheet/MPX4115A.pdf

Wstępnie wybrałem już modele.
    Sugerowałem się głównie opiniami na sieci.
    Prosiłbym jednak o pomoc w wyborze mikrokontrolera. Bo nie mam pojęcia czym się sugerować.
    Rozumiem, że potrzebny będzie też jakiś przetwornik A/C i stabilizator.
    Czy ktoś byłby w stanie wytłumaczyć mi jak krowie na granicy, sprawę z zasilaniem.
    Zasila się każdą oddzielną część czy jak ?
  • #2 3120385
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Jeśli idzie o mikrokontroler to można polecić coś z AVRów :). Ma wbudowany przetwornik ADC więc wielkości analogowe pomierzysz z czujnika cyfrowego DS też bez problemu. Ma również wbudowany UART czyli szeregowy układ transmisji, który trzeba doposażyć w np. MAX232 w celu dopasowania poziomów logicznych. Tak więc procek np. ATMEGA16 powinien wystarczyć z zapasem.
    W kwesti zasilania to sprawa jest o tyle prosta, że w każdej nocie katalogowej jest opisane gdzie podłącza się napięcie zasilające. Jeśli wybrane układy są zasilane napięciem 5V (nie przeglądałem noty czujnika wilgotności i ciśnienia) to możesz podłączyć je do jednego zasilacza opartego np. na stabilizatorze LM7805. Jak trzeba to pomogę.

--
    pozdrawiam
  • #3 3121312
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Możesz też przyjrzeć się rodzinie MSP430 z Texas Instruments. Biora mało prądu (co przy urządzeniu bateryjnym jest sprawą kluczową) i mają tani debugger sprzętowy - o ile dobrze pamiętam to do kupienia za 99$, a do samodzielnego zrobienia za grosze. Kiedyś widziałem schemat na stronie texasa albo na elektrodzie.
  • #4 3125825
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    :arrow: Crisu
    Zobacz jak to zrobili inni (na PIC16F877) -> http://www.rxcomm.net/
    To jest stacja meteo specjalnie dla APRS-u ale ogólna zasada pracy jest typowa dla stacji pogodowych.
  • #5 3128719
    DosinskY
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Cytat:
    Możesz też przyjrzeć się rodzinie MSP430 z Texas Instruments. Biora mało prądu (co przy urządzeniu bateryjnym jest sprawą kluczową)

Fakt - sam procek pobiera prad znikomy ale znalezc czujniki ktore rowniez beda prad oszczedzaly to juz calkowicie inna sprawa ;) Obecnie kolega buduje stacje meteo na MSP430 i czasem ma problemy z dostepem do materialow "teoretycznych". W zwiazku z tym, jezeli Autor tematu jest "zielony" chyba lepiej bedzie zastosowac cos z AVR bo obecnie o nich mowi 70% Elektrody ;)

pozdrawiam
  • #7 3134499
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    cyberdar napisał:
    Witam

Jeśli idzie o mikrokontroler to można polecić coś z AVRów :). Ma wbudowany przetwornik ADC więc wielkości analogowe pomierzysz z czujnika cyfrowego DS też bez problemu.
    pozdrawiam

Hehe zaraz zaraz... Jak mozna mierzyc wielkosci analogowe z czujnika cyfrowego DS za pomoca ADC?? :)

DSa podlaczasz przez 1wire do procka, pozostale dwa czujniki maja wyjscie analogowe, wiec dajesz je na dwa kanaly przetwornika ADC procka. Mysle ze w pamieci ATmega8 wszystko powinno sie zmiescic.
    Wszystkie uklady chodza na 5V wiec zasilasz je z jednego stabilizatora lm7805 + kondenensatory na wejsciu i wyjsciu (znajdziesz w nocie aplikacyjnej ukladu)
  • #8 3135806
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    przemo.t napisał:
    cyberdar napisał:
    Witam

Jeśli idzie o mikrokontroler to można polecić coś z AVRów :). Ma wbudowany przetwornik ADC więc wielkości analogowe pomierzysz z czujnika cyfrowego DS też bez problemu.
    pozdrawiam

Hehe zaraz zaraz... Jak mozna mierzyc wielkosci analogowe z czujnika cyfrowego DS za pomoca ADC?? :)

Oj, to pewnie był tylko skrót myślowy, czepiasz się... Brak przecinka, te sprawy ;-)
  • #9 3136487
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Heh, no gdziebym tego przecinka nie wstawil to i tak bez sensu ;) a przecinek to wazna rzecz :idea:
  • #10 3137690
    robgold
    Poziom 23  
    Ocena: 290
    Podczepie sie pod watek bo wlasnie cos podobnego robie tylko jako w pelni mobilne urzadzenie ze zdalnym odczytem.
    Czujnik DS mozna dostac w kazdym sklepie ...
    MPXA dostanie sie jako sampla bez problemow (do mnie dotarl w 4 dni )
    Gdzie natomiast dostac w rozsadnej cenie tego HIH'a ?
    Wczesniej jeszcze myslalem nad SHT11 tyle ze tez jest drogi :(
  • #11 3137747
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Dokladnie! Przydal by sie jakis czujnik wilgotnosci mozliwy do zdobycia za realne pieniadze.
  • #12 3192821
    oscar_78
    Poziom 1  
    robgold napisał:

MPXA dostanie sie jako sampla bez problemow (

Witam!
    mozesz cos wiecej mapisac na temat "sampla"???
    (brzmi jak cos, co pozwoli obizyc koszty)

pozdrawiam

przemm
  • #13 3192859
    robgold
    Poziom 23  
    Hm ..coz tu pisac. Wchodzisz na strone freescale, rejestrujesz sie, zamawiasz takiego MPXA jako "sample" i za 4 dni (jesli zaznaczysz pirorytet) masz go w domu. Firma dostawcza to Fedex. Koszt 0.00 PLN (slownie zero zlotych)
  • #15 3197230
    robgold
    Poziom 23  
    Ciekawy tylko ze specyfikacja jakas dziwna ..tabelka ma sie ni jak do tego pieknego liniowego zakresu.
  • #17 3199771
    Hydralisk
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    ->robgold
    Mógłbyś opisać bardziej szczegółowo tą procedurę zamiawiania bo mi piszą że moje zamówienie zostało odrzucone ze względu na "Export Control Check and/or Screening Process"

Co wpisałeś w polu Company formularza rejestracji? Czy mail który podałeś jest 'firmowy'? Co wpisałeś w polu opis projketu?
  • #18 3224737
    radek7757
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    witam.Mam do zrobienia projekt stacji meteorologicznej,takiej samej jak Crisu.Zamierzam go wykonac samemu, natomiast jesli jest mozliwosc odkupienia takiego projektu to z checią skorzystam.Prosze o pomoc jesli ktos ma dostep lub posiada taka stacje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru mikrokontrolera do prostej stacji meteorologicznej wykorzystującej czujniki DS18S20 (temperatura), HIH3610 (wilgotność) oraz MPX4115A (ciśnienie). Zalecane są mikrokontrolery z rodziny AVR, np. ATmega16 lub ATmega8, które posiadają wbudowany przetwornik ADC do pomiaru sygnałów analogowych z czujników wilgotności i ciśnienia oraz interfejs UART do komunikacji szeregowej (RS232 wymaga dodatkowego układu MAX232 do dopasowania poziomów). Alternatywnie proponowany jest mikrokontroler MSP430 firmy Texas Instruments, charakteryzujący się niskim poborem mocy i dostępnym debuggerem sprzętowym, jednak ze względu na łatwość dostępu do materiałów i popularność, AVR jest rekomendowany dla początkujących. Czujnik DS18S20 komunikuje się cyfrowo przez magistralę 1-wire, więc nie wymaga ADC. Zasilanie wszystkich układów powinno być stabilizowane napięciem 5V, np. za pomocą stabilizatora LM7805 z odpowiednimi kondensatorami. W dyskusji pojawiły się także informacje o możliwości zamówienia czujnika MPX4115A jako próbki (sample) bezpłatnie od producenta Freescale, co pozwala obniżyć koszty projektu. Poruszono również kwestie dostępności i cen czujników wilgotności HIH3610 oraz alternatyw, takich jak SHT11. Przykładowy projekt stacji meteorologicznej z tymi czujnikami i mikrokontrolerem Atmega8 jest dostępny online wraz z kodem źródłowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA