logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszenia komputera. Trzask w głośnikach. Jaki powód?

recencjusz 16 Paź 2006 19:39 2108 20
REKLAMA
  • #1 3123367
    recencjusz
    Poziom 10  
    Czym mogą być spowodowane następujące objawy-podcza większego wysiłku procesora (bardziej zaawansowane gry,Skype+gra itp.)nagle słychać w głośnikach trzask i wszytko się zawiesza!
    Mam nowy zasilacz,napięcia pomierzyłem miernikiem - mieszczą się oczywiście w normie ATX,tak więc to bym wykluczył.
    Temperatury zarówno procesora jak i reszty są także w porzadku (mierzone Speedfanem i Everestem)
    Podejrzewam,że może być to kwestia wirusów lub konfliktu sprzetowego,lecz nie mam jak się upewnić (skaner nic nie wykrywa,a i w menadżerze urzadzeń nie ma nieprawidłowości)
    Bardzo prosze o pomoc ludzi dobrej woli :(
  • REKLAMA
  • #2 3123397
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Może byś tak łaskawie podał pełną konfigurację komputera ? Napięcia zmierz miernikiem przy obciążonym komputerze,włącz np.3DMarka.Wklej log z Hijack'a.
  • #3 3123409
    zyzioo
    Poziom 14  
    A jaki masz zasilacz ??
  • REKLAMA
  • #4 3123420
    recencjusz
    Poziom 10  
    och,przepraszam,niedopatrzenie- P4 3,2, 1,5 gb ram ddr, GF 660 LE, cd-rw,dvd-rw, zasilacz MODE COM Feel II 400 W.Napięcia oczywiście mierzone pod obciążeniem!
  • #5 3123493
    tronic1
    Spec od komputerów
    A płyta główna jaka ? Temperatury sprawdź także organoleptycznie,paluszkiem.Na pokładzie k.dźwiekowa zintegrowana ? Jesli tak to rozjasniło by sytuację wyłączenie jej w biosie i uruchomienie 3DMarka w pętli,czy się wysypie czy nie.
  • REKLAMA
  • #6 3123531
    recencjusz
    Poziom 10  
    Płyta główna to ECS P4M800/EPOX EP-4VKMI.
    Ma oczywiście zintegrowaną kartę dźwiękową,ale gdy ją wyłącze to chyba mi będzie chodzić bez dźwięku,prawda?Nie mam oddzielnej dźwiękowej :(
    I jeszcze jedna kwestia-o co chodzi z tym 3dmarkiem z pętlą ? Bo coś tego nie kumam :P
  • #7 3123537
    alek37
    Poziom 12  
    Zasilacz moze tylko chwilowo fixowac tak ze miernikiem bedzie to ciezko wylapac (szczegolnie cyfrowym slabej jakosci). Dobrze by bylo podmienic zasilacz w miare mozliwosci na inny. I w tedy sprawdzic.
  • #8 3123561
    recencjusz
    Poziom 10  
    nie mam niestety takiej możliwości,wymieniłem stary zasilacz własnie na ten,a tamten miał napięcie na linii 12V coś 14A chyba,tak więc nie ma sensu...
    Myślicie,że może format pomóc?
    No i co z tą kartą dźwiękową...?
  • #9 3123607
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    recencjusz napisał:
    nie mam niestety takiej możliwości,wymieniłem stary zasilacz własnie na ten,a tamten miał napięcie na linii 12V coś 14A chyba,tak więc nie ma sensu...
    Myślicie,że może format pomóc?
    No i co z tą kartą dźwiękową...?

Co nazywasz cięzkim stresem dla Twojego kompa? Zanim zapytam się dlaczego "celewo" przegrzewasz swoja kartę graficzną, rozszyfruję Ci skrót przy 6600 (LE = Light Edition). Zanim wymienisz kolejny zasilacz sprawdź czy wiatrak na procesorze graficznym "wyrabia na zakrętach". Twój objaw to tytpowa powiecha bez bluescreena (zdarza się wtedy, gdy np. grafika nie wyrabia).
  • #10 3123662
    recencjusz
    Poziom 10  
    No nie jestem pewien czy to jest tego wina-gram w Age of Mythology i jednocześnie rozmawiam przez Skypea-czy to angażuje ponad miarę moją kartę graficzną?
  • #11 3123682
    tronic1
    Spec od komputerów
    3DMarka możesz uruchomić w pętli,masz do wyboru.Domyslnie jest jeden przebieg ale możesz włączyć Loop.Jak bez (z wyłączoną) karty dźwiękowej bedzie dobrze,nie wysypiie się system to można ją podejrzewać.Jak grasz i nie rozmawiasz przez Skype to też są problemy ?
  • #12 3123737
    recencjusz
    Poziom 10  
    No właśnie różnie bywa-raz się zawiesi a raz nie...:/ Z reguły,gdy się już ma zawieszać,to przy programach bardziej wymagających (Far Cry, Battlefield2),ale potrafi i na słabszych...Ale tak jak mówię-nie zawsze tak się dzieje!
  • REKLAMA
  • #13 3124043
    tronic1
    Spec od komputerów
    Albo temperatura albo zasilacz.Podstaw inny,mocniejszy lub firmowy zasilacz.
  • #15 3126140
    recencjusz
    Poziom 10  
    Przepraszam za głupie pytanie,ale czy mógłby mi ktoś opisać dokładnie jak się używa memtestu86?:/ Bo próbuję na dyskietce zainstalować z tego co mi się rozpakowało i nic... :(
  • #16 3126394
    kkyrtap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    ściągnij memtest86 nagraj obraz na dyskietkę rawritem i zabootuj z niej
  • #17 3134630
    recencjusz
    Poziom 10  
    tronic1 - miałeś rację,kwestia temperatury procesora-w momencie gdy został on obciążony bardziej,grzał się do ponad 55 st, co z tego co wiem w przypadku Intela jest niedopuszczalne.
    Nałożenie nowej pasty niestety nie rozwiązało sprawy,więc muszę wymienić cały wentylator.
    I tu mam pytanie-do procesora dostałem cały wielki wentylator z radiatorem,lecz nie wchodzi on w zaczepy starego,a do niego nowych nie było.Poza tym jest to jakiś noname. Czy jeśli zdecyduję się na kupienie nowego to wejdzie on w moje stare zaczepy czy muszę coś grzebać znowu?
    Sory za głupie pytanie,ale nigdy nie wymieniałem tego wcześniej ;)
    Pozdrawiam!

Dodano po 9 [minuty]:

I jeszcze poproszę o ocenę tego wiatraczka-czy wystarczyłby on na moje P4 3,2 (800mhz,HT)
    http://www.pc-fan.pl/product_info.php/products_id/39
  • #18 3134808
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6492
    55*C dla Presscotta to IMHO nie jest dużo.

W nowej płycie masz "koszyk" pod boxowy radiator, jeśli radiator ma niestandardowy zaczep to koszyk jest w komplecie.
  • #19 3135104
    recencjusz
    Poziom 10  
    No właśnie różnie mówią,spotkałem się z opinią,że i 50 to sporo...A ponieważ komputer zawiesza się najprawdopodobniej od tego (bo inne możliwości wykluczyłem), to potrzebuje jakieś na to lepszy cooler,bo ten co mam to mi celerona 1,8 chłodził.... :P
    Czy zatem mógłby mi ktoś doradzić coś dobrego,ewentualnie powiedzieć,czy warto się pakować w ten,który podałem powyżej?
  • #20 3136281
    _666_
    Poziom 29  
    Ocena: 9
    Witam

Chce Kolega dobra rade?Jezeli tk to wywal tego Feela i kup cos markowego.

55 to raczej malo.Ale stara dobra zasada mowi "im mniej tym lepiej".

Jak u Kolegi wyglada chlodzenie w budzie?
  • #21 3136528
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 94
    A może mostek północyny się grzeje?

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na zawieszaniu się komputera i trzaskach w głośnikach podczas dużego obciążenia procesora, np. podczas grania w zaawansowane gry lub korzystania ze Skype. Użytkownik posiada nowy zasilacz MODE COM Feel II 400W, którego napięcia mieszczą się w normie ATX, oraz płytę główną ECS P4M800/EPOX EP-4VKMI z zintegrowaną kartą dźwiękową. Temperatury procesora i innych podzespołów mierzone programami Speedfan i Everest są w normie, jednak przy obciążeniu procesor nagrzewa się do ponad 55°C, co może być przyczyną problemów. Zalecane jest sprawdzenie stabilności zasilacza pod obciążeniem, ewentualna wymiana na markowy model, test pamięci RAM programem memtest86 oraz wyłączenie zintegrowanej karty dźwiękowej w BIOS w celu wykluczenia konfliktów sprzętowych. Użytkownik rozważa wymianę chłodzenia procesora na lepszy cooler kompatybilny z mocowaniem płyty głównej. Wskazano, że temperatura 55°C dla procesora Intel Prescott nie jest bardzo wysoka, ale im niższa, tym lepiej. Możliwe jest także przegrzewanie mostka północnego płyty głównej. Testy stabilności można przeprowadzić uruchamiając 3DMark w trybie pętli. Problemy mogą wynikać z niewystarczającego chłodzenia, przeciążenia karty graficznej GF 6600 LE lub zasilacza, a także potencjalnych konfliktów sprzętowych lub błędów pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA