logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia – analiza wsadu eeprom 93C86, auto zapala i gaśnie, weryfikacja odczytu

edeserw 16 Paź 2006 20:03 4616 21
REKLAMA
  • #1 3123472
    edeserw
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Proszę, o sprawdzenie wsadów z eeproma 93C86, co żle zrobiłem auto zapala i gaśnie. Czy odczyt jest prawidłowy? Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • fabia.zip (1.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3123564
    maryca
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Jaki rok i czym to czytałes , a gdzie immo?
  • REKLAMA
  • #3 3123761
    s27
    Poziom 15  
    Ocena: 42
    skoro autko gaśnie to proste że problem z immo, musisz bawić się dalej a tak woli ciekawości to takie autko robię max 3 min i bez śladów - życzę powodzenia w zabawie :D
  • #4 3124132
    Cyber
    Poziom 16  
    Robiles jakas diagnoze licznika po akcji ?
    Masz napis error tam gdzie kilometry ?
    Licznik wogole zachowuje sie normalnie ?
    Wsady sa ok !
    Odpowiedz na moje 3 wczesniejsze pytania i podpowiadam dalej :)
  • REKLAMA
  • #5 3124321
    krbl
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    czwarte pytanie
    fabia by goopel???

POZDRAWIAM
  • #6 3124363
    Cyber
    Poziom 16  
    krbl napisał:
    czwarte pytanie
    fabia by goopel???

Przegladales wsady kolegi edeserw ?
    Jakbys je widzial to bys nie zadal tego zbednego pytania ...
  • #7 3124613
    ciesiu
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Same cwaniaki, przeogromne megamózgi.

A moze by tak POMOC koledze, a nie tylko rzucac marne teksty "robie to w 3 minuty", "trzeba bylo popatrzec" itd

Przeciez kazdy kiedys popelnil blad!

A teraz to wyglada tak: osoba X kupuje na allegro za 40 zl "VAGa", sciaga rozne programy i eksperymentuje najczesciej na wlasnym aucie.
    Cos popierniczy wiec w panice (nie uzywajac komendy) "SZUKAJ" pyta sie liczac na odpowiedz czy pomoc.

I tu sie myli, bo na tym forum (SAMOCHODY) (NIE MAM NA MYSLI CALEGO FORUM ELEKTRODY!!!!!) albo wydrwia go, albo wysmieja.
    Informacji udziela najlepiej odplatnie, albo jeszcze lepiej - zaproponuja naprawe w "superatrakcyjnej" cenie.
    Kiedys czytalem ze jakis gamon bierze za naprawe licznika po uzyciu FABIA BY GOPEL 500zł !!!! To że ten Pan ma klientow nie swiadczy dobrze o poziomie inteligencji naszego spoleczenstwa.

Kolego, jesli uzyles tego programu tylko raz sam sobie to naprawisz (UZYJ PROGRAMU Z ZALACZNIKA-potrzebne do uruchomienia sa bilblioteki visualbasic).
    Okolice Sosnowca - naprawa 50 - 100zł (MAX100zł!!!!).

Pamietaj!!!

Program FABIA BY GOPEL - robi 2 na 10 licznikow (8 uwala) !!!! (tak srednio) i nie ma tu znaczenia rodzaj licznika czy model, ale rodzaj uzytego scalaka w interf.CAN, bo w Fabii (jak zapewne juz wiesz lub sie dowiesz) nie ma typowej DIAGNOZY (linii K wychodzacej z licznika).
    Diag odbywa sie po szynie CAN
    Załączniki:
    • naprawaPOfabiaBYgopel.rar (5.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3124702
    Cyber
    Poziom 16  
    ciesiu
    Nie mam sie za cwaniaka.
    Czy Ty widziales co jest w pierwszym poscie edeserw ? Widzisz tam dwa spakowane biny ? Przed jak i po zamianie km. Przeciez nie zrzucil sobie tych binow gopelem !
    To po jaki grzyp sie emocjonujesz i piszesz o gopelu i jakis cwaniakach ?

edeserw
    czekam na odpowiedz od Ciebie
  • #9 3124837
    edeserw
    Poziom 13  
    @Cyber
    Witam! Fabia 2000r, odczyt i zapis PonyProgiem, nie była robiona diagnoza licznika, kilometry wyświetla prawidłowo, po włączeniu napis OIL, załączam dzisiejszy odczyt - w kilku komórkach są inne wartości, co może być? Pozdrawiam...
    Załączniki:
    • fabia.zip (1.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 3126020
    Cyber
    Poziom 16  
    No biny sa spoko - nie widac w nich nieprawidlowosci.
    Idealnie (najprosciej) zrobic diagnoze licznika i silnika.
    Jak bez diagnozy to kilka pytan pomocniczych:
    - czy teraz na wyswietlaczu masz te (okolo) 103030 km ?
    - jak zachowuje sie kontrolka od immo ?
    - czy wrzucales spowrotem oryginalny bin ?
    - o ile kontrolka immo gasnie i nie mruga to moze masz zupelnie inny problem ?
    Czekam na odpowiedzi
  • #11 3126343
    krbl
    Poziom 17  
    witam
    dla wyjaśnienia
    nie sprawdzałem wsadów. to fakt.
    ale pytanie o goopla zadałem bo potrzebuję dla sprawdzenia takic wsadów uwalonych przez program.
    ale ciesiu już załatwił sprawę tym programem.

a piwo i tak mi się należy.
    mam rozwiązanie problemu.
    w plikach sa pozamieniane bajty czyli swap sie wkradł.

zamień i zwcztaj i powinno być ok.

POZDRAWIAM
  • #12 3127738
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    krbl :arrow: swapa nie ma
    biny są oki

edeserw :arrow: zastosuj się do uwag kolegi Cyber

czyli czy podstawiałeś orginalnego bina no i co z kontrolką immo[/b]
  • #13 3127794
    krbl
    Poziom 17  
    no to ja już nie wiem.
    to odczytałem z pliku 103037.bin
    km 160144
    pin 20490
    immo KS7Z0Z0Y647155
    vin MTPB1BY6Y40X0002˙

a to po zamianie
    km 103024
    pin ( no może nie koniecznie) xxxx
    immo SKZ7Z0Y0461755
    vin TMBPB16Y4YX......

proponuję zapakować plik ze zmienionym zapisem.
    jak nie będzie działać stawiam Piwo.
  • #14 3128166
    grzestv
    Poziom 28  
    Ocena: 206
    moje programy odczytują te biny dobrze czyli stan km i SKZ,natomiast jeżeli byłby swap to odrazu by o tym informowały.

kelega zresztą napisał iż:
    Cytat:
    kilometry wyświetla prawidłowo

pozdro.
    ps.moim zdaniem bez diagnozy nieobędzie się
  • #15 3130000
    edeserw
    Poziom 13  
    Witam! Wrzuciłem orginalny wsad, jutro sprawdzę czy będzie działać! Może przy wyjmowaniu licznika coś się stało, że teraz jest problem? Boję się że przy następnym wylutowywaniu w końcu padnie eeprom lub nie wytrzymają ścieżki! Pozdrawiam...
  • #16 3130027
    Cyber
    Poziom 16  
    edeserw a co z odpowiedzia na reszte pytan ? (sa chyba wazniesznie niz przywrocenia bina)
    - czy teraz na wyswietlaczu masz te (okolo) 103030 km ?
    - jak zachowuje sie kontrolka od immo ?
    - o ile kontrolka immo gasnie i nie mruga to moze masz zupelnie inny problem ?
  • #17 3130208
    edeserw
    Poziom 13  
    @Cyber
    - wyświetlacz pokazywał 103024km
    - kontrolka od immo mruga nie gasnie
  • #18 3130292
    Cyber
    Poziom 16  
    Na emailu masz moje GG - pisz
  • #19 3160150
    edeserw
    Poziom 13  
    Witam! Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem, dziękuję za pomoc przy weryfikacji odczytu, jednak okazało się że licznik był i jest w porządku! Pozdrawiam...
  • #20 3160428
    krbl
    Poziom 17  
    edeserw napisał:
    Witam! Przepraszam, że tak długo nie odpowiadałem, dziękuję za pomoc przy weryfikacji odczytu, jednak okazało się że licznik był i jest w porządku! Pozdrawiam...

czyli co?
  • #21 3164035
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ...no to ładnie że kolega Nas poinformował o efekcie...och jak miło....

Ps. znajdzie się jakaś dobra dusza która z chęcią wprowadzi mnie w liczniki itp.?...narazie sie ucze ale przydała by sie raz poraz jakaś pomoc...na co uważać i wogóle...mam programator...pojęcie o elektronice jak najbardziej...o motoryzacji również....może niekoniecznie o liczbach ale pracuje nad tym...jako mój pierwszy licznik mam na stole od Fabi właśnie taki do testów....jeśli ktoś trafi sie chętny do pomocy to proszę na GG: 1292838 z góry serdecznie dziękuję...
  • #22 3172844
    edeserw
    Poziom 13  
    LAMBDA napisał:
    ...no to ładnie że kolega Nas poinformował o efekcie...och jak miło....

Ps. znajdzie się jakaś dobra dusza która z chęcią wprowadzi mnie w liczniki itp.?...narazie sie ucze ale przydała by sie raz poraz jakaś pomoc...na co uważać i wogóle...mam programator...pojęcie o elektronice jak najbardziej...o motoryzacji również...może niekoniecznie o liczbach ale pracuje nad tym...jako mój pierwszy licznik mam na stole od Fabi właśnie taki do testów...jeśli ktoś trafi sie chętny do pomocy to proszę na GG: 1292838 z góry serdecznie dziękuję...

Witam! Nie wszystkie usterki zostały usuniętę, ale po przemyciu i po wyczyszczeniu styków wiązek łączących licznik samochód pali, została jeszcze do skasowania poduszka (czasem świeci), nie mogę namierzyć usterki!? Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z samochodem Skoda Fabia (rok 2000), którego licznik EEPROM 93C86 został odczytany i zapisany programem PonyProg. Auto zapala się i gaśnie, co sugeruje problem z immobilizerem (immo). Uczestnicy zwracają uwagę na konieczność diagnozy licznika i silnika, sprawdzenia poprawności wsadów (binów) oraz zachowania kontrolki immo, która w tym przypadku mruga i nie gaśnie, co wskazuje na aktywny problem z immobilizerem. W plikach wsadów pojawiły się różnice w wartościach, jednak biny zostały ocenione jako poprawne, bez błędów swapu bajtów. Zalecane jest stosowanie oryginalnych wsadów i dokładna diagnoza systemu immo. Po przywróceniu oryginalnego wsadu licznik wyświetla prawidłowy przebieg około 103000 km, lecz problem z gaśnięciem auta pozostaje. Dodatkowo, po wyczyszczeniu styków wiązek licznik działa lepiej, ale nadal występuje problem z poduszką powietrzną, która czasem się zapala. Wskazano, że dalsza diagnostyka i ewentualna naprawa immobilizera są konieczne. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące programów do odczytu i zapisu EEPROM oraz wymiany wsadów, a także prośby o pomoc i wymianę doświadczeń w zakresie napraw liczników Skody Fabii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA