logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Athlon 2000 XP wyłącza się przy ładowaniu Windows XP - co robić?

belzebuba 17 Paź 2006 19:55 15384 16
REKLAMA
  • #1 3126571
    belzebuba
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    witam. Mam taki problem, uruchamiam komputer, wszystko jest ladnie i pieknie, otwiera mi sie ekran wyboru systemu, wybieram windows XP i nagle komputer sie wyłącza. Nie mam pojecia czym to moze byc spowodowane, bo dotychczas komputer pracowal nienagannie. Wybieram np tryb awaryjny, pliki laduja sie z 3 sekundy i sie wylacza.

Oto jego konfiguracja

- procesor athlon 2000 XP
    - dysk samsung 250 GB ATA
    - plyta glowna Gigabyte
    - 256 MB DDR
    - zasilacz Modecom MC-300ATX 2.0 (300W), pasywne PFC (1x120mm)

Prosze o pomoc i sugestie

z gory dziekuje

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3126591
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Jak zatrzymasz start komputera na biosie to też się wyłącza ? Uruchom komputer z dyskietki lub płyty bootującej i sprawdź czy się wyłączy.
  • #3 3126637
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 839
    Zajrzyj do wnętrza i przyjrzyj się kondensatorom obok procesora.
    Jeżeli są spuchnięte, to już masz odpowiedź...
  • REKLAMA
  • #4 3126657
    belzebuba
    Poziom 12  
    kondensatory sa okay. Moze zle sie wyrazilem, komputer jako tak sie nie wylacza tylko resetuje. Po prostu wszystkie wiatraki sie kreca, tylko jak wybiore windowsa to slychac takie (tryk lub pyk) i znow start od poczatku. Jak wlaczam w biosie to wszystko jest okay, jest sobie tak caly czas i nic sie nie dzieje
  • #5 3126665
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    To zmienia wszystko,poprostu system uszkodzony.Albo naprawa systemu lub instalacja nowego.Mozesz użyć opcji Napraw z instalki windowsa.
  • REKLAMA
  • #6 3126673
    belzebuba
    Poziom 12  
    tak tez myslalem. Sprobuje go naprawic i zobaczym czy cos sie uda, dam znac potem :). dzieki wszystkim za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #7 3132102
    kmx4
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Mam identyczny problem. Podczas ładowania systemu wyskakuje niebieski ekran z krótkim komunikatem ale dosłownie na ćwierć sekundy albo i krócej (zdążyłem tylko zobaczyć napis "...\system32\...") po czym komputer sie resetuje. Po samoczynnym resecie, gdy komputer pokazuje po kolei dyski i cd-romy (pimary master itd.) słysze jak dysk na którym mam system dopiero się włącza, zaś drugi nadal pracuje.
    Jeśli mam podać jakieś konkretne dane do proszę pisać bo nie mam pojęcia o co tu chodzi.
    Z góry dzieki za pomoc.
  • #8 3327047
    MalyWodzu
    Poziom 11  
    U mojego brata jest ten sam problem, tyle że nawet jak uruchomię płytę instalacyjną windowsa to sobie jakieś tam pliczki ładuje i czasem sie skończą ładować a czasem w trakcie wyskakuje niebieski ekran z jakimiś komunikatami. Wtedy reset. System po iluś tam takich restartach też czasami się załaduje. Nie chce znowu naprawiać systemu bo już przedwczoraj to robiłem, a tu masz ci los, dzisiaj znowu to samo, tyle że po kilku razach system w końcu się uruchomił... HELP!! :(
  • #9 3327113
    XeON
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    To wszystko może być także problemem z pamięcią jak również z jakimś sprzętem, proponuje najpierw sprawdzić pamięć memtestem...

Pozdrawiam !
  • #10 3327768
    kmx4
    Poziom 15  
    MÓJ PROBLEM ROZWIAZANY!!!
    Ponad tydzień temu do tego doszłem.
    To wszystko przez pamieć. Okazało się że miała błędy.
    Sprawdzenie jej "memtestem" nic nie dało tak samo jak paroma innymi programami... dopiero któryś z kolei wykrył błędy a jego nazwa to "The Troubleshooter 7.02".
    Jak by ktoś potrzebował to moge podesłać linka do tego programiku jak i do wielu innych :)
    Wracając do tematu: po wyjęciu felernej pamięci komputer "nagle" zaczął pracować poprawnie. Żadnych restartów ani błędów. Jest włączony 24H od tygodnia i nic... poprostu bajka :]
  • #11 3330244
    MalyWodzu
    Poziom 11  
    Spróbuje tą pamięć przetestować i prosiłbym o tego linka w razie czego :) A tak w ogóle jeśli pamięć jest uszkodzona możliwe jest to że system się od czasu do czasu ładuje i działa bez zarzutu jeśli się już włączy... ?

Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

Witam raz jeszcze :) hehe mieliście racje!! kocham was!! wymieniłem kość ramu i komputer włączył się bez żadnych problemów za pierwszym razem!! :) Pozdrawiam!! :D:!:
  • #13 3332273
    XeON
    Poziom 17  
    A skąd można pobrać nowszą wersję tej płytki... czy mi się wydaje czy Ona jest płatna... ?
  • #14 3333856
    kmx4
    Poziom 15  
    Czy jest płatna to nie mam zielonego pojęcia ale raczej nie. Z tego co wiem to większość umieszczonych na niej programów jest bezpłatna.
    Oto strona domowa tej płytki http://www.hiren.info/
  • #15 3334999
    XeON
    Poziom 17  
    No właśnie ale w download tam tego nie ma... jest tylko opis :-(
  • #16 3335054
    kmx4
    Poziom 15  
    Niedługo powinienem mieć najnowszą wersję.
    Jak już będę miał to wrzuce na serwer i zapodam linka.
    Pozdro
  • #17 3335084
    yellow1111
    Poziom 12  
    jesli sie restartuje przy włączaniu kompa(bez blue screna)
    to najprawdopodobniej złapałes syfa-miałem podobny problem
    podczas uruchamiania komputera(bodajze F6) wybrałem -ostatnia dobra konfiguracja- uruchomił się normalnie windows, tyle ze kaspersky wykrył
    pare ładnych trojanów(nie wiem skad się wzięły-dlaczego kaspersky ich wczesniej nie wykrył?) usunął mi je, i dalej windows smigał jak nalezy :)

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 2000 XP i systemem Windows XP podczas ładowania systemu samoczynnie się resetuje lub wyłącza, zarówno w trybie normalnym, jak i awaryjnym. Problem nie występuje podczas pracy w BIOS-ie, co wyklucza uszkodzenie podstawowych podzespołów na poziomie płyty głównej czy zasilacza. Sprawdzenie kondensatorów nie wykazało uszkodzeń. Wskazano, że przyczyną może być uszkodzony system operacyjny lub błędy w pamięci RAM. Zalecane jest użycie opcji naprawy systemu z płyty instalacyjnej Windows XP. Dalsze testy pamięci RAM za pomocą narzędzi diagnostycznych, takich jak "The Troubleshooter 7.02" lub "Hiren's BootCD", wykazały błędy w kościach pamięci. Po wymianie wadliwego modułu RAM komputer działa stabilnie bez restartów. W dyskusji pojawiła się także sugestia sprawdzenia obecności wirusów i trojanów, które mogą powodować niestabilność systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA