logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Resetowanie komputera przed ładowaniem systemu Windows XP - Athlon 2500, GA-K8NSC939

chelminski 23 Kwi 2006 18:35 3274 8
REKLAMA
  • #1 2557989
    chelminski
    Poziom 11  
    Witam, od dwóch dni walczę z komputerem.
    W piątek nagle komputer się wyłączył. Próbowałem go odpalić i wyskakiwały mi błędy STOP 0:000.... Nie dało się też sformatować i zainstalować na nowo Win XP. Toteż podłączyłem dysk do drugiego kompa jako Slave, sformatowałem i wgrałem potem Win XP. Ale jak teraz podłaczam do do kompa to on sie ciągle resetuje przed ładowaniem się systemu. Komp ciągle nie działa:cry:
    Opiszę co już robiłem:
    -upgradowałem biosa
    -myślałem ze wina zasilacza, ale sprawdzałem na innym i tez nie idzie
    -instalki itp tez nie pomogły
    -dzieje się to kazdym dysku podłączonym do tego kompa
    -wyczysciłem kompa etc
    -nie jest tez to wina pamięci, bo wkłądam inne i problem ten sam
    I jeszcze configuracja kompa:
    Athlon 2500, płyta Gigabyte GA-K8NSC939,dysk WD, ew Samsung, 512 ram

Z góry wielkie dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2558050
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1586
    chelminski napisał:
    Próbowałem go odpalić i wyskakiwały mi błędy STOP 0:000....

jakie ?

to nic że podmieniłeś RAM, dla pewności zapuść MemTest
    jak z chłodzeniem mostka nForce3 ?

chelminski napisał:
    Toteż podłączyłem dysk do drugiego komputera jako Slave, sformatowałem i wgrałem potem Win XP. Ale jak teraz podłaczam do do komputera to on sie ciągle resetuje przed ładowaniem się systemu.

na innym komputerze zainstalowałeś WinXP i przełożyłeś dysk do tego ?
  • #3 2558058
    chelminski
    Poziom 11  
    tak. na innym kompie dyski działają, a na tym nie
    błędy: np Stop 0x0000000A
  • REKLAMA
  • #4 2558072
    WojtasJD
    Poziom 43  
    system powinien być zainstalowany na tym samym komputerze na którym ma działać;

chłodzenie mostka , wynik MemTest , "na innym kompie dyski działają, a na tym nie" - czyli co wykrywane przez BIOS, co dalej ?
  • #5 2558201
    chelminski
    Poziom 11  
    Win był instalowany na tym kompie xxx razy... i tez nic nie pomogło
    temp po nieudanej instalce to 27 stopni
    nie udało mi się uruchomić memtestu
    dzieki za zaiteresowanie;]
  • REKLAMA
  • #7 2558278
    chelminski
    Poziom 11  
    Dzieki za linki. Jednak natrafiłem na juz wcześniej, i za bardzo nie pomogły:cry:
  • #8 2558316
    WojtasJD
    Poziom 43  
    często tak jest z tymi linkami :wink: zresztą w jednym z nich napisane: "Analiza komunikatów STOP wymaga szczegółowej znajomości systemu"

jeśli dalej nie odpala się MemTest z płyty w minimalnej konfiguracji: zasilacz + MoBo + CPU + jeden RAM + k.graficzna + cd-rom (alternatywnie wypada też sprawdzić z FDD zamiast cd-rom) to przydałoby się podmienić grafike na jakąś starą PCI a potem sprawdzić CPU gdzie indziej
  • REKLAMA
  • #9 2558342
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    może zacząć od tego dlaczego jak piszesz komputer się sam wyłączył ? Co na nim w tedy robiłeś ? Były z nim wcześniej problemy ?

temat bardziej do hardware

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 2500 i płytą główną Gigabyte GA-K8NSC939 po nagłym wyłączeniu generuje błędy STOP 0x0000000A i resetuje się przed załadowaniem systemu Windows XP. Próby reinstalacji systemu bezpośrednio na tym komputerze nie powiodły się, dlatego dysk został sformatowany i system zainstalowany na innym komputerze, jednak po podłączeniu do oryginalnego sprzętu problem resetowania nadal występuje niezależnie od używanego dysku twardego. Wymieniono pamięć RAM, sprawdzono zasilacz, zaktualizowano BIOS, wyczyszczono komputer, ale problem nie ustąpił. Nie udało się uruchomić testu pamięci MemTest. Sugerowano sprawdzenie chłodzenia mostka nForce3, minimalnej konfiguracji sprzętowej (zasilacz, płyta, CPU, RAM, karta graficzna, napęd CD lub FDD) oraz ewentualną wymianę karty graficznej na starszą PCI i testowanie procesora na innym komputerze. Problem może mieć podłoże sprzętowe, a analiza komunikatów STOP wymaga szczegółowej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA