logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie układy scalone są stosowane w wentylatorach DC do PC?

r2d2004 18 Paź 2006 15:08 2707 5
REKLAMA
  • #1 3128853
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Czy dysponuje KTOŚ taką wiedzą: jakie scalaki stosowane są (typowo) w wentylatorach DC do PCta (mile widziany "namiar" na pdf'a)? Scalaczek, który znajduje sie wewnątrz wentylatora wytwarza impulsy do cewek stojana. Podejrzewam, że jest to jakiś standardowy (typowy) scalaczek, stosowany w róznych wentylatorach przez róznych producentów tychże (chodzi przecież o minimalizacje kosztów produkcji), TYLKO JAKI ??? Niestety nie dysponuję oznaczeniem scalaczka, bo aby tego sie dowiedzieć wentylatorek trzeba mocno "nadwyrężyć" :-) (zresztą pewnie nie bedzie tam konkretnego symbolu scalaka, tylko jakiś mało istotny numer - scalak jest powierzchniowo lutowany). Jesli KTOŚ wie coś na ten temat, będę wdzięczny za wszelkie informacje. Serdecznie pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Po jakimś czasie :-)

"Nadwyrężyłem" jednak jeden wentylatorek 40x40 (który miałem do testów). Wewnatrz siedzi TYLKO (dla mnie niestety zła wiadomość) jeden scalaczek BEZ elementów zewnętrznych (wygląda na to, że nie bedzie mozna zwiększyć obrotów rotora :-( a na tym mi zależało). Scalaczek ma oznaczenie: 277027F (cztery "nogi": plus i masa zasilania, oraz dwa wyjścia do cewek i wygląda na to, że realizuje dwufazowe sterowanie tymi cewkami. Ciekawe jakie maksymalne napięcie wytrzymuje ten układ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3130447
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    W tych wiatrakach wykorzystuje się efekt Halla także to o czym piszesz to będzie najprawdopodobniej hallotron.
    Nie wiem dokładnie co jest jeszcze w środku tych wiatraków, także szczegółów Ci nie powiem ;)

Pozdrawiam, Mat.
  • REKLAMA
  • #3 3131445
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

Tak chyba masz rację. Początkowo sądziłem, że wewnątrz tego scalaka jest generator podający dwufazowo impulsy na cewki stojana, ale ze sposobu zamontowania scalaczka (na brzegu) wynika, że musi zawierać wewnątrz hallotron i przerzutmik z driverami, przełączający cewki. Wygląda na to, że obroty zależą w dużej mierze od tego, w jaki sposób namagnesowany jest rotor. Załączam skany "wydłubanego" silniczka wentylatora - na zdjeciu widać płytkę ze scalakiem i z łozyskiem ślizgowym oraz stojan z cewkami (obok widać zdjety rotor z "oskalpowanymi" skrzydełkami wentylatora, które do moich eksperymentów nie są mi potrzebne). Na drugim skanie widać nabazgraną przeze mnie hipotetyczną strukturę wewnętrzną scalaka (i jest to chyba hallotron z wyjściem dwufazowym) Generalnie chodziło mi o zwiększenie obrotów rotora, ale niestety będzie z tego "klapa". Czekam na komentarze Kolegów, którzy mają z wentylatorkami jakie takie doświadczenie praktyczne. Moze zna KTOŚ namiar na pdf'a do tego scalaka (hallotronu).
    Załączniki:
    • Jakie układy scalone są stosowane w wentylatorach DC do PC? 277027F.jpg (12.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie układy scalone są stosowane w wentylatorach DC do PC? zyr2.jpg (16.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3147237
    dezydery
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Układ znajdujący się w takim silniczku to napewno hallotron. Hallotronów używa się przy produkcji silników bezszczotkowych BLDC Brushless DC motor.Swego czasu w Elektronice Praktycznej był cykl artykułów autorstwa Jacka Przepiórkowskiego dotyczący m.in. takich własnie silników i sposobów ich sterowania.Jeśli dobrze pamietam to chodzi tu o EP 12/2003.

Pozdrawiam
  • #6 3147365
    r2d2004
    Poziom 31  
    Dzięki serdeczne wszystkim za zainteresowanie tematem. Tak faktycznie w artykule "Silniki elektryczne w praktyce elektronika" (EP 01/2004) autor opisał silniki typu BLDC (Brushless DC Motor), takie własnie jak ten na moich zdjeciach (jest to silnik BLDC, dwufazowy o sterowaniu unipolarnym). Przerzuciłem ten materiał, a o to fragment dla mnie najważniejszy:

"... Ze względu na brak generatora ustalajacego prędkość obrotową, można zmieniać obroty takich wentylatorów poprzez zmianę napięcia zasilania (w zakresie 50...120 % prędkości znamionowej). Niestety przy takim sterowaniu moment obrotowy maleje przy zmniejszaniu obrotów. Powyżej pewnego napiecia granicznego wentylator może przestać pracować z powodu zadziałania układów zabezpieczających przed przeciążeniem. ... "

No cóż, to potwierdza moje wcześniejsze przypuszczenie, że KLAPA ze znacznego zwiększania obrotów, bez całkowitej przebudowy silnika! Wprawdzie sam układ sterownika (hallotronu) ATS277 wytrzymuje 20V, a wyjścia mozna obciążać do 400mA, to jednak ze wzgledu na zastosowanie mobilne w moim przypadku, zwiększanie napiecia nie wchodzi w rachubę. Będę musiał w moich eksperymentach radzić sobie w inny sposób 8-) Pozdrawiam.
REKLAMA