logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc przetwornicy do zasilania wzmacniaczy 2x80W?

pogo 14 Lip 2003 13:42 3283 15
REKLAMA
  • #1 288138
    pogo
    Poziom 12  
    Witam...

Zmontowałem przetwornicę (dział: samochod-pozycja 17) a zamierzam z niej zasilać dwa wzmacniacze po 80W... W opisie było że można zwiększyć jej moc dając kolejną płytkę i kolejne trafo i "buzy"...

Czy nie ma innej możliwości zwiększenia mocy a wogule to od czego ona zależy bo nie mam pojęcia-czy to zależy od trafa, czy SG czy diod(sprzedali mi jakies z wylutu bo ciezko to dostać)...

Mam na niej napięcie +- 43V jeżeli to jest potrzebne, a trafko nawinięte na rdzeniu z ATXa 3 i 14(i kawałek) zwoji 1mm drutem... moze nie jest takie jak w opisie ale działa!!!

Dziękuje z góry za odpowiedzi...

Aha... tylko nie odsyłajcie mnie do szukania na stronie bo przed chwilą sie bawilem w szukanie, a 1200 postów do sprawdzenia to calkiem fajna sprawa...
  • REKLAMA
  • #2 288220
    john_doe
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    elementy "mocy" w przetwornicach to:
    tranzystor(y) kluczujace - tego chyba nie trzeba tlumaczyc ;),
    dlawik/trafo - glowna role graja tu: prad nasycenia i rezystancja uzwojen/ich srednica - chodzi tu o to czy wytrzymaja nominalny prad,
    mostek prostowniczy/dioda za trafem/dlawikiem - podobnie jak w przypadku tranzystorow,
    kondensator filtrujacy (przy zamalej pojemnosci beda wystepowaly duze tetnienia identycznie jak w przypadku prostownika sieciowego)
    obwod zabezpieczajacy przed zwarciem/ograniczenie pradowe - ustalajacy maksymalny prad wyjsciawy przetwornicy
  • #3 288290
    pogo
    Poziom 12  
    DZIĘKI!

czy uważasz że przetwornica zrobiona tak jak w opisie - może oprócz diod bo niewwiem jakie są bo jak pisalem wczesniej sprzedali mi z wylutu i nie sprawdzałem jeszcze oznaczeń na interku na jaką moc one są - wystarczy dla dwoch TDA7294... bo chyba nie wyciągnę z niej 8A...

i jeszcze mam pytanie czy mógłbys mi powiedzieć do których nóżek BUZ11 mam podłączyć rezystor jeżeli ma on być szeregowo podłączony do bramki?!? (tak jak w dodatku do opisu)
  • REKLAMA
  • #4 288421
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    Ocena: 43
    witam, ja mialem dawno temu jak jeszcze (wzmacki byly drogie) zabawe z robieniem przetwornic, buz 11 to najlepiej pracujace tranzystorki sprzedawane obecnie do tych celow (jakosc-cena oczywiscie) dawalem ich po 4 na uzwojenie (razem 8) najwiekszy problem mialem z diodami :) ale montowalem BYV32E200 (5zl szt.) i hulalo .. sterownik oczywiscie sg 2524N. czestotliwosc ok 60 khz, trafka kupowalem na gieldzie w krakowie, srednica 2,2 cm/ napiecie +/- 55v i rwalem na tym wszystko (oczywiscie ze wzmacniaczem odpowiednim, ale to juz inna historia) udalo mi sie spalic w aucie (golf 2) 2 glosniki tonsila 30 cm, (z podwojnymi magnesami) (schemat przetwornicy i wzmacniacza robilem sam met. prub i bledow kosztowalo mnie to 63 spalone buzy i rozerwany kondensator 47000uF w autku ... :) pozdrawiam i zycze udanych prob
  • #5 288800
    john_doe
    Poziom 16  
    do zasilania jednej kostki TDA7294 przy pelnej mocy potrzeba okolo 150 W, przy dwoch 300W, na forum byly juz przyklady przetwornic pod TDA7294, w razie czego mozna sobie taka zrobic, a czesc elementow wykorzystasz z twojej
  • REKLAMA
  • #6 288837
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    a co do TDA 7294 to do auta sie nie nadaja, bo sa zbyt slabe a w mostku przy 4 omach nie pracuja... i przy SG 2524 ze stabilizacja tylko jednej polowki zasilania beda sie palily (mialem z tym doswiadczenie)
  • #7 288971
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    :arrow: Van_Gandalf: TDA7294 są za słabe do auta??? Chwileczkę... 70W (100W przy THD+N<=10%) to za mało aby odpowiednio nagłośnić wnętrze samochodu??? To o jakim my tutaj samochodzie rozmawiamy???
    Przetwornice na układach SG2524, SG3524, SG3525 jak najbardziej nadają się do zasilania wzmacniaczy mocy, a układy palić się będą tylko w przypadku przekroczenia maksymalnych wartości napięć zasilających.
    Pozdrawiam
  • #8 288985
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    ja naglasnialem malucha :) ... tuba 30 cm glosnik... tonsil 4 om. i naprawde TDA zdychal... dalem mu +/- 80v .
    potem przerobilem kontrole napiecia wtórnego dla SG 3524 ... i przestaly sie palic. ale do auta te Wzmacniacze sa za slabe, obecnie mam w domku ten wzmacniacz zrobiony na tych monolitach i jestem zadowolony.
  • #9 290139
    pogo
    Poziom 12  
    Nie jestem specem od tego ale cos mi tu nie pasuje... auto ma dużo mniejszą powierzchnię niż pokój a 100W TDA7294 lepiej ma grac w domu niż w aucie?!? trochę mi to dziwne... :?
  • #10 290566
    john_doe
    Poziom 16  
    to 100W w przypadku TDA7294 jest tylko czysto teoretyczna max moca tego ukladu-w praktyce przy tej mocy tego ukladu nie da sie schlodzic (za mala powierzchnia i wlacza sie zabezpieczenie termiczne), 70W to bardziej rozsadna liczba.
    Dla tych co jednak chca wyciagnac pelna moc z tego ukladu polecam zerknac do pdf`ki jest tam schemat tego ukladu pracujacego z zewnetrznymi tranzystorami mocy
  • REKLAMA
  • #11 290619
    toradek
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    TDA7294 za maly do samochodu????????? To polecam poczytac posty MDCS'a. I jakim cudem ktos zwiekszyl napiecie dla TDA do +/-80V? Przy +/-45V juz bedzie buuuuum.
  • #12 291208
    Van_Gandalf
    Poziom 19  
    pisalem o plus minus 40 woltach (razem 80) ja mialem wzmacniacz w aucie zrobiony na tda i przy techno (tuba 30 cm glosnik) szla kiepsko... w domciu nie slucham tak glosno, do klasyki te monolity sa the best ale w autku tehniawka je dusi ... jak napisales problem z chlodzeniem (waskie gardlo jak kiedys o tym przeczytalem)
  • #13 291691
    pogo
    Poziom 12  
    przy +-45V ma być "BUMMMM"... 8O z tego co wiem to ma wytrzymać +-60V przy 4ohm i ja zrobilem na +-43V przetwornice... a czy bedze "BUMM" to dzisiaj sie przekonam bo w koncu to podłącze...
    a 2 x 70-80W mocy to wydaje mi sie ze do autka wystarczy...szczegolnie że wczesniej miałem 4 x 7W

ciekawi mnie tylko czy do chłodzenia dwóch końcówek wystarczy jeden radiatorek od Pentium II z wiatraczkiem (oczywiście końcówki są odizolowane)...
  • #14 291710
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    W praktyce, maksymalne napięcie zasilające dla układów TDA7294 wynosi około +/-42V do maksymalnie +/-45V!!!
    W przypadku kiedy chcesz zasilać ten wzmacniacz napięciami +/-43V i jednocześnie obciążyć go głośnikiem o impedancji 4ohm, to licz się z częstym wyłączaniem stopnia końcowego, co będzie skutkiem działania zabezpieczeń termicznych układu TDA7294. W takim przypadku nie pomoże żadne chłodzenie!!! Dla impedancji obciążenia 4ohm, moc 100W (przy THD+N<=10%) uzyskasz przy napięciach zasilających +/-30V.
    Pozdrawiam
  • #15 292267
    ranger
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    A ja mam obecnie w aucie wmacniacz ktory ma 4 razy 60W rms + 1 raz 170Wrms(pieciokanalowka), i zapewniam, ze nawet najwiekszy twardziel wysiedzi tam tylko kilkanascie minut!!. A miewalem wzmacniacze lacznie znacznie przekraczajace 1500W rms--zbedny wydatek , chyba ze ktos jezdzi na zawody w SPL-u
  • #16 294577
    pogo
    Poziom 12  
    Witam po raz kolejny...

podłączyłem przetwornice do wzmacniacza to było tylko szumy słychać...
    później dolutowałem do niej dławiki z ATXa... i wszystko gralo przez 5 sekund...
    później spalił mi sie jeden z BUZ11 - pierwasza i trzecia nóżka ma zwarcie(nie mówiąc już o bezpieczniku w aucie), gdy wymienilem na inny tranzystor to samo... wie ktoś może dlaczego???

z góry dzięki...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia mocy przetwornicy do zasilania dwóch wzmacniaczy o mocy 2x80W, zbudowanej na bazie układu SG2524 i tranzystorów BUZ11. Kluczowymi elementami wpływającymi na moc przetwornicy są tranzystory kluczujące, dławiki/transformator (ich prąd nasycenia i rezystancja uzwojeń), diody prostownicze, kondensatory filtrujące oraz układy zabezpieczające przed przeciążeniem. Wzmacniacze oparte na TDA7294 wymagają zasilania około ±42V do ±45V, a ich maksymalna praktyczna moc to około 70W na kanał ze względu na ograniczenia chłodzenia i zabezpieczenia termiczne. Podniesienie napięcia powyżej ±45V grozi uszkodzeniem układu. Wzmacniacze TDA7294 są dyskusyjnie oceniane do zastosowań samochodowych, gdzie często wymagane są większe moce i lepsze chłodzenie. W praktyce do zasilania dwóch TDA7294 potrzebna jest przetwornica o mocy około 300W, co wymaga odpowiednio dobranego transformatora, diod (np. BYV32E200) oraz tranzystorów BUZ11 w większej liczbie. Problemy z uszkodzeniami tranzystorów BUZ11 mogą wynikać z przeciążeń lub niewłaściwego doboru elementów zabezpieczających. Chłodzenie końcówek mocy jest istotne, a pojedynczy radiator z wentylatorem może być niewystarczający przy pełnym obciążeniu. Dławiki z zasilaczy ATX mogą poprawić stabilność pracy przetwornicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA