logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Transformator do wzmacniacza 1440W z 8x TDA7294 - jeden czy osiem?

Larry_new 04 Gru 2007 16:34 3105 25
REKLAMA
  • #1 4551033
    Larry_new
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Buduje wzmaka o mocy 1440W, jest on na zasadzie kilku wzmacniaczy. Potrzebuje do niego dużej ilości trafo (na każdy wzmacniacz po jednym), i słyszałem ze (i widziałem w ATX-ach) są takie małe trafa o dużej wydajności prądowej, mógł by mi ktoś podac jakieś info? z góry dzięki.

Jest to kośc TDA7294. Wzmacniaczy jest 8 i tyle bym potrzebował transformatorów czy wystarczy jeden o dużej wydajności ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4551111
    wiatrrr
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Jak na 8 sztuk tda 7294 to wystarczy jeden troid o mocy ok 800W.W praktyce jedna kostka tda nie wydoli więcej jak 50 W sin.( 100 muzycznej )po prostu ma za małą powierzchnię do oddawania ciepła
  • Pomocny post
    #3 4551150
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Larry_new napisał:
    i słyszałem ze (i widziałem w ATX-ach) są takie małe trafa o dużej wydajności prądowej, mógł by mi ktoś podac jakieś info?

Poczytaj o zasilaczach impulsowych, ale one do wzmacniaczy się nie za bardzo nadają.
  • #4 4551151
    Larry_new
    Poziom 12  
    jakto nie wydoli? To znaczy że się spali po pewnym czasie czy to jest maksymalna moc ciągła? Co myślisz o chłodzeniu wodnym?

Dodano po 7 [minuty]:

Cytat:
    Poczytaj o zasilaczach impulsowych, ale one do wzmacniaczy się nie za bardzo nadają.

Miałem na myśli transformator w zasilaczu ATX, jest mały i ma dużą wydajnosc ;)
  • #5 4551287
    Jaduda
    Poziom 32  
    Larry_new napisał:
    Miałem na myśli transformator w zasilaczu ATX, jest mały i ma dużą wydajnosc ;)

Ja też miałem go na myśli :D. Jest on tak mały bo napięcie na niego podawane jest kluczowane z częstotliwością kilkudziesięciu kHz (im większa częstotliwość tym trafo może być mniejsze) a w zwykłym transformatorze sieciowym napięcie zasilania jest 50Hz. Jest on także wykonany z innych materiałów niż zwykły transformator sieciowy. Niestety budowa takich zasilaczy jest bardziej skomplikowana niż tych liniowych.
  • #6 4551296
    turbo_rzepka
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    zasilacze ATX własnie są impulsowe
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4551456
    Jaduda
    Poziom 32  
    Larry_new napisał:
    troid to jakiś skrót?

Pewnie miało być toroid - to transformator toroidalny.
    Larry_new napisał:
    ile to moze kosztować?

Zależy jakiej ma być mocy i gdzie go kupisz.
    Poszukaj w Googlach.
  • #9 4551522
    Larry_new
    Poziom 12  
    tak myślałem ponieważ google mi nic nie mówiło o nim.

moc to jak kolega wyżej napisał około 800W i myślę że chciałbym kupić w necie lecz niezaszkodzi zapytać się w sklepie dlatego chciałbym się zorentować w cenie.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

P.S chciałbym zrobic do tego przedwzmacniacz (balance, volume, barwa dźwięku) z osobna do kazdego kanału lecz nie moge znaleść schematu osmio kanałowego. Czy to znaczy, że będe musiał robic 8 sztuk z osobna?
  • #10 4552033
    wiatrrr
    Poziom 17  
    Koszty chłodzenia wodnego będą dość drogie i zapewne prawie nic to nie da,taniej byłoby zastosować tda 7293 wytrzymują większe napięcie i można je połączyć i tym samym zwiększyć wydajność prądową stopnia mocy ."Figure 7: Modular Application Circuit"
    Załączniki:
    • TDA7293.pdf (341.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 4552039
    Larry_new
    Poziom 12  
    Jeszcze jedno pytanko, doszedłem do wniosku że kostek będzie jednak 4 więc jakiej mocy będe musiał kupic trafo ? (przestraszyła mnie troszke cena).

Dodano po 3 [minuty]:

A jakby wszystko zalac olejem transformatorowym? Oczywiście w szczelnej obudowie. A tą tda 7293 moge poprostu zamienic?
  • Pomocny post
    #12 4552190
    wiatrrr
    Poziom 17  
    tda 7293 i 7294S można łączyć 'prądowo' i na 2 sztukach na jeden kanał można podwoić moc jaką wytrzyma cały stopień mocy. Samo zastosowanie tda 7293 zamiast 7294 praktycznie nic nie da.
    Jaki olej kolego nie przesadzajmy . A jeżeli chcesz więcej mocy to lepiej zbudować coś na tranzystorach
  • #13 4552745
    Larry_new
    Poziom 12  
    Nio niestety będe miał juro juz płytki, Z Tym olejem to chyba nie jest taki zły pomysł, zrobie takie malutkie pudełeczka metalowe w których umieszcze wzmacniacze i je zaleje olejem. Jak myślisz takie rozwiązanie będzie optymalne? Tak się składa ze mam taki olej :)

ps. Możesz mi powiedziec (tak mniej więcej) ile amprer przy napięciu 40V będą pobierac takie kości ?? Dzięki
  • #14 4553476
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Kolego, delikatnie rzecz biorąc - nie przesadzaj... Olej transformatorowy w małej puszeczce? I jak niby ta puszeczka ma odprowadzić ciepło??? Nie kombinuj, tylko zastosuj porządne radiatory i smar... Co do mocy TDA7294 - jak ktoś wyżej napisał maksymalnie 60 - 70W mocy ciągłej z jednego układu, więcej się nie da i nie przeskoczysz tego...
  • REKLAMA
  • #16 4555700
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    radiatory od procków są dobre, a tda7294 nie ma sensu cisnąć na maksa bo wtedy zniekształcenia duże wnosi (zresztą jak i wszystko inne :P) wg. katalogu 7294 może podobno oddać 10A w impulsie jeżeli o to ci chodzi
    Najlepiej to sam zajrzyj do katalogu poczytaj trochę, przeanalizuj charakterystyki.
    A wracając do tematu toroid 100 - 120 VA na kanał powinien wystarczyć
  • #17 4555771
    wiatrrr
    Poziom 17  
    Larry_new napisał:
    Nio niestety będe miał juro juz płytki, Z Tym olejem to chyba nie jest taki zły pomysł, zrobie takie malutkie pudełeczka metalowe w których umieszcze wzmacniacze i je zaleje olejem. Jak myślisz takie rozwiązanie będzie optymalne? Tak się składa ze mam taki olej :)

ps. Możesz mi powiedziec (tak mniej więcej) ile amprer przy napięciu 40V będą pobierac takie kości ?? Dzięki

Przy napięciu +-40V kość będzie mogła współpracować tylko z głośnikiem od 8ohm przy 4 ohm i przy takim napięciu nie da się odprowadzić ciepła (przy pełnej mocy)z końcówki ma poprostu za małe pole powierzchni i tego nie da sie przeskoczyć

Dodano po 25 [minuty]:

jedno dobre chłodzenie z kompa powinno wychłodzić 2 tda(dobre chłodzenie).Jak przestrzszyła Cie cena dużego trafa to dla 4 razy tda ja bym sie nie bawił w takie rzeczy tylko zakupił gdzieś (uszkodzoną) głowicę od mz lub etz 250 i przykręcił do niej układy,jej powierzchnia powinna dać sobie z powodzeniem rade z odprowadzeniem ciepła z 4 tda
  • #18 4557306
    robson24-78
    Poziom 20  
    Witam.

Tak, robiłem wzmacniacz na tych układach. Moje zdanie jest takie - podaruj sobie radiatory od procków i inne cuda, zastosuj porządny radiator (ja miałem 10X16 cm i wystarczał) na każdy układ, nie będziesz potrzebował żadnych wentylatorków ani innych śmieci które powodują dodatkowe zakłócenia w układzie...
    Zasialcz - u mnie był transformator 140W 2X28V, do tego mostek prostowniczy 25A i 4X10000uF (na każdy kanał osobny zasilacz).
  • #20 4559570
    Zolwik__22
    Poziom 2  
    Larry_new napisał:
    hej no jak mówicie że ta kostka jest do niczego (a zależy mi na dobrym dzwięku) to co powiecie o LM3886 (np. kit AVT-2180)?
    panowie mam problem mam zasilacz 12v o mocy 105w zasilacz ten odpala dopiero przy obciążeniu 35w chce go uzyć do wzmacniacza samochodowego ale zmacniacz nie jest w stanie go odpalic . naj prościej dać w obwód zarówke 12v 35w ale to nie wchodzi w rachube
    z góry dziekuje za odpowiedz najlepiej na meila misiek1920ruch(_at_)o2.pl
  • #22 4559822
    mskojon
    Poziom 31  
    Ocena: 47
    Eee co to za zasilacz?
  • #23 4560750
    robson24-78
    Poziom 20  
    Pany... Robicie z igły widły i cała ta dyskusja zmierza donikąd... Ja nie twierdzę że TDA7294 jest zły! LM3886 też...
    Buduj kolego wzmacniacz, bo będziesz się zastanawiał przez następne 2 miesiące i nic z tego nie będzie...
  • #25 4564441
    Markos85
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Larry_new najlepiej zbuduj oba i sobie porównaj ;P
  • #26 4564445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zasilania wzmacniacza o mocy 1440W zbudowanego na 8 układach TDA7294. Zdecydowana większość uczestników wskazuje, że jedna kostka TDA7294 nie jest w stanie dostarczyć więcej niż około 50-70W mocy ciągłej ze względu na ograniczenia termiczne i powierzchnię odprowadzania ciepła. W związku z tym, dla 8 układów nie jest konieczne stosowanie 8 osobnych transformatorów, lecz wystarczy jeden transformator toroidalny o mocy około 800W (około 100W na kanał). Transformator toroidalny jest polecany ze względu na efektywność i mniejsze rozmiary w porównaniu do tradycyjnych transformatorów sieciowych. Zasilacze impulsowe (np. z ATX) są małe i wydajne, ale ich budowa jest bardziej skomplikowana i nie zawsze nadają się do wzmacniaczy audio.

W kwestii chłodzenia, zalecane jest stosowanie solidnych radiatorów z pastą termiczną, a nie chłodzenia wodnego czy zalewania olejem transformatorowym, które są niepraktyczne i nieskuteczne w małych obudowach. Radiatory od procesorów z wentylatorami są dobrym rozwiązaniem, jednak należy pamiętać, że maksymalna moc układu TDA7294 jest ograniczona także przez zniekształcenia przy pracy na granicy mocy. Przy napięciu zasilania około ±40V układy powinny współpracować z głośnikami 8Ω, a chłodzenie musi być odpowiednio wydajne, np. radiator z powierzchnią około 10x16 cm na układ.

Alternatywnie, można rozważyć układy TDA7293, które wytrzymują większe napięcie i można je łączyć prądowo, co pozwala zwiększyć moc stopnia wyjściowego. Jednak sama zamiana TDA7294 na TDA7293 nie daje znaczącej poprawy. W przypadku potrzeby większej mocy lepszym rozwiązaniem jest budowa wzmacniacza na tranzystorach dyskretnych.

W kwestii przedwzmacniacza do każdego kanału, brak jest gotowych schematów ośmiokanałowych, więc konieczne może być wykonanie 8 osobnych układów.

Podsumowując, do wzmacniacza 8-kanałowego na TDA7294 wystarczy jeden transformator toroidalny o mocy około 800W, solidne chłodzenie pasywne radiatorami, a do większej mocy lepiej rozważyć inne układy lub konstrukcje tranzystorowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA