logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra F 1.8 16V 1994 - kontrolka Airbagu po rozładowaniu akumulatora

CameR 19 Paź 2006 21:43 2924 9
REKLAMA
  • #1 3133679
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3271
    Witam,
    Od niedawna mam Astrę F 1,8 16V 1994 (ABS,klima,2xAirbag)
    i ostatnio zawiodła mnie na drodze. Silnik zaczął szarpać, zapaliły się kontrolki Check Engine, ABS, Airbag. Po chwili silnik zgasł.
    Okazało się , że rozładowany jest akumulator.
    Po naładowaniu silnik zapalił i pracuje OK, jednak nadal pali się kontrolka Airbagu. Komputer wskazał dwa błędy : 48 i 49 zbyt wysokie i zbyt niskie napięcie akumulatora.
    Proszę o info, czy rozładowanie akumulatora mogło być powodem zapalenia kontrolki poduszek i jak skasować ten błąd?
    Całkowite odpięcie akumulatora w moim przypadku będzie problematyczne, bo nie posiadam kodu do fabrycznego radia.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #2 3134125
    ponar
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    To jak komputer wskazał te błędy to jeszcze można nim było wykasować, innej opcji nie ma.
  • REKLAMA
  • #3 3134185
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3134410
    CameR

Awaria alternatora jest bardzo realna, gdyż objawy ją potwierdzają. Dzisiaj znowu silnik zaczyna szarpać - ale na razie jedzie.
    W wolnej chwili sprawdzę napięcie ładowania.
    --------------------------------
    Zrobiłem 3 km i znowu nie mogę uruchomić silnika
    Akumulator był naładowany.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 3134746
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    najpierw zmierz ładowanie , a potem zacznij myśleć co to jest , ładowanie może być za duże
  • #6 3135460
    polo
    Poziom 15  
    Ocena: 34
    Co do odpiecia akumulatora to poduszek tak nie skasujesz
  • #7 3135947
    andrend
    Poziom 26  
    Ocena: 605
    Naprawić alternator, wykasować błędy, będzie okey.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3136278
    CameR

Ładowania niestety brak chociaż kontrolka ładowania się nie zapala , czyli pozostaje wyjęcie i naprawa alternatora. Czy ktoś posiada jakiś opis czynności podczas demontazu, żeby nie 'odkrywać ameryki'. W Golfie III 1,8 wyjęcie alternatora to żaden problem, natomiast Astra 1,8 z klimą ma go głęboko schowany.
    Przy okazji, macie jakiś pomysł na kod do radia? Jest to fabryczny Blaupunkt 202 z kodem. W tej chwili działa, ale jak odłączę akumulator podczas demont. alternatora, to radio się zakoduje a ja nie znam kodu.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 3136681
    pablo15
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Spróbuj podpiąć się pod vaga i tam skasować poduszki. może pomorze
  • #10 3136736
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W Opel Astra F 1.8 16V z 1994 roku pojawił się problem z kontrolką Airbag po rozładowaniu akumulatora. Po rozładowaniu i naładowaniu akumulatora silnik działa poprawnie, jednak kontrolka poduszek powietrznych pozostaje zapalona. Komputer diagnostyczny wskazał błędy 48 i 49 dotyczące zbyt wysokiego i zbyt niskiego napięcia akumulatora. Przyczyną problemów jest najprawdopodobniej uszkodzony alternator, który nie ładuje akumulatora, co potwierdzają objawy szarpania silnika i brak napięcia ładowania. Zalecane jest zmierzenie napięcia ładowania, naprawa lub wymiana alternatora oraz wykasowanie błędów za pomocą komputera diagnostycznego (np. podpięcie pod VAG). Odłączenie akumulatora nie skasuje błędów Airbag, a w przypadku fabrycznego radia Blaupunkt 202 konieczne jest posiadanie kodu zabezpieczającego, aby uniknąć blokady po odłączeniu zasilania. Demontaż alternatora w Astrze z klimatyzacją jest utrudniony ze względu na jego głębokie umiejscowienie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA