logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

astra F świeci się kontrolka poduszki powietrznej

jacknn 09 Sie 2007 21:31 16334 10
REKLAMA
  • #1 4162813
    jacknn

Poziom 21  
    Ocena: 38
    Witam
    Robiłem sobie zawieszenie, no i po ustawieniu wszystkich parametrów okazało się, że mam krzywo kierownicę. Nie chciało mi się grzebać w zawieszeniu więc postanowiłem skorygować to poprzez przestawienie kierownicy na frezie o jeden ząbek.
    Odkręciłem poduchę, odłączyłem ją, potem odkręciłem kierownicę, zrobiłem korektę i pewnie teraz popełniłem błąd bo po przykręceniu kierownicy postanowiłem sprawdzić ustawienie nie zakładając poduszki. Gdy stwierdziłem, że ustawienie jest ok zamontowałem poduszkę i okazało się, że po włączeniu zapłonu lampka airbagu gaśnie na 2 sekundy aby później zaświecić się na stałe.
    Co zepsułem i jak sprobować to naprawić?

dzięki z góry za wszelka pomoc.
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • REKLAMA
  • #2 4162850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4162868
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Może w między czasie włączyłeś zapłon bez poduchy , błąd zapisało i koniec na tym , trzeba czymś to skasować.
  • REKLAMA
  • #4 4162946
    jacknn

Poziom 21  
    Tak jak pisałem, postanowiłem sprawdzić ustawienie kierownicy bez poduchy, czyli poprostu się autem przejechałem i to był mój błąd.
    Gdzie w Wawie najtaniej to zrobią, tzn skasują ten błąd?
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
    ul. Wyszyńskiego 36A, Zielonka, 05-220 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.centrumserwisowe.net.pl
  • #5 4163116
    strzalaaa
    Poziom 17  
    Ocena: 110
    50 km od wawy-50 zeta
    plus pełna diagnostyka reszty systemów501-077439
  • #6 4163292
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4163358
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    Jak jesteś grzebaczem i czerpiesz przyjemność z samodzielnych prac przy samochodzie, to złóż sobie interfejs prosty i załatw sprawę (skasowanie błędu) przy pomocy programu. Może byc niesławny "Opel Tech2 na PC" albo ABCOM. OPCOM też jest ale nie próbowałem nim kasować błędów nigdy więc nie wiem czy działa ;)
    Wcześniej wymienione działają i kasują co trzeba.
    Zakładam że wspomnianą wcześniej taśmę masz w porządku. [/b]
  • #8 4163569
    jacknn

Poziom 21  
    Taśma jest w porządku, sprawdzałem to ponadto sprawdzałem miernikiem czy nie ma przerwy w połączeniu pomiędzy kostką zamontowana na kolumnie kierownicy a a złączem do samej poduszki.
    Odnośnie samego interfejsu to czy w astrze z 95r. ten prosty zadziała, bo widziałem, że raczej dopiero od 96-97 roku?
    Konto firmowe:
    CENTRUM SERWISOWE
  • #9 4163654
    leinadzs
    Poziom 27  
    Ocena: 143
    Euroscanem też to zrobisz
  • #10 4163688
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 814
    > Odnośnie samego interfejsu to czy w astrze z 95r. ten prosty zadziała, bo widziałem, że raczej dopiero od 96-97 roku?

Zadziała zadziała... Te daty to nie wiem skąd się wzięły, ale tymi wynalazkami udaje sie połączyć i z dużo starszymi samochodami. Byle sie kod silnika / czy typ sterownika zgadzał.
    Żeby nie było wątpliwości te programiki to nie jest jakieś niewiadomo co i profesjonalnego sprzętu nie zastąpią, ale przy "grzebaniu" bardzo pomocne: Odczytać błąd, skasować błąd czy odczytać niektóre parametry bieżące

Podsumowanie tematu

✨ Po przestawieniu kierownicy w Oplu Astra F (rocznik 1995) bez poduszki powietrznej i ponownym jej zamontowaniu pojawiła się stała kontrolka airbagu. Przyczyną jest zapisany błąd w systemie poduszki powietrznej, który powstał po włączeniu zapłonu bez poduszki. Aby usunąć kontrolkę, konieczne jest skasowanie błędu za pomocą testera diagnostycznego. Można to zrobić w serwisie lub samodzielnie, korzystając z interfejsów diagnostycznych takich jak Opel Tech2 na PC, ABCOM, OPCOM lub Euroscan. Interfejsy te działają również z modelami Astra F z 1995 roku, pod warunkiem zgodności kodu silnika i sterownika. Sprawdzenie taśmy poduszki i połączeń elektrycznych jest zalecane, aby wykluczyć uszkodzenia mechaniczne. Lokalizacja złącza diagnostycznego w Astrze F z silnikiem diesla Isuzu była również poruszana, jednak bez jednoznacznej odpowiedzi w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA