logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Duron 800 na płycie KOB735 FSX - jak to zrobić?

Piterfree 14 Lip 2003 18:47 3316 12
REKLAMA
  • #1 288559
    Piterfree
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam płyte kob735 fsx i duron 800 chciał bym to podkręcic tylko nir wioem jak prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 288630
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    1) na forum bylo juz duzo takich tematow - skozystaj z przycisku "szukaj"
    2) Procesory podkreca sie przez zmiane czestotliwosci FSB lub mnoznika. Rozbi sie to w BIOSie lub w starszych plytach zworkami na plycie.
    Aktualnie masz 100Mhz x 8 = 800MHz (100MHz - magistrala - ja lepiej zostaw bez zmian); 8 - mnoznik - zmien na 9 lub 10 tylko pamietaj zeby nie przesadzic! i pilnuj temperatury na procku - jak przekroczy 70*C to zmniejsz mnoznik
  • #3 288965
    rgraczyk
    Poziom 13  
    A czy nie powinno sie najpierw podkrecac na magistrali, a dopiero pozniej na mnozniku?
  • REKLAMA
  • #4 289007
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6537
    Podkręcanie na mnożniku jest bardziej "eleganckim" rozwiązaniem, nie naraża na uszkodzenia innych podzespołów komputera, głównie kontrolera HDD i karty grafiki. Niestety większość procesorów ma zablokowany mnożnik, w Duronach można go jednak odblokować poprzez odpowiednie przekonfigurowanie mostków, można też trafić (przy odpowiednich znajomościach) na Engineering Sample jakiegoś proca Intela z odblokowanym mnożnikiem.
  • REKLAMA
  • #5 289011
    Bodzio
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Lepiej krecic magistrala FSB wtedy uzyskuje sie wieksza wydajnosc ale i stabilnosc jest mniejsza. Zobacz czy nie ma zmiany w biosie lub zworkami na plycie.
  • #6 290086
    spec
    Poziom 28  
    Bodzio napisał:
    Lepiej krecic magistrala FSB wtedy uzyskuje sie wieksza wydajnosc ale i stabilnosc jest mniejsza. Zobacz czy nie ma zmiany w biosie lub zworkami na plycie.

Tak juz wczesniej powiedzial Tzok - podkrecanie FSB nie jest dobrym sposobem. Jak chcesz podkrecic tylko procka, a robisz to przez FSB, to niestety wszystkie inne czestotliwosci na MoBo sie zmieniaja. Pamietaj ze sa one uzyskiwane przez odpowiednie dzielenie FSB!!
    W przypadku Athlonow i starszychduronow mostki mozna bylo laczyc grafitem (poprostu namalowac linie). W nowszych duronach i Athlonach XP Trzeba juz to zrobic bardziej profesionalnym sposobem... Ja na filmie z THG
    http://www.tomshardware.pl/howto/20011112/index.html
    http://www.tomshardware.pl/column/20011124/index.html
  • #7 290160
    NimnuL
    Poziom 15  
    W zaleznosci od możliwosci płyty oraz chęci CPU.

Jeśli płyta oferuje swobodną manipulacje mnomżnika to zamaluj ołówkiem mostki L1 (połąącz je ze sobą - przeciwlegle a nie równolegle) poczym przy odblokowanym mnożniku odpal procka na 7*133MHz o ile płyta pozwala na podniesienie FSB do takiego poziomy (pamięć RAM MUSI byc ustawiona synchronicznie) jak procek poleci na tych ustawieniach, mozesz sprobowac usawic 7,5*133MHz . . .

jesli procek nie podjzie na 133MHz to ustaw mnoznik wyzej np. 9*100 lub 9,5*100

Jesli nie uda Ci sie odblokkować mnożnika to pozostaje manipulacja FSB przy mnozniku 8 czyli na początek dać 110MHz ... ale pamięci juz mogą wymagac ustawiania synchronicznego ... tej metody nie polecam . .

oczywiscie podczas podkręcenia zapewnij dobre chłodzenie i wieksze napięcie jesli bedzie to konieczne .

hej
  • #8 338700
    przemek_byd
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ja mam durona 750 i bez problemu chodzi jako 7x133 czyli 933MHz, czy da sie wiecej z niego wyciagnac i jak to zrobic. podnoszenie napiecia nic nie pomaga?
  • #9 339097
    spec
    Poziom 28  
    przemek_byd napisał:
    ja mam durona 750 i bez problemu chodzi jako 7x133 czyli 933MHz, czy da sie wiecej z niego wyciagnac i jak to zrobic. podnoszenie napiecia nic nie pomaga?

Jak masz durona 750 to mnoznik standardowy powinien byc 7,5 co przy zmianie magistrali na 133 daje 1GHz.
    Podnoszenie napiecia pomaga ustabilizowac prace, ale napewno nie zwiekszy ilosci MHz. Mozesz odblokowac mnoznik.. jak?! - to zostalo juz szczegolowo opisane w wielu tematach na tym forum - poszukaj!!!
  • REKLAMA
  • #11 372719
    dragon123456
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mojemu kumplowi tez dobrze wyszlo podkrecanie klocka ale do czasu kiedy on sie zjaral......
  • #12 2081148
    Hugo_pl
    Poziom 1  
    Elo ja mam procka Duron 800MHz i chce go podkrecic do 950MHz wiem gdzie sie to robi ale jest tam zablokowane jak to odblokowac ?? prosze o kotakt najlepiej na gg 6445305 :D
  • #13 2081266
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    1) starszego tematu nie mogłeś odkopać? Przecież są wyżej nowsze.
    2) to "że masz zablokowane" nam nic nie mówi a tym bardziej nie mówi nam tego jaką masz płytę.

A zresztą wszystko masz podane w postach wyżej... jak podkręcać, jak robić mody, jak testować podkręcony sprzęt. ZAMYKAM

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie procesora Duron 800 na płycie KOB735 FSX można przeprowadzić poprzez zmianę częstotliwości magistrali FSB lub mnożnika w BIOS-ie lub za pomocą zworków na płycie. Standardowo Duron 800 pracuje z mnożnikiem 8 i magistralą 100 MHz (8x100=800 MHz). Zaleca się pozostawienie magistrali na 100 MHz, aby nie destabilizować innych podzespołów, i podniesienie mnożnika do 9 lub 10, przy jednoczesnym monitorowaniu temperatury procesora (nie przekraczać 70°C). W Duronach możliwe jest odblokowanie mnożnika poprzez zamalowanie ołówkiem odpowiednich mostków (L1) na procesorze, łącząc je parami przeciwległymi, co pozwala na podkręcanie z wyższą magistralą, np. 7x133 MHz (933 MHz) lub 7,5x133 MHz (ok. 1 GHz), pod warunkiem synchronizacji pamięci RAM. Podkręcanie magistrali FSB zwiększa wydajność, ale może obniżyć stabilność systemu, gdyż zmienia częstotliwości innych komponentów. W starszych modelach Duron i Athlon mostki można było łączyć grafitem, w nowszych wymaga to bardziej profesjonalnych metod. Podnoszenie napięcia stabilizuje pracę przy podkręcaniu, ale nie zwiększa częstotliwości. Zaleca się dobre chłodzenie procesora podczas podkręcania. Dodatkowe materiały i instrukcje dostępne są na stronach Tom's Hardware oraz w innych poradnikach online.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA