Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radioodtwarzacz Landling 41330 - buczenie w głośnikach

22 Paź 2006 19:56 929 4
  • Poziom 12  
    Witam.
    Dostałem to radio z informacją, że się nie włącza. Okazało się, że po wymianie mikrostyku w panelu udało się je uruchomić. Radio stroi, RDS działa, magnetofon jest sprawny. Niby wszystko ok, ale w głośnikach, niezależnie od właściwego dźwięku, słychać w tle uporczywe "buczenie". Pomierzyłem końcówki mocy TDA7350 i TDA7394 i wygląda, że napięcia są na nich w porządku. To samo z TDA3602. Oprócz tego po zdjęciu panelu nie miga żaróweczka w korpusie radia. Nie to, żeby mi to przeszkadzało, ale może w jakiś sposób pozwoli to określić przyczynę tego "buczenia".
    Radio jest zbudowane na podzespołach Philipsa.
    Oglądnąłem płytę przez lupę, poprawiłem moim zdaniem podejrzane połączenia lutownicze i nic.
    Nie posiadam schematu do tego radia i raczej małe są na to szanse. Czy jest to w jakiś sposób typowa usterka i tym samym powinienem niezależnie od modelu sprawdzić coś w pierwszej kolejności?
    Proszę o wskazówki.
    Dzięki.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    wylutuj końcówkę mocy i sprawdź czy możesz regulować siłę głosu na wejściu końcówki, jeżeli tak to wymień końcówkę
  • Poziom 12  
    Końcówki mocy są dwie. Wylutowywałem je na przemian i sprawdzałem, czy "buczenie" ustanie. No i niestety nie ustawało.
    Możliwe, że obie jednocześnie są przypalone?
    Na TDA7350 STAND-BY jest ok.10V, a na TDA7394 ok.5V. Ale wydaje się, że może to być poprawne, bo te nogi obu końcówek są zasilane z różnych gałęzi.
    Jakie są wartości napięć IN końcówki mocy?
  • Poziom 16  
    czy wylutowałeś obydwie od razu....???
    pradopodobnie nie
    wylutuj obydwie, włącz radio i w miejscach wejścia sygnału z przedwzmacniacza sprawdź poziom sygnału audio,
    powinien być dobry bez buczenia, dużo ciszej powinieneś słyszeć audio z radia lub kasety, przy czym powinno zmieniać poziom podczas regulacji potencjometrem

    Dodano po 15 [minuty]:

    prawdopodobnie te napięcia są dobre, na TDA7394 producent pisze 3,5V, a na TDA7350A może być zbliżone do zasilania.
    wpisz w google te dwa układy i ściągniesz sobie specyfikacje

    wejścia na TDA 7394 to 7 i 10, a TDA7350A to 1,5,2
  • Poziom 12  
    Wymontowałem obie końcówki i próbowałem podłączyć się do sygnału docierającego do ich wejść i albo nie potrafię tego poprawnie zrobić albo po ich wylutowaniu żaden sygnał nie jest tam podawany.
    Zacząłem mierzyć wszystkie napięcia, które mogłem zweryfikować na podstawie różnych postów z Elektrody. Jedyne, co odbiegało od znalezionych "typowych" wartości to napięcie na MUTE układu TEA6330, które zdaje się powinno wynosić ok. 5V, a u mnie ma ok. 6,8V. Czy to może być trop, czy też wartość ta mieści się w normie?