logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podświetlenie zegarów w Opel Astra G 1.6 16V 1998 r.

paskalll 24 Paź 2006 08:07 15510 9
REKLAMA
  • #1 3147555
    paskalll
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam! Czy ktoś wie jak się wymienia podświetlenie zegarów licznika żaróweczki, diody lub coś innego co tam występuje (nie wiem na jakiej zasadzie jest podświetlany) w Oplu astra II? Nie podświetla mi lewa strona zegarów. Jak to zrobić? Z góry dziękuję za podpowiedź. "paskalll"
  • REKLAMA
  • #2 3148060
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Wymienic zarowke z tylu licznika...
  • #3 3148546
    paskalll
    Poziom 11  
    I tylko tyle? Dzięki!!!
  • REKLAMA
  • #4 3150798
    paskalll
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno! Czy wypinając licznik nie będzie trzeba potem wpinać auta pod komputer aby coś poustawiać?
  • #5 3150801
    diesel5857
    Poziom 21  
    Ocena: 185
    więc na czas wymiany żarówek odepnij sobie akumulator
    lub pamiętaj o tym żeby wyjąć kluczyk ze stacyjki na ten czas
  • REKLAMA
  • #6 3151075
    paskalll
    Poziom 11  
    Do "diesel5857" - ale wolałbym nie odpinać akumulatora ponieważ nie mam kodu do radia. Nie chciałbym też o głupią żarówkę płacić za wpięcie potem do komputera. Proszę o radę.
  • #7 3154401
    mikser78
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Nie trzeba nic odpinać!! Wystarczy odkręcić zegary i je po prostu wyjąć. Robiłem to kilka razy jak zmieniałem podświetlenie na diodowe czerwono- białe w Oplu Corsie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3156466
    woooojtek
    Poziom 19  
    Ocena: 104
    Jak masz poduchy to pod żadnym pozorem nie włączaj zapłonu. I żaróweczki załóż 2W a nie tak jak niektórzy wariaci 5W.
  • #9 4668422
    spartan12
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ja zrobiłem na diodach led i to super wygląda
  • #10 4668475
    tomatrix1
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam ja też bawiłem śię podświetleniem,pewnego razu w EKLERKU kupiłem wężyk który fajnie świecił na niebiesko zrobiłem pare pętli w liczniku i efekt nieziemski .

Moderowany przez Makroserwis:

Temat stary i nieaktualny. Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ W Oplu Astra G 1.6 16V z 1998 roku podświetlenie zegarów licznika można wymienić poprzez demontaż licznika i wymianę żarówek znajdujących się z tyłu panelu. Nie jest konieczne odłączanie akumulatora ani podłączanie auta do komputera po wymianie, pod warunkiem, że podczas pracy kluczyk jest wyjęty ze stacyjki. Zaleca się stosowanie żarówek o mocy 2W, aby uniknąć uszkodzeń, zwłaszcza jeśli samochód wyposażony jest w poduszki powietrzne. Alternatywnie, podświetlenie można zmodernizować, stosując diody LED lub specjalne świetlne wężyki, co daje efekt estetyczny i nowoczesny. Wymiana polega na odkręceniu i wyjęciu całego panelu zegarów, co jest prostą czynnością nie wymagającą specjalistycznego sprzętu diagnostycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA