logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kolor podświetlenia zegarów w Oplu Astra?

toma-sz 07 Lut 2007 12:14 4222 16
REKLAMA
  • #1 3539061
    toma-sz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jak najlepiej zmienić kolor podświtlenia zegarów oplu astrze
  • REKLAMA
  • #2 3539776
    AnndY
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    pytanie - na co??
    podswietlenie masz zrobione (najczesciej - nie wiem jaka astra) "zgniotkami", możesz wpakowac diody na 12V (R5 lub R10 gniazda) lecz czasami porozwiercac musisz odrobinę gniazdka.
    zagladnij na
    http://www.cyfronika.com.pl/sam_led.htm
  • REKLAMA
  • #4 3539880
    AnndY
    Poziom 12  
    thomas, na co takie komplikacje??
    w oplu wyciagasz zarówki wkładasz diody i koniec tematu.
    a ja dalej nie wiem jaka astra
  • REKLAMA
  • #5 3539916
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Te wszystkie diody zamiazst żarówek są badziewne. Już to przerabiałem w Corolli i Camry. Najlepiej rozkręcić zegary i podświetlić diodami smd.
  • #6 3539973
    AnndY
    Poziom 12  
    :)) fajnie napisałes ryborz
    dioda badziewka a zakładasz też.. ja tam nie nażekam chyba to co kupiłem z kingbright to było smd.
  • #7 3540116
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Zakładałem w Corolli ale zdecydowałem się na kapturki. W Camry rozbieram zegary i robię podświetlenie na białych superflux. 90% diod w miejsce żarówek daje skupione punktowe światło, które oświetla tylko część zegarów. O tym że światło led jest monochromatyczne i np. czerwone wskazówki podświetlone niebieskimi diodami nie będą praktycznie widoczne nie muszę wspominać...
  • #9 3542619
    toma-sz
    Poziom 11  
    chodzi mi opla astre F czyli pospolita jedynkę z 92 roku.
    juz troche sie tym bawiłem i zeby światło był bardziej rozproszone trzeba spiłować główkę diody na stożek.ale jak je tam zamocować żeby nie za wiele zniszczć a było fajnie.innny kolor wskazówek to tylko kwestia diody podłożonej pod nią.jest z tym trochę zabawy ale efekt może byc niezły.
  • #10 3550122
    Pynio
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ja mam u siebie zwykle diody super jasne 5mm tylko spiłowałem "łebki" żeby rozpraszały światło i nawet dobrze wyszło jak na 4 diody na całe zegary. Jednak planuje zrobić coś fajniejszego tylko czekam na nowe zegary z obrotkiem.
    Załączniki:
    • Jak zmienić kolor podświetlenia zegarów w Oplu Astra? Foto.jpg (13.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 3558772
    toma-sz
    Poziom 11  
    to co pokazałes pynio jest niezłe tylko jak do tego zrobić wskazowki w innym kolorze, tak zeby nie przebijał ten niebieski bo na rażie tylko tak mi się udało zrobić
  • #12 3559762
    Pynio
    Poziom 11  
    No z tym jest troche więcej zabawy, podałem wcześniej linki jak zrobić cos takiego jest tam wszystko opisane.
  • #13 3569155
    toma-sz
    Poziom 11  
    już to sprawdzałem.wszystko jest fajnie opisane.nawet zacząłem cos modyfikować wg tego opisu.za jakiś czas postaram się zaprezentować efekt końcowy.Dzięki za pomoc Pynio
  • #14 3569375
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Na samej górze tej strony jest przycisk ''Szukaj"

Jeśli klikniesz na niego i wpiszesz podświetlenie astra albo cos w tym stylu to ci sie wyswietli dosłownie wszystko o tych zegarach!!!
    A jeżeli nie to użyj google.

Tego typu porad jest naprawde dużo i niewarto tym zaśmiecać forum!
  • #15 3570078
    toma-sz
    Poziom 11  
    może i masz racje,ale po co się męczyć i przewalać tysiące stron jak można o wiele prościej rzucić posta i życzliwi ludzie udzielą konkretnej pomocy.czy tak nie jest łatwiej??????
  • #16 3749488
    stator
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    a oto zegary mojego pomysłu, co prawda z Vectry, ale w Astrze dałoby się pewnie tak samo:
    Załączniki:
    • Jak zmienić kolor podświetlenia zegarów w Oplu Astra? zeg Vectra.JPG (26.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 3771258
    spike2k
    Poziom 11  
    Witam,

W mojej Astrze 1.7 TD '94 do podświetlenia użyłem 120 diód LED 3mm niebieskich i 30 czerwonych. (okolo 30 PLN) i podswietliłem zegary, TID, Radio (Standardowy Blaupunkt) oraz panel przedni. Łepki diów piłowałem na płasko i potem na klej na gorąco matowy wklejałem na dodatkową pleksę umieszczoną pod zegarami. Diody niebieskie na tło, czerwone w miejsca gdzie są czerwone miejsca + wskazówki + "wskazówki" położenia gałek obrotowych na panelu.

Uwaga!
    Diody muszą by porządnie polutowane nie jakieś tylko zasmarkanie cyną. 2x musiałem poprawiac bo po kilku tygodniach wstrząsy rozwaliły luty. Diody pod wskazówki nalezy bardzo precyzyjnie opiłowac i wkleic bo inaczej mechanizm wskazowki bedzie sie zacinał jak to sie działo u mnie. Ale po kilkunastu godzinach zabawy efekt porazajacy.

Zdjecia dodam jak zrobie ale wygląda kapitalne.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmiany koloru podświetlenia zegarów w Oplu Astra, głównie modelu Astra F (rocznik 1992). Najczęściej stosowaną metodą jest wymiana standardowych żarówek na diody LED, jednak wymaga to rozkręcenia zegarów i precyzyjnego montażu, aby uniknąć uszkodzeń mechanizmu wskazówek. Zaleca się stosowanie diod SMD lub superflux, które po spiłowaniu główek na stożek dają bardziej rozproszone światło, co poprawia efekt podświetlenia. Wskazówki można podświetlić innym kolorem diod, jednak wymaga to dodatkowej pracy, aby uniknąć przenikania światła niebieskiego. Wskazano na konieczność solidnego lutowania diod, aby zapobiec awariom spowodowanym wstrząsami. Podano linki do stron z instrukcjami i przykładami modyfikacji. Jeden z użytkowników opisał własną realizację z użyciem około 150 diod LED (niebieskich i czerwonych), montowanych na dodatkowej pleksie i kleju na gorąco, co dało efekt profesjonalnego podświetlenia zegarów, TID, radia i panelu przedniego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA