logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pegasus - nie włącza się, jak naprawić?

morfeusz 16 Lip 2003 22:30 12210 35
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć przyczynę, gdy Pegasus nie włącza się mimo zasilania i na wyjściu stabilizatora 7805 jest tylko ok. 1,37 V?

Najpierw sprawdź zasilacz i biegunowość wtyczki, bo w Pegasusie nietypowo jest minus w środku, a plus na zewnątrz; przy odwrotnym podłączeniu stabilizator 7805 będzie się grzał i nie uzyskasz 5 V [#294026][#297350] Napięcie 1,37 V za 7805 sugeruje zwarcie albo błędne zasilanie, więc warto też zmierzyć napięcie na końcówce zasilacza pod obciążeniem i bez obciążenia [#294850][#290060] Jeśli zasilanie jest poprawne, sprawdź mostek diodowy za gniazdem oraz wymień elektrolity na linii zasilania [#294026][#290060] Można też odłązać kolejne gałęzie zasilania i obserwować, czy napięcie wraca do 5 V, a gorący element wskaże miejsce usterki [#290060] W opisanym przypadku problemem była zamieniona polaryzacja we wtyczce, a po jej poprawieniu konsola ruszyła [#297350]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 289780
    morfeusz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Hejka
    Robiąc porzadki natkąłem się na starego 8-bitowego Pegazusa. Oczywiście zebrało mi się na sentymenty i próbowalem go uruchomić, z marnym skutkiem.
    Próbowałem zdiagnozowac problem, ale bez efektu. Doszedlem tylko do, ze napiecie zaraz na wejsciu(na gniezdzie od zasilacza) nie jest nawet zblizone do tego jakie ten zasilacz daje (zasilacz jest 12v a napiecie na gniezdzie jest 1.97).
    Zaraz za gniazdem jest kostka 7805 wiec probowalem rozne zasilanie od 8 do 14 V i tez nic.
    Czy moglibyscie mi pomoc? Gdzie mam szukac awarii?
    Czy male kondensatorki z napisem 104 jesli maja czarną gorna czesc "łepeka" to znaczy ze sa do wymiany?

Pozdrawiam
    Morfi
  • REKLAMA
  • #2 289866
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    a czy za stabilizatorem jest napięcie?
    a te małe czarne z napisem 104 to coś mi się wydaje że to nie kondensatory tylko rezystory w tym przypadku 100k Ohm, zmierz miernikiem to się przekonasz.
    101--100ohm
    102--1000 ohm
    103--10 000 ohm
    itd np:122, 112
    dwie pierwsze liczby są znaczące a trzecia to liczba zer.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #3 290020
    morfeusz
    Poziom 11  
    Wszystko wskazuje na to ze sa to kondensatory - sa na plytce oznaczenia (dolaczam do postu rysunek).
    Wracajac do stabilizatora to za stabilizatorem jest napiecie rzedu 1.37V
    Tez z poczatku myslalem ze to stabilizator, wymienilem go ale bez zmian.
    DzieX za odpowiedz
    Morfi
    PS.
    Chodzi mi o to czy te elementy z czarna kropka moznaby zakwalifikowac jako uszkodzone??
    W jaki sposob moznaby je sprawdzic?
    Załączniki:
    • Pegasus - nie włącza się, jak naprawić? new-2.jpg (79.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 290031
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    to zwykle kondenstatorki ceramiczne, raczej nie beda do wymiany... jest jest 104 to maja wartosc 10 0000pf czyli chyba 100nF... predzej mozna by sie doczepic do jakiegos elektrolita, sprawdz czy z nimi wszystko w pozadku.
    p.s. moj qmpel z klasy jeszcze meczy pegasusa, oddalem mu swojego jakis czas temu bo mu sie uwalil poprzedni, wogole to gierki na to sa bardzo fajne i mozna dlugo siedziec:D
  • #5 290053
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    tak to żeczywiście kondensat. zasugrowałem się oznaczeniem ale nie ważne.
    Sprawdz kondensatory jak to nie pomoże to moim zdaniem tylko kosz bo gdzie kupisz takie układy a całą gre mozna już mieć za 20zł.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • #6 290060
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Piszesz,że po 7805 który wymieniłeś masz tylko 1,37V,to by oznaczało,że
    masz jakieś zwarcie.W przyrodzie nic nie ginie,możesz spróbować zasilić
    układ przez jakiś czas badając temperaturę 7805(napewno się grzeje,żeby się nie przegrzał np. do ok 100 stopni) i dodatkowo kontrolować pod kątem temperatury pozostałe elementy.ten gorący to twój cel.
    Wcześniej powymieniaj wszystkie elektrolity na zasilaniu.
    Jeśli ścieżki zasilania rozgałęziają się to możesz poszczególne gałązki odłączać i obserwować napięcie czy wraca do znamionowego 5V.
    Hej.
  • #7 294026
    yourij
    Poziom 11  
    Cytat:

(zasilacz jest 12v a napiecie na gniezdzie jest 1.97).
    Zaraz za gniazdem jest kostka 7805 wiec probowalem rozne zasilanie od 8 do 14 V i tez nic.

Jeśli na stabilizator przychodzi niecałe 2 volty, to jakim cudem chcesz mieć 5 volt na jego wyjściu ? Jeśli jest na nim więcej 7-8 volt, to OK, ale na mój gust to zasilacz (w tych grach były zasilacze wtyczkowe, no nie ?) Jeśli tak, to rozbierz gada i sprawdz diody w mostku. Napisz jak efekty.
  • #8 294850
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no sprawdz jakie masz napiecie na koncowce zasilacza, bez i z obciazeniem (pegasusem), bardzo mozliwe ze masz tam jakies zwarcie czy cos. jak masz dobry stabilizowany (pewny, dzialajacy tak jak trzeba) zasilacz 5V to mozesz wylutowac stabilizator i podlaczyc tam zasilanie, moze ruszy jesli to wina zasilania. przydalby sie tez taki z ograniczeniem pradu, nic sie nie zdymi.
  • REKLAMA
  • #9 296641
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    wystarczy zasilacz (nawet do 1A)9VOLT i zgadzac sie musi symetria+/- bo jak nie to nieuciągniesz PEGAZA Poazdrawiam (jak cosik to pisz ja sie kiedyś w nich bawiłem )
  • #10 297039
    astral
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Eeeh... nie ma to jak stary Pegasus, kiedyś chciałem nawet zrobić programator który zczytywał by ROMy z cartridge`ów lecz nie doszło to do skutku ;)
  • #11 297350
    morfeusz
    Poziom 11  
    Ożwyiłem to draństwo, a przyczyna była błaha.
    Wymieniłem wszystkie eletrolity( az trzy) i to nic nie dało. Probowałem odsepearować stabilizator, wylutowywujšc poszczegolne elementy i tez nic.
    W koncu zainteresowałem sie zasilaczem. Okazało sie, ze jak kiedys ktos probowal go naprawiac zamienil bieguny we wtyczce. A ze nie jest to typowy zasilacz - wtyczka koncentryczna ( typowa ma w srodku + a na zewnarz -) z biegunami - w srokdu i + na zewnatrz. Dlatego tez, jak podlaczalem inne zasilacze objaw byl ten sam (stabilizator sie szybko grzal i napiecie przed i za stabilizatorem bylo inne jak powinno).

Jeszcze raz dziekuje wszystkim za posty
    Pozdrawiam
    Morfi
  • #12 299129
    DJ.LALASKA
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    a mówiłem biegunowośc koledzy przynosili pegazy ze niechodza ja podłączłem pod swój zasilacz i chodzi (koledze urwał sie kabel i [przylutował go odwrotnie) Tak wiesz nawet najprostrza rzecz może wydawac sie trudna
  • #13 523970
    zagrycha
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja mam takie pytanko troche nie na temat, dstalem wlasnie starego pegasusa, ale bez zasilacza, moze ma ktos taki do sprzedania? np jesli komus nie dziala konsolka :D
    a drugie pytanie, bo ja sie nie znam :) czy moge podłaczyc tak jakikolwiek zasilacz 12 voltowy tylko najwyzej bym przelutował koncowke aby pasowało :-)
    dzieki za opd.
    pozdro.
  • #14 524063
    javander
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Możesz, tylko prawidłowo podłącz bieguny zasilania.
  • #15 530302
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    9-12V i taki o wydajnosci pradowej powiedzmy 500mA.
  • REKLAMA
  • #16 530357
    Pokey
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    astral napisał:
    Eeeh... nie ma to jak stary Pegasus, kiedyś chciałem nawet zrobić programator który zczytywał by ROMy z cartridge`ów lecz nie doszło to do skutku ;)

Witam !
    Astral, masz cokolwiek na temat budowy/działania tych cartridg'ów do Pegaza ? Kiedyś mnie to interesowało, ale nie wiedziałem gdzie szukać :P
    Pozdrawiam...
  • #17 532993
    astral
    Poziom 17  
    No niestety nic nie znalazłem na ten temat, ale może coś wykombinujemy wspólnymi siłami?
  • #18 533026
    Pokey
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Hmm, ciężka sprawa z tymi Pegazusami, ale skoro gdzieś widziałem emulatory tych maszynek, to ktoś pewnie posiada kompletną dokumentację "czegoś takiego". Ja próbowałem rozpracować sam cartridge, ale dopiero nie dawno zauważyłem u kolegi, że ma taki zbudowany ze zwykłych kostek - możliwy do "rozpracowania". Jest tam kilka kostek, na pierwszy rzut oka była tam jakaś pamięć EEPROM i chyba RAM !!. To mnie troszę zaskoczyło, ale to chyba nie był jakiś cartridge "diagnostyczny". Zastanawiałem się jeszcze nad czymś taki, że może na "magistrali" Cartrige w Pegazie można "podłączyć" dodatkową pamięć RAM jeżeli giera ma "większe" :P wymagania. To właśnie "przemówiło mi" do rozsądku, że rozpracowanie tego "systemu" nie będzie najprostrze, ale może spróbuję (jeśli się będę nudził :) )
    Pozdrawiam...
  • #19 545830
    astral
    Poziom 17  
    No to powodzenia!

P.S. Gdzie widziałeś te emulatory?
  • REKLAMA
  • #21 546258
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Niedawno od kumpla skolowalem sobie kolo 600 gierek z Pegasusa i emulatorek. Super zabawa.
    Oto link do stronki z ktorej mozna zassac sporo bo ok 5000 romow(gierek): http://www.planetemu.net/
    Polecam tez sciagniecie emulatora NNNesterJ v0.23. Jest bardzo łatwy i intuicyjny w obsłudze i konfiguracji. Umożliwia on między innymi granie na pełnym ekranie z wygładzniem (bardzo fajnie to wygląda). Inee fajne funkcje tego emulatora to zgrywanie dźwięku z gierek do wave i obrazu do plików graficznych lu filmowych (avi). wadą jest to że nie wszystkie romy chcą na nim odpalić (sprawdzne u mnie i i kilku kumpli) Najważniejsze że contra i mario śmigają. Ale moze romy ściągnięte z http://www.planetemu.net/html/menus/menu.php3?cat=nes będą dsziałać. W razie czego można zawsze wykorzystć inny emulator, a na podanej stronce jest naprawde masa softu do emulatorów różnego typu. Moze cie też poszukać gierek wpisując w googlu jako słowa kluczowe "nes", "jnes" itp. Jes pare polskich stronek z romami. Przykład: http://gargi.piwko.pl/nes/gry.htm
    Mam nadzieję że trochę Wam pomogłem.
  • #23 555373
    kaworu
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Boże jak wspomne lata kiedy grałem na Pegazie,
    a teraz ta stronka z Romami i emu. to aż mi się w
    oku łza kręci. Wielkie dzięki za link.
    Miłośmnicy Pegazów łączcie się! :P
  • #25 560992
    kaworu
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Halo :!: master9 kabelki były zamienione. A dla tych
    którzy pykają na NnnesterJ 0.23 mam dla Contry i
    Contry Super Cheat Cody na Full Live 8)
    (mam nadzieje że to dozwolone) Wchodzimy w
    Nnnester w zakładke Ext zaznaczamy Apply Cheat
    potem w Add Cheat Code i dla:
    Contra:0032-1-a4c67fff
    Contra Super:0053-1-64
    wpisujemy i gramy :D
  • #26 1691254
    siudym
    Poziom 13  
    jesli kogos interesuje jeszcze pegasus to niech wchodzi na FORUM www.nes.fora.pl - sporo info tez o tym jak zrobic programowanego karta do pegasusa dla fanów;)

albo www.romlab.prv.pl dział NES
  • #27 1691691
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Ja mam zamiar rozebrać mojego pegaza. Jak skończe zasilacz anodowy (stabilizowany, w pełni lampowy, full wypas), który teraz robię to rozbiorę to cholerstwo i wezmę modół w.cz. Tam jest napewno modulator AM (dla wizji) i FM (dla fonii). Przesunięcie jest pewnie (ale wątpię) 6,5MHz (lub 5,5MHz raczej to). Dodam wzmacniacz mocy w.cz. na wyjściu i będziemy mieli nadajnik TV. Mój pegaz ma wyjście video i audio podpinane pod Euro. Ma też trzecie wyjście na, którym mamy kompletny, zmodulowany sygnał w.cz. Wejście to jest opisane jako RF. Spróbuję wykorzystać to jako nadajnik TV. Należało będzie znaleźć tylko miejsca, w które docierają sygnały audio i video do tego modułu.
  • #28 1693568
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    napisz na forum jak ci cos z tego wyjdzie:D
  • #29 1693876
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Napiszę, jak coś wyjdzie. Pewnie uda się tak wykorzystać ten modulatorek.
  • #30 1697004
    siudym
    Poziom 13  
    a moze ktos chce przerobic Pegasa na STEREO?? info na forum:)

ps. ma ktos moze gry na pegasus:
    - don doko don/pon poko pon 1-2-3
    -akira
    -power blazer
    -insector x
    -captain saver
    -operation wolf (wersja z japonskimi napisami)
    -jetsons (wersja z japonskimi napisami)
    -flintstones (wersja z japonskimi napisami)

http://bmkmoto.w.interia.pl/pic/dondokodon3.jpg

Podsumowanie tematu

✨ Problem z uruchomieniem 8-bitowego Pegazusa polegał na nieprawidłowym napięciu na wejściu stabilizatora 7805, które wynosiło około 1,97 V zamiast oczekiwanych 12 V z zasilacza. Po wymianie stabilizatora i kondensatorów elektrolitycznych problem nie ustąpił. Okazało się, że przyczyną była odwrotna polaryzacja wtyczki zasilacza, która w Pegazusie ma nietypowe ułożenie biegunów (plus na zewnątrz, minus w środku). Po poprawnym podłączeniu zasilacza napięcie na stabilizatorze wróciło do normy i konsola zaczęła działać. W dyskusji wyjaśniono, że oznaczenia "104" na małych elementach to kondensatory ceramiczne o pojemności 100 nF, które zwykle nie wymagają wymiany. Zalecano także sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych oraz ewentualnych zwarć na płytce. Wskazano, że zasilacz do Pegazusa powinien mieć napięcie 9-12 V i prąd około 500 mA do 1 A. Dodatkowo poruszono temat emulatorów Pegazusa, dostępności ROM-ów oraz modyfikacji sprzętowych, takich jak przeróbka na wyjście RGB lub nadajnik TV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA