logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie diody LED do efektu Knight Rider? Polaryzacja kondensatorów?

KABAN_DG 24 Paź 2006 18:27 4192 14
REKLAMA
  • #1 3149168
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam. Wiem że było bardzo dużo tematów o tej te,matyce dlatego już znalazłem sobie układ i tylko mam jedno pytanie:

https://www.elektroda.pl/projekt/led%20sequencer.gif

Na tym schemacie jakie diody mogę zastosować? Czy muszą być zwykłe czy mogą być super jasne?
    I drugie: rozumię że kondensator C2 nie ma ustalonej polaryzacji więc nie ma znaczenia jak go wlutuje w przeciwieństwie do C1 który polaryzacje posiada. Czy tak?

PS: czy ktoś testował ten układ? :)
  • REKLAMA
  • #2 3149222
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

Na tym schemacie jakie diody mogę zastosować? Czy muszą być zwykłe czy mogą być super jasne?

Musiałbyś wziąść do łapki notę katalogową 4017 i zobaczyć jaki maksymalny prąd można pociągnąc z jego wyjścia. To będzie decydowało o tym jakie diody możesz zastosować.

Cytat:

I drugie: rozumię że kondensator C2 nie ma ustalonej polaryzacji więc nie ma znaczenia jak go wlutuje w przeciwieństwie do C1 który polaryzacje posiada. Czy tak?

Tak.
    C1 to tzw. kondensator elektrolityczny - który posiada polaryzacje.
  • #3 3149787
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Kurcze szukam i nie mogę znaleźć ile prądu da rade pociągnąć z tego Cd4017.

Ale znalazłem coś takiego:

http://www.electronics-lab.com/projects/motor_light/028/index.html

i wydaje mi się że jest to prostsze... zgadza się czy też myle się? I dodatkowo jest opis że można kazdą diode podpiąć i regulować prędkośc potencjometrem.
  • #4 3158300
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Witam. Czy może mi ktoś pomóc? Nie jestem pewien co do nazwy części które mam kupić z powyższego schematu:

- 1 Meg 1/4W Resistor -> rezystor 1 mega ohm tak?

- 4011 CMOS NAND Gate -> nie wiem co to jest, jakaś bramka?? Jak zapytać o to w sklepie?

- 4017 CMOS Counter -> czy to zwykły układ CD4017? Czy jakoś inaczej pytać?

PS: co sądzicie o tym układzie, czy będzie dobzre działał?
  • REKLAMA
  • #5 3158409
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Drugi nie działa jak : Knight rider efekt

LED mogą być dowolne
  • REKLAMA
  • #6 3169342
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Witam. Zakupiłem wszytskie potrzebne części do tego schematu. Tyle że nie mam pojęcia czy dobre te układy kupiłem (4017 i 555). A druga sprawa to nie wiem jak je podłączyć bo nie wiem jak opisane sa poszczególne nóżki... Dodaje zdjęcia więc proszę o pomoc...
    Załączniki:
    • Jakie diody LED do efektu Knight Rider? Polaryzacja kondensatorów? 4017.jpg (30.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie diody LED do efektu Knight Rider? Polaryzacja kondensatorów? 555.jpg (38.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3172633
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Zapewne posypią się w następnym poście potężne gromy ale co tam.

Czy nie lepiej byłoby zamiast tych układów dać jeden układ np. ATTINY26 i na nim wykonać taką linijeczkę ? Byłby to właściwie sam układ scalony - mikrokontroler, który ma wbudowany generator i podłączałoby się tylko diody pod niego (z rezystorkami ma się rozumieć). Można by ewentualnie dodać jeden albo dwa uswitche do regulacji prędkości ? Koszt taki sam tylko jakoś mniej kabelkowania i schemat prostszy...

--
    pozdrawiam
  • #9 3172854
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Można zrobić na mikrokontrolerze z najróżniejszymi kombinacjami zapalania Ledów... ale trzeba napisać oprogramowanie, a nikomu się nie chce.

Potem będą następne pytania... jak zaprogramować ten mikrokontroler..
  • #10 3175034
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Zdaję sobie z tego sprawę, że może posypać się grad pytań ale niektórym czasami trzeba poszerzyć horyzonty. Nie chodzi mi o wymądrzanie się tylko pokazanie, że dróg do celu jest wiele.
    Przez moment zastanawiałem się nad wykorzystaniem lampy z roweru ale tam nie ma chyba potrzebnego efektu

--
    pozdrawiam
  • #11 3175057
    KABAN_DG
    Poziom 15  
    Jestem w trakcie kombinowania jak najlepiej (najprościej) to podłączyć. Jak skończe to zaprezentuje efekt :)
  • #12 3177132
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Nie to żebym sie upierał przy swoim ale na procesorze będzie najprościej. Schemat, który obejrzałem (link powyżej) niby prosty ale przy płytce ktoś się namęczy a i płytka nie będzie mała. W przypadku procka będzie miała wymiary 2x4cm. Znajdą się na niej oprócz uC, 2 kondensatory.

--
    pozdrawiam
  • #13 3177968
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Nie spotkaliście gdzieś tego efektu na 2 szt. 74164?
    Tworzy go uparcie mój młody sąsiad usiłując udowodnić coś swojemu belfrowi, ale niezbyt mu wychodzi. Katorga trwa od wielkanocy a dziecko jest dość inteligentne i szkoda go samego zostawić na wojnie.
  • REKLAMA
  • #14 3179687
    cyberdar
    Poziom 31  
    Witam

Wydaje mi się, że się da na dokładnie takiej samej zasadzie jak na 4017. Do rejestru należałoby wprowadzić same jedynki a na końcu zero. A potem tylko podawać sygnał zegara. Układy powinny być tak połączone, żeby wprowadzone zero mogło w tych układach krążyć. Szybkość efektu zmieniana byłaby częstotliwością zegara. Układy byłyby połączone w sposób analogiczny jak CD4017 w podanym linku. Co o tym sądzicie ?

--
    pozdrawiam
  • #15 3206328
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Ponawiam pytanie o Knight Rider Efekt na 2 licznikach 74164. Moj młody sąsiad męczy się z tym bezskutecznie i zarazem uporczywie. Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał taki schemat lub wie jak miałby wyglądać.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru diod LED do efektu świetlnego typu Knight Rider oraz kwestii polaryzacji kondensatorów w układzie opartym na liczniku CD4017 i układzie 555. Zaleca się sprawdzenie noty katalogowej CD4017, aby określić maksymalny prąd wyjściowy i dobrać odpowiednie diody LED, które mogą być zwykłe lub super jasne. Kondensator C1 jest elektrolityczny i wymaga prawidłowej polaryzacji, natomiast kondensator C2 jest bezpolaryzacyjny i można go wlutować dowolnie. Wskazano, że układ z CD4017 i 555 jest poprawny, a numeracja nóżek tych układów jest standardowa i dostępna w dokumentacji. Pojawiły się sugestie, że efekt można również zrealizować za pomocą mikrokontrolera (np. ATTINY26), co uprościłoby schemat i umożliwiło regulację prędkości efektu, choć wymagałoby napisania oprogramowania. Dyskutowano także o alternatywnych rozwiązaniach z użyciem układów 74164, które mogą realizować podobny efekt przesuwania sygnału, jednak ich implementacja jest bardziej skomplikowana. Wskazano, że szybkość efektu reguluje się częstotliwością sygnału zegarowego, a diody LED można podłączać z rezystorami ograniczającymi prąd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA