logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana lampy EBF-89. Jaką inną lampę mogę wstawić?

Legumen 27 Paź 2006 20:51 4600 15
REKLAMA
  • #1 3159896
    Legumen
    Poziom 11  
    Witam. Jestem tu nowy.
    Dostałem od znajomej menueta UKF. Nie działają dwie lampy ECH-81 i EBF-89. Jeszcze tę pierwszą widziałem gdzieś na allegro, ale tej drugiej nie ma;/ Czy możną ją zamienić na jakąś bardziej dostępną?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3159940
    Zygik
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    Witam!Możesz kupić tą lampę ,podaję Ci stronę studikomunikacja.strefa.pl/var/sprzedaz/sprzedaz.htm
    Pozdrawiam Zygik.
  • #3 3160043
    maga11
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    To zestawienie wydaje się dość leciwe, ale EBF89 to popularna lampa, do dostania ma Allegro
  • #4 3160144
    Legumen
    Poziom 11  
    Dzięki. Chwilowo lampa odchodzi na dalszy plan bo odkryłem inny defekt. Zabierając się do wstępnego odkurzenia wnętrza natknąłem się na pewną część(widoczną na załącziku. Znajdowała się ona w blaszanej osłonce. Poprosiłbym o jakieś konkretne ifnormacja na temat tej części. Czy jest możliwość, że to przez nią nie świecą się dwie lampy?

Jak sprawdzić, czy lampa działą?

Jak widać jestem lajkonikiem w tej dziedzinie:)

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Zamiana lampy EBF-89. Jaką inną lampę mogę wstawić? P1000425.jpg (17.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 3160253
    Zygik
    Poziom 21  
    Witam ponownie!Jest to filtr p.cz.Bez niego radio nie zadziała bo pracuje on we wzmacniaczu p.cz .A lampy nie świecą nie przez ten filtr ale musisz sprawdzić czy mają sprawne żarżenie.Jest to 4i5 nóżka każdej z nich, a lampy połączone są równolegle i żarzone są napięciem 6,3V(seria E).Nie wiem czy znajdę schemat ale jak znajdę to Ci wyślę na PW.Pozdrawiam Zygik.
  • #6 3160256
    boxpl
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To jest transformator p.cz.
    Powinien być podłączony do anody pierwszej lamy i siatki sterującej drugiej lampy oraz osłonięty ekranem aluminiowego kubka.
    Popatrz na schemat, zidentyfikuj końcówki tego filtra (transformatora) i podłącz go. Bez tego możesz sprawdzić najwyżej czy lampy się żarzą.
  • #7 3160304
    Legumen
    Poziom 11  
    filtr a transormator to jest to samo?:) Troszkę motam, ale chyba po prostu za wcześnie zacząłem zadawać pytania;/. Lampy EBF i ECH żarzą się. Jedyne wątpliwości mam teraz do lampy ECC bo jest schowana w takiej wnęce. Po dłuższym włączeniu nie rozgrzewa się tak jak pozostałe więc twierdzę, że nie działą - chyba, że ciepło nie jest wyznacznikiem.

Jest jakiś mini kurs w internecie? Bo tak średnio Was rozumiem:)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 3160354
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Legumen napisał:
    filtr a transormator to jest to samo?:)

Normalnie nie, ale w tym wypadku tak. Po prostu dwuobwodowy filtr pasmowy używany we wzmacniaczach p.cz. wykorzystuje transformatory w.cz.

Legumen napisał:
    Troszkę motam, ale chyba po prostu za wcześnie zacząłem zadawać pytania;/. Lampy EBF i ECH żarzą się. Jedyne wątpliwości mam teraz do lampy ECC bo jest schowana w takiej wnęce. Po dłuższym włączeniu nie rozgrzewa się tak jak pozostałe więc twierdzę, że nie działą - chyba, że ciepło nie jest wyznacznikiem.

Nie jest. ECC to lampa małej mocy nie nagrzewa się tak szybko i tak mocno jak mocniejsze lampy. Żarzenie możesz sprawdzić nawet omomierzem - jest między nóżką 4 i 5, powinno wynosić ok 5Ω

Legumen napisał:
    Jest jakiś mini kurs w internecie? Bo tak średnio Was rozumiem:)

Zajrzyj na moja stronę. Co prawda dotyczy trochę starszych odbiorników, ale trochę prawd ogólnych tam jest. Ale jak jesteś zupełnie zielony w elektronice, to lepije nie zaczynaj od radyj lampowych, za łatwo sobie krzywdę zrobić.
  • REKLAMA
  • #9 3160488
    Legumen
    Poziom 11  
    Całkiem zielony to nie jestem, wiem że prąd to uporządkowany przepływ elektronów, wiem co to jest połączenie szeregowe i równoległe:) Sprawdziłem ruskim omomierzem - coś tam wskazówka drga, niestety nie ma mi kto wytłumaczyć jak dokładnie sprawdzic wielkość. (drga przy 1xΩ i 10xΩ

Jeżeli chodzi o zaczynanie od radyj lampowych - po prostu chce, żeby zadziałało. Myślę, że wymiana tego filtra nie powinna być zbytnio kłopotliwa, a jeżeli to nie będzie przyczyną niesprawności, to naprawę radia odłożę do po matury.

Czy aluminiowa ochronka z podpisem AM II standarowo nie chce zejść, czy po prostu u mnie się zassała i trzeba przyłożyć większą siłę?

Dzięki za wszystkie porady.
    Pozdrawiam
  • #10 3160684
    Zygik
    Poziom 21  
    Witam!Zobacz czy kubek bo tak nazywa się ta osłonka nie ma zabezpieczeń w postaci zagiętych do wewnątrz części blaszki.Wtedy małym śrubokrętem wyprostuj je a kubek zejdzie swobodnie.Pozdrawiam Zygik.
  • #11 3160974
    Legumen
    Poziom 11  
    Poprzedni właściciel chyba nie wiedział o tym sposobie bo odlutowywał kubki od dołu. Trzy są odlutowane a czwarty nie. Chwilowo nie będę go ruszał.

Chciałbym jeszcze wrócić do filtra p.cz.(co znaczy p.cz.?(-:). Chyba źle się wyraziłem w poprzednich postach. Ten filtr nie odpadł w całości. Jest przetopiony w dolnej części a stopka nadal jest przylutowana do płytki. W takim wypadku chyba trzeba kupić cały transformator i odlutować stopkę. Jaką on ma konkretną nazwę?

Pozdrawiam
  • #12 3161095
    Zygik
    Poziom 21  
    Witam!Jeśli się trzyma karkas bo tak się nazywa ten korpus ze "stopką "to tylko przylutuj urwane uzwojenia i załóż kubek aluminiowy ale tak żeby żadna z przylutowanych końcówek nie dotykała do kubka.Możesz włożyć cieniutki papier lub folie z torebki aby być pewnym że nie zwiera do kubka.A jak chcesz kupić cały filtr to długo poszukasz chyba że z rozbiórki.Na kubku masz napisane jaki to filtr.Pod żadnym pozorem nie kręć rdzeniami w karkasie bo rozstroisz filtr.A odnośnie nazwy to jest to filtr pośredniej częstotliwości (w skrócie p.cz.) bo odbiornik jest z przemianą częstotliwości tzw.superheterodyną.Ale reszte to musisz sobie znależć w literaturze fachowej bo nie bedę się rozpisywał.Pozdrawiam Zygik.
  • #13 3161273
    Legumen
    Poziom 11  
    Karkas wygląda następująco - stopka osobno trzon osobno. Czy jak uda mi sie przyczepić jedno do drugiego to jest sens lutowania? Poprzedni właściciel chyba tak właśnie próbował to naprawić bo w kubku był papier. Czy przez kręcenie rdzeniami rozumiesz kręcenie tymi dwoma magnesami?
    Załączniki:
    • Zamiana lampy EBF-89. Jaką inną lampę mogę wstawić? P1000431.jpg (17.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiana lampy EBF-89. Jaką inną lampę mogę wstawić? P1000430.jpg (26.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 3161760
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Legumen napisał:
    Karkas wygląda następująco - stopka osobno trzon osobno. Czy jak uda mi sie przyczepić jedno do drugiego to jest sens lutowania? Poprzedni właściciel chyba tak właśnie próbował to naprawić bo w kubku był papier. Czy przez kręcenie rdzeniami rozumiesz kręcenie tymi dwoma magnesami?

Wymień kondensatory w tym filtrze, wyglądają na zmasakrowane lutownicą. Sprawdź też omomierzem cewki, czy nie mają zwarć. Strojenie radia polega na kręceniu 'tymi dwoma magnesami', ale po pierwsze to nie są magnesy tylko rdzenie ferrytowe, po drugie aby to zrobić dobrze musisz mieć generator na częstotliwość pośrednią. Podłączasz go do siatki pierwszej heptody ECH81, i rdzeniami w cewkach filtrów p.cz. stroisz na maksimum sygnału. Generator przez cały czas powinien mieć ustawiony taki poziom, aby przy radiu nastawionym na maksymalną głośność sygnał był cichy. Nie jest to najlepsza metoda, ale skuteczna.
  • #15 3162617
    Zygik
    Poziom 21  
    Witam ponownie! Ze zdjęć widać że filtr jest zmasakrowany więc proponuję skleić ten karkas do tzw.stopki i niczego nie ruszać bo gwint wewnątrz cewek jest uszkodzony i pokręcanie rdzeniem ferrytowym może się skończyć odkruszeniem samego rdzenia lub uszkodzenia karkasu.Zatem poskładaj wszystko aby trzymało się razem .podlutuj końcówki do odpowiednich wyprowadzeń w "stopce",ale sprawdż czy kondensatory styrofleksowe (te na "stopce"nie sa za mocno podtopione przy dotknięciu lutownicą )Jak wyglądają jako tako to załóż kubek na całość i wmontuj filtr.Jak bedzie działało to w przyszłości szukaj filtru.Pozdrawiam Zygik.
  • #16 3166823
    Legumen
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim za rady. Pierwsza próba reanimacji radia skończyła się na wylutowaniu tego filtra bo i tak by z niego nic już nie było;/ Teraz będę szukał tego filtra i zobaczymy czy to za jego winą radio nie działa.

Pozdrawiam Wszystkich
    Legumen.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem z wymianą lampy EBF-89 w radiu Menuet UKF, gdzie lampa ta oraz ECH-81 nie działały. Użytkownik miał trudności ze znalezieniem EBF-89, jednak wskazano, że jest to popularna lampa dostępna m.in. na Allegro oraz w specjalistycznych sklepach. Omówiono także rolę filtra pośredniej częstotliwości (p.cz.), który jest kluczowy dla działania wzmacniacza p.cz. i jest zbudowany z transformatorów w.cz. Uszkodzony filtr p.cz. (karkas z przetopioną częścią) wymagał naprawy lub wymiany, jednak ze względu na trudności z dostępnością zalecano naprawę istniejącego elementu poprzez podlutowanie i zabezpieczenie aluminiowym kubkiem. Podkreślono, że kręcenie rdzeniami ferrytowymi (nie magnesami) służy do strojenia filtra p.cz., co wymaga generatora sygnału o częstotliwości pośredniej. Omówiono także metody sprawdzania żarzenia lamp omomierzem oraz różnice w nagrzewaniu się lamp ECC w porównaniu do mocniejszych lamp EBF i ECH. Wskazano na konieczność ostrożności przy naprawach i zalecano zdobycie wiedzy z literatury fachowej. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wylutowanie uszkodzonego filtra i poszukiwanie nowego, co może być kluczowe dla przywrócenia działania radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA