logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gazem w LEDy. Linijka odzwierciedlająca głębokość...

Czyzak 29 Paź 2006 09:46 1253 9
REKLAMA
  • #1 3164315
    Czyzak
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam!
    chcę w samochodzie zrobić taką linijkę z diod led która odzwierciedlała by głębokość wciśniętego pedału gazu. powiedzmy 7 diod, które gdy gaz jest wciśnięty w podłogę świecą się wszystkie, a gdy jest puszczony to żadna.

macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3164344
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Naajwieksza trudnoscia bedzie przymocowanie jakiegos potencjometru do pedału gazu, jak juz sie z tym uporasz, to wszystkie tego typu uklady (z linijkami swietlnymi) oparte sa na ukladzie LM3914,poszukaj na elektrodzie lub w google jest tego mnostwo.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3164367
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    a może założyć potencjometr przy gaźniku ?
    większość aut ma czujnik położenia przepustnicy tylko nie wiem jak on działa :)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3164477
    bubu1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Czyli zwykły obrotomierz chcesz zrobić? Może silnik ma zamontowany jakiś czujnik do obrotomirza?
  • #5 3164522
    Czyzak
    Poziom 13  
    @Uszol 1990: autko jest na wielopunktowym wtrysku
    @bubu1: obrotomierz mam, ale czasem się zapominam i za głęboko trzymam wciśnięty pedał gazu co jest nieekonomiczne. chciałbym jeździć z gazem wciśniętym na jednakowo niskim poziomie, a nie raz dodawać a raz ujmować.

@qutrit: Twój pomysł jest ciekawy, zaraz pójdę sprawdzić jak by to można zrobić
  • REKLAMA
  • #6 3164561
    bubu1
    Poziom 13  
    No to wykorzystaj ten czujnik. Przecież obroty silnika są proporcjonalne do wciśniętego gazu.
    W trabantach i wardburgach były linijki diodowe, które były podłączone do czujnika umieszczonego na przewodzie paliwowym. Im więcej paliwa płynęło tym więcej diod się zapalało.
  • #7 3164607
    Czyzak
    Poziom 13  
    @bubu1: no właśnie że nie jest proporcjonalne, bo zależy od biegu na jakim się jedzie itp

mam datasheet tego LM3914.

@qutrit: możesz mi zademonstrować jak by wyglądał ten układzik z tym potencjometrem wpiętym?
  • #8 3164656
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    chyba nie na przewodzie paliwowym tylko jak już coś to
    do aparatu zapłonowego...
  • #9 3164659
    bubu1
    Poziom 13  
    Chyba prędkość jest zależna od biegu? Obroty są zależne od położenia pedału gazu i są proporcjonalne właśnie do położenia tego pedału. Oczywiście jest bardzo niewielki błąd zależny od obciążena samochodu ale w Twoim przypadku to nie robi różnicy. Albo ja Ciebie nie rozumiem albo Ty mnie. Prędkościomierz i obrotomierz to są dwie różne rzeczy.
    Uszol 1990 - w trabancie widziałem na rzewodzie paliwowym. Nie wiem czy we współczesnych samochodach to sięda zamontować bo jest pompa paliwowa ale w trabancie to zdawało egzamin.
  • #10 3164974
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    W zalaczniku masz troszke teorii dot. aplikacji LM3914 oraz na samym koncu podstawowy uklad. Swego czasu wykonalem taki do swojego poloneza zeby wskazywal mi ilosc paliwa w baku, dzialal rewelacyjnie. Potencjomert nalezy tak ustawic (wyregulowac) aby przy niewcisnietym gazie swiecila sie np. 1 dioda (co odpowiadaloby napieciu ~0,5V) a przy wcisnietym "do dechy" swiecily sie wszystkie (napiecie na poten .~ 5V). Teraz wszystko zalezy od tego jaki zamontyjesz potenc. i czy wykorzystasz czaly jego zakres.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • 3914.doc (273.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wykonania wskaźnika poziomu wciśnięcia pedału gazu w samochodzie za pomocą linijki z 7 diod LED. Głównym wyzwaniem jest mechaniczne zamocowanie potencjometru do pedału gazu, który będzie mierzył jego położenie. Proponowanym rozwiązaniem jest wykorzystanie układu scalonego LM3914, który steruje liniowym wskaźnikiem LED na podstawie napięcia z potencjometru. Wskazano, że w niektórych samochodach można wykorzystać czujnik położenia przepustnicy lub czujnik obrotów silnika, jednak obroty nie zawsze są proporcjonalne do wciśnięcia gazu ze względu na zmienny bieg i obciążenie. W starszych modelach, np. Trabant czy Wartburg, stosowano linijki diodowe podłączone do czujnika na przewodzie paliwowym, co jednak może być trudne do zastosowania we współczesnych autach z pompą paliwową. W załączniku do dyskusji znajduje się schemat podstawowego układu LM3914 oraz wskazówki dotyczące kalibracji potencjometru, aby przy nie wciśniętym pedale świeciła się jedna dioda, a przy maksymalnym wciśnięciu – wszystkie diody. Całość wymaga odpowiedniego doboru i montażu potencjometru oraz dostosowania układu do specyfiki pojazdu z wielopunktowym wtryskiem paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA