logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi CONCERT - strojenie stacji i podłączenie zmieniarki SONY CDX-601

inter.para 29 Paź 2006 13:26 1654 6
REKLAMA
  • #1 3165178
    inter.para
    Poziom 2  
    Witam na forum. Mam dwa pytanka co do tego radia.

1. Mam mały problem z tym radiem, a chodzi o to że radio łapie stacje na nie parzystych pasmach np: 91.1 , 93,5 itd... ale jak mam zamiar wyszukać na np. 93.0 , 99.4, 97.0 itd... to nie mogę bo radio przestraja się o 2 i wygląda to tak że 91.1, 91.3, 91.5.....itd. wskakuje a parzyste nie. O co w tym chodzi??? Jest na to jakaś rada :!::!::?::?:

2 Mam zmieniarkę SONY CDX-601 da się podłączyć?[/b]
  • REKLAMA
  • #2 3165494
    grzegorz10
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Masz wersie USA inny raster czy da się zmienić nie wiem. Można spróbować przeprogramować procka morze pomorze ? Sony z tym nie będzie chodzić :(

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3166046
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    I napewno nie będzie RDSu. Myślę że lepiej poszukać europejskiej wersji tego radia.
    Są interface do fabrycznych radio na zmieniarki Sonego ale kosztują tyle co nowa zmieniarka więc nie opłacalne są.

SławeK
  • REKLAMA
  • #4 3166543
    inter.para
    Poziom 2  
    Dobra to chyba będę musiał je sobie podarować no chyba że nie jest to taka droga sprawa przeprogramowanie procesora no i jak to można zrobić i oczywiście gdzie???
  • #5 3166947
    mjars
    Poziom 24  
    Ocena: 92
    mam model tego radyjka z USA i próba zmiany oprogramowania procka nic nie zmieniła, w moim przypadku rester pozostał ten sam

pozd.
  • #6 3168552
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Jeżeli to Concert Blaupunkta do dobry soft ustawia właściwą syntezę i co ciekawe jest RDS. Jeżeli Panasonic (Matsushita) to RDS będzie ale z syntezą sobie poradzić nie można.
  • REKLAMA
  • #7 3318117
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Kolego Inter.para,
    Proaadziles sobie z tym problemem?
    Mam takie samo radyjko i zczytany eprom od niego.
    Odezwij sie na priw, moze cos pomoge.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Audi CONCERT w wersji amerykańskiej, które odbiera stacje radiowe tylko na nieparzystych częstotliwościach (np. 91.1, 93.5 MHz), pomijając parzyste (np. 93.0, 97.0 MHz). Wynika to z innego rastra częstotliwości stosowanego w USA. Próby przeprogramowania procesora (EPROM) radia w celu zmiany rastra nie przyniosły efektu. Wersje europejskie radia, zwłaszcza Concert Blaupunkta, mają odpowiednie oprogramowanie umożliwiające odbiór z właściwym rastrem i obsługę RDS. Podłączenie zmieniarki Sony CDX-601 do wersji amerykańskiej radia jest problematyczne i najprawdopodobniej niemożliwe bez specjalnych interfejsów, które są kosztowne i nieopłacalne. Wskazane jest poszukiwanie europejskiej wersji radia lub dedykowanych interfejsów do zmieniarek Sony, choć ich cena często przewyższa koszt samej zmieniarki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA