logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proteza dla TDA7294. Czy po takim zabiegu zadziała?

moon09 30 Paź 2006 18:04 1772 6
REKLAMA
  • #1 3169581
    moon09
    Poziom 15  
    Ocena: 53
    Witam

Ostatnio w trakcie kombinowania w moim wzmaku ulamalem kilka nog w tda7294 (wzmak mojej produkcji - a ze robiony na szybko - plytka do tda trzymala sie radiatiora tylko na nozkach scalaka (wiem wiem moj blad ze nie przymocowalem) no wiec jako ze jestem "lekko" impulsywny wiec w akcie lekko okreslonego "wkurzenia" polamalem reszte nog ale teraz chcialbym cos z tego zrobic bo sam uklad jest dobry w 100% tylko ze nie ma nog :D

no wiec troche sie pobawilem obcinaczkami i wylupalem wokół ukrychnietych nozek tworzywo z czego odlana jest obudowa (nie wiem co to za material) i zamiezam zrobic malutka plytke drukowana i przylutowac tego tda jak smd i zalac zywica (od tej plytki zrobie wyprowadzenia). Czy uklad moze tak dzialac? oczywiscie zakladajac ze to co chce zrobic sie uda ;]

pozdrawiam

tu macie zdjecie kostki w obecnym stanie:
    Załączniki:
    • PICT0218.JPG (521.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3170046
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    ale sie naśmiałem czytając twojego posta:> przypomniały mi sie stare czasy kiedy sam tak kombinowałem:)

musiałbys dokładnie oczyscic te 'nogi'(haha - i znowu smiech). i wtedy próbować. wątpie zeby to wytrzymało mechanicznie i próbe czasu. ja na twoim miejscu bym kupił nowego tda a tego powiesił sobie gdzies za szybą - tak na pamiątke:P

szkoda twojego czasu i nerwów - a sam jak to nazwałes jestes impulsywny:P
  • REKLAMA
  • #3 3170710
    moon09
    Poziom 15  
    no w sumie to mam zamiar tak czy owak kupic nowego tda ale jak ten jest dzialajacy to czemu nie sprubowac czegos jescze wykozystac :P jestem domoroslym "lelektronikiem" mam 16 lat i wiem ze 10 zl to nie jest fortuna tylko ze tu dochodzi jescze przesykla z tme albo impela bo mieszkam w takiej pipidówie (15 tys.) ze jest tylko 1 sklep z "elektronika" w moim miescie (najbardziej zaawansowane polprzewodniki ktore mozna tam dostac to diody LED) no i moze nie nazekam na straszny brak kasy ale znowu 10zl to 4 piwa w plecy :D (z przesylka to bedzie 25zl a to juz 10:P)

aha i jeszcze jedno jak bede kupywal tadka to przy okazji chce kupic stk4181V dla kumpla i kilka LM074. Nie wiem gdzie to kupic zeby zaoszczedzic na przesylce bo np. na tme.pl jest tda i TL ale nie ma STK a np. na impelu jest STK i TDA ale niema TL :( jest jakis sklep w necie gdzie mozna by bylo to wszystko razem kupic??

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3173206
    moon09
    Poziom 15  
    alez oczywiscie prosze pana :D. To jak, nikt nie wie gdzie moge kupic te scalaki ?
  • #6 3178561
    kopawel
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    witam...
    Tu masz fajnego linka http://allegro.pl/search.php?string=tda7294

Scalaki mozesz kupic i nawet malo zap rzesylke zaplacisz...

A jak nie to poszukaj w necie jakies firmy zajmujace sie takimi sprawami. Pozdro
  • #7 3179790
    moon09
    Poziom 15  
    ok dobra juz zamowilem za impelu stk tda i zamiast tl072 wzialem LM358

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złamał nóżki układu scalonego TDA7294 podczas montażu wzmacniacza własnej konstrukcji i zastanawia się, czy możliwe jest dalsze wykorzystanie uszkodzonego układu poprzez osadzenie go jako elementu SMD na małej płytce drukowanej i zalanie żywicą. W dyskusji pojawiły się sugestie, że mechaniczna trwałość takiego rozwiązania będzie wątpliwa i lepiej kupić nowy układ. Autor planuje zakup nowego TDA7294 oraz innych scalaków, takich jak STK4181V i LM074 (ostatecznie zamówił LM358 zamiast TL072). Poruszono także problem dostępności tych komponentów w lokalnych sklepach elektronicznych oraz poszukiwanie dostawców internetowych, gdzie można zamówić wszystkie potrzebne układy razem, aby zaoszczędzić na kosztach przesyłki. Podano link do aukcji Allegro jako jedno z rozwiązań zakupu TDA7294.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA