logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ta sama syrena, to samo napiecie, a inaczej dziala :(

qer 30 Paź 2006 18:15 1397 12
REKLAMA
  • #1 3169623
    qer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam,
    Posiadam sygnal dzwiekowy 12VDC 20W.
    Gdy podlacze go pod akumulator za pomoca luznych kabelkow przykladanych do stykow akumulatora i do stykow w sygnale, wyje bardzo glosno. Napiecie zmierzone 12,69V
    Gdy podlacze go pod alarm, a alarm do tego samego akumulatora, to mimo, ze w alarmie do gniazda do ktorego podlacza sie sygnal dochodzi dokladnie to samo napiecie co przy polaczeniu bezposrednio do akumulatora, czyli 12,69V, to sygnal wyje ok 2x cieszej.
    I tu pojawia sie moje pytanie... Dlaczego? :(
    Sygnal mial wtyczke chyba chinch to jest, albo cos podobnego, wiec w alarmie zastosowalem zenski jej odpowiednik... Moze pomiedzy tymi chinchami jest jakis slaby styk? Ale to wtedy by chyba nie dzialal wogole...
    Co moze byc powodem takiego jego dzialania? Macie jakies propozycje??
    Pozdrawiam,
    qer
  • REKLAMA
  • #2 3169959
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    A może kawałek jakiegoś schematu! Tu raczej ciężko znaleźć wróżkę.
  • #3 3171055
    qer
    Poziom 15  
    ale mi chodzi o to, czy jak dochodzi 12V, a syrena jest na 12V to moze ciszej wyc? Czy cos innego moze wplywac na glosnosc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3171384
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Oczywiście że jest taka możliwość. Jak już pisałem wcześniej nie wiemy jak jest zbudowany układ i ciężko coś powiedzieć na temat twojego problemu.
  • Pomocny post
    #5 3171398
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Możesz mieć problem z masą na tym złączu. Sprawdź, czy lut nie strzelił. Ewentualnie pociągnij na próbę nową.
    Może też masz jakieś "wąskie gardło" w postaci słabego tranzystorka załączającego tą syrenę. Ale tu rację ma bzikk. Potrzebny jakiś schemacik.
  • #6 3171869
    qer
    Poziom 15  
    chetnie bym zalaczyl schemat, ale go nie mam... kupilem na allegro gotowy alarm i do wrzucenia zostal mi tylko tranzystor... Nie jestem elektronikiem i nie potrafie mimo proby rozrysowac tego... :( To jest prosty alarm, nie jakis z cudenkami za 300zl...
    Wiecie co? 12,69V podawane jest tylko jesli nie ma obciazenia (nie podlacze syreny) jak ja podlacze, to jest podawane tylko 2.80V i to dlatego tak slabo wyje... Ale czemu sie tak dzieje?? Bez schematu nie wpadniecie na to?
    W czwartek pojde do znajomego, niech to rozrysuje i jak bede mial, to wrzuce... Wyjechal juz z powodu 1.XI :/ a sam nie dam sobie rady rozrysowac... :(
    Pozdrawiam,
    qer
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 3171875
    Błażej
    Sprawdź masę i tranzystor załączający oraz ogólnie przebieg zasilania toru syrenki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 3172678
    Jack14
    Poziom 38  
    Ocena: 175
    Wykorzystywany akumulator do testów to oczywiście ten sam?
    Możliwe (bez schematu można się tylko domyślać) że jest tam oprócz tranzystora zastosowany np.: rezystor ograniczający prąd i to jest powodem słabszego sygnału akustycznego, albo (można tylko dalej przypuszczać).
  • #9 3174324
    qer
    Poziom 15  
    Akumulator ten sam! ale mam inna propozycje - czy zbyt cienkie przewody moga powodowac taki efekt? Zastosowane sa przewody o przekroju lacznie z izolacja 1,5mm, w calym alarmie - doprowadzajace napiecie do alarmu i doprowadzajace do sygnalu tez! Czy jakby byly grubsze, to byloby ok?? Czy jest sens wymieniac, zeby sprawdzic, czy to raczej niemozliwe, zeby napiecie spadalo przez przekroj przewodow?
  • Pomocny post
    #10 3174348
    Błażej
    Może spadałoby ale nie aż tak. Zamiast filozofować weź miernik w łapę i pomierz, którędy płynie prąd, który element go załącza, czy nie ma jakiegoś oporu pomiędzy masą syrenki, a masą układu. Idź po ścieżkach na płytce od wyjścia syrenki, do zasilania.
  • Pomocny post
    #11 3174494
    RSP
    Poziom 27  
    Ocena: 164
    Tanie alarmy miewają wyjścia przystosowane do sterowania przekaźnikami , 20 W-owa syrena może stanowić zbyt duże obciążenia (przekaźniki pobierają 1-2W a nie 20W).
  • #12 3179815
    ma750
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    Witam
    Proponuję podłączyć alarm i syrenę, uruchomić całość tzn. wprowadzić w stan alarmu (uruchomienie syreny) i zmierzyć napięcie na stykach zasilania syreny. Wtedy będzie wiadomo jakie zasilanie dostaje syrena (pomiar napięcia na wyjściu alarmu bez obciążenia nie jest wiarygodny), i czy napięcie obniżane jest przez przewody od syreny czy przez układ alarmu.
    Pozdrawiam.
  • #13 3234886
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Podłącz równolegle z syreną kondensator np. 470uF/16V lub 25V

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz sygnału dźwiękowego 12VDC 20W zauważył, że syrena działa głośno przy bezpośrednim podłączeniu do akumulatora (12,69V), natomiast podłączona przez alarm do tego samego akumulatora emituje dźwięk o połowę cichszy, mimo identycznego napięcia mierzonego bez obciążenia. Przy obciążeniu napięcie spada do około 2,8V, co tłumaczy niższą głośność. Dyskusja wskazuje na możliwe przyczyny: słaby styk lub problem z masą na złączu, uszkodzony lub niewydolny tranzystor załączający syrenę, obecność rezystora ograniczającego prąd w układzie alarmu, czy zbyt cienkie przewody powodujące spadek napięcia pod obciążeniem. Zalecane jest zmierzenie napięcia na wyjściu alarmu podczas pracy syreny, sprawdzenie masy, tranzystora i ścieżek zasilania oraz ewentualne zastosowanie kondensatora równolegle do syreny (np. 470uF/16V) w celu stabilizacji napięcia. Brak schematu utrudnia dokładną diagnozę, a tanie alarmy mogą mieć wyjścia przystosowane do sterowania przekaźnikami, co nie odpowiada wymaganiom syreny 20W.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA