logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę kupić Mercedes W201 (190). Proszę o opinie.

SQUELTH. 30 Paź 2006 18:54 28170 6
REKLAMA
  • #1 3169809
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam,

Jak w temacie,
    Jestem zainteresowany tym samochodem,
    Proszę o kilka konkretnych porad i podpowiedzi dotyczących tego samochodu.

Co lepiej??
    Benzyna + gaz?? Myśłałem o 1.8.
    Czy Diesel ??

Chciałem również Automatyczną skrzynię.

Chodzi mi konkretnie o ten model. Proszę mi nie proponować Golf'ów czy innych samochodów,

Może konkretny rocznik? Cena do 5000.

Z góry serdeczne dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 3288149
    goooliat
    Poziom 1  
    witaj

NA POCZĄTKU CHCIAŁBYM CI POGRATULOWAĆ DECYZJI WYBORU 190-KI moim zdaniem ZA TE PIENIąDZE NIE DA SIE KUPIć NIC BEZPIECZNIEJSZEGO SOLIDNIEJSZEGO I EKONOMICZNIEJSZEGO I NIEZAWODNEGO

nie ma najmniejszych wątpliwości ze poj 1997 diesel silnik malo dynamiczny ale mega oszczędny 5-6l/100km i nie do zdarcia
    benzyna nie bedzie wiele żwawiej jeździć a eksploatacja bedzie polowe droższa szczególnie w mieście
    i jeszcze jest takie powiedzenie mercedes benzyniak to nie mercedes

ALE PAMIĘTAJ O NAJWAZNIEJESZYM NIE SZUKAJ SAMOCHODU WG CENY LEPIEJ NARAWDE DOLOżYć POWIEDZMY 1000 Zł WIECEJ ALE MIEC AUTO IDEALNIE ZADBANE A NIE PRZYOSZCZEDZIC PARE GROSZY I POZNIEJ WKLADAC W REMONT. NIE NAPALAJ SIE TEZ NA MALY PRZYBIEG BO NA BANK BEDZIE COFANY PRZY TYCH ROCZNIKACH POWINIEN BYC OKOLO 400TYS (ale przy madrym uzytkowaniu to dla 190-tki diesla pestka)
    polecam auta swiezo sprowadzone które nie jezdzily jeszcze w Polsce i nie grzebał przy niech żaden kowal

Dodano po 3 [minuty]:

i jeszcze jedno proszę: NIE KATUJ TAK ZASłUżONEGO AUTA DLA MOTORYZACJI GAZEM kazdy uczciwy warsztat powie ci ze te auta sie nie nadaja sie pod gaz i ze moga ci zainstalowac ale na twoja odpowiedzialnosc
  • REKLAMA
  • #3 4132654
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Przeglądam stare posty i trafiłem na ten:)

Od trzech miesięcy jestem posiadaczem 124, 2.5D

I jestem zadowolony:)
  • REKLAMA
  • #4 4133890
    Szrama_
    Poziom 13  
    Witam.

Podaj więcej danych, jakie robisz roczne przebiegi itd. Merceesowskie silniki w większości źle znoszą gaz, ze względu na mechaniczny wytrysk.

Silniki diesla prawidłowo serwisowane są nie do zajechania, polecam 2,5 (2.0 straszny muł), w przypadku tak wiekowego autka osobiście bym się nie pchał w automat, ale to moje zdanie, ja lubie sobie powajchowac ;)

Podsumowując auto bardzo mocne, bezawaryjne, jeśli prawidłowo użytkowane, tanie części, duża liczba zamienników, niestety 5 000 PLN, to dość mały budżet, żeby dorwać coś w naprawde fajnym stanie, ale życzę powodzenia...

Pozdrawiam
  • #5 4134046
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    :D :D :D YYYhm...tzn. Ja już kupiłem :D dziś przypadkiem znalazłem mój stary temat :)
    124 2.5D w automacie, jestem naprawdę zadowolony.

Chcę kupić Mercedes W201 (190). Proszę o opinie.
  • #6 4136652
    Szrama_
    Poziom 13  
    Ups nie spojrzałem na daty, moje gapiostwo ;)
  • REKLAMA
  • #7 7235672
    sebastian janczar
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    ja rowniez popieram twoj wybor. Mam 89rocznik 2.0benzyna automat. To samochody ponadczasowe. Moj ma 20 lat a jezdzi sie n im lepiej niz nie jednym 8-10o latkiem. To jest jeszcze 100% jakosci mercedesa. Wszystko co teraz oferuje nam mercedes nie odbiega jakoscia od innych firm.

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes W201 (190) jest oceniany jako solidny, bezpieczny i ekonomiczny samochód, szczególnie w wersji z silnikiem Diesla, który cechuje się niskim zużyciem paliwa (około 5-6 l/100 km) oraz dużą trwałością. Silnik benzynowy, np. 1.8 lub 2.0, jest mniej ekonomiczny i droższy w eksploatacji, zwłaszcza w mieście, a stosowanie gazu LPG w silnikach Mercedesa z mechanicznym wtryskiem paliwa jest odradzane ze względu na potencjalne problemy techniczne. Automatyczna skrzynia biegów jest możliwa, ale w starszych modelach może być mniej praktyczna; niektórzy użytkownicy preferują manualną skrzynię dla lepszej kontroli. Zaleca się wybór dobrze utrzymanego egzemplarza, nawet jeśli cena przekracza budżet 5000 zł, oraz unikanie aut z cofniętym licznikiem lub zaniedbanych. Popularne silniki to 2.5 Diesel (bardziej dynamiczny niż 2.0) oraz benzynowe 2.0. Model z 1989 roku z silnikiem benzynowym i automatem jest również chwalony za trwałość i ponadczasową jakość. Warto rozważyć samochody świeżo sprowadzone, które nie były wcześniej eksploatowane w Polsce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA