logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy dyski SCSI 15000RPM przyspieszą pracę z dużymi plikami w Photoshopie?

kukix 30 Paź 2006 19:35 1676 14
REKLAMA
  • #1 3170005
    kukix
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam wielki problem.
    Ostatni coraz częściej pracuje na plikach o wielkości 500-600MB... no i jest wielki problem....

Obecnie mam dwa dyski 2X 160GB SATA 3.0 - ustawione na RAID 0 ..

Problem w tym, że nawet RADI w tym wypadku nie daje rady... Plik o wielkości 660-900MB w photoshopie zapisuje mi sie około 10 min (może lekko przesadziłem).. no i robota mnie goni... terminy leca.. a ja godzinami siedze i w sumie nic konkretnego nie robie... tzn. czekam aż komputer sie uwinie z robotą...

Napiszcie mi coś wiecej o tym.. czy ktoś spotkal sie z tym w praktyce... czy duży bedzie skok wydajności przy dysku SCSI 15000RPM

Mam przeznaczone na to max 2000zł...(kontroler + dysk + może RAID 0 i drugi dysk + pojemnośc nie jest ważna...)
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • #3 3170134
    wip88wz
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Nie jestem ekspertem od dysków, ale żeby doświadczyć wydajności SCSI potrzebował byś macierzy conajmniej kilku dysków i dobrego starownika... wtedy zapis jest prowadzony równolegle na kilkiu dyskach, i tu jest zysk... obawiam się że dla 2 dysków nie odczujesz różnicy...

ps.
    może to płyta i procek nie wyrabiają, a nie dyski ?
  • REKLAMA
  • #4 3170196
    kukix
    Poziom 13  
    Kurde.. to nie dobrze.. tak sie wydaje, że wszystko idzie do przodu... że nie dlugo to komputery będa "śmigaly jak samoloty"....

a jak coś naprawde trzeba zrobić to lipa... nie pomoże procesor 5000+ i GF 7800... Wszystko sie muli...

Osobiście to jestem zdania, że powinni zrobic dysk na bazie np pamięci DDR2 (DDR3.. DDR4...)+ bateryjka i tyle...

Zrobiło by sie maly OC :) i wszystko by hulalo....
  • #5 3170228
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    W tym zastosowaniu nie za bardzo zobaczysz różnicę między SCSI i SATA.

SCSI ma większą wydajność przy środowisku wielozadaniowym, czyli
    główne w serwerach.

Lepiej spożytkujesz fundusze inwestując w dobry kontroler RAID (z własną pamięcią i procesorem) + minimum 3 dyski SATA (najlepiej WD Raptor 10000rpm i 16MB cache).

Ustawisz to w raid 0 lub 5 i wydajność systemu dyskowego znacząco wzrośnie
  • #6 3170290
    kukix
    Poziom 13  
    mbo napisał:
    Lepiej spożytkujesz fundusze inwestując w dobry kontroler RAID (z własną pamięcią i procesorem) + minimum 3 dyski SATA (najlepiej WD Raptor 10000rpm i 16MB cache).

Teraz wszystko jest podłączone wszystko do płyty głownej Gigabyte.. ale bedzie podłączone pod nową płyte ASUS Crosshair na chipsecie "590 SLI".. tak więc kontroler RAIDA nie powinien być tam zły...

Obecnie mam dwa półroczne dyski Samsunga SATA 3.0 16GB... czy bedzie znaczna róznica biorąc pod uwage dwa dyski RAPTOR X 10000 X 2 RAID 0...? ewentualnie jak sprzedam te dwa stare to doloże trzeci...
  • #7 3170557
    mbo
    Ocena: 845
    Nie ma SATA 3.0 - jest SATA 2.0 300MB/s.

Kontroler na płycie na pewno nie będzie posiadał własnego procesora i pamięci cache.

Przy macierzy SCSI-to-SATA z 5 dyskami SATA 7200rmp podczas działania bazy 50GB widziałem transfery ~200MB/s.

Bardzo dużo zależy od kontrolera - poszukaj jakiegoś na PCI np. Adaptec, Mylex itp.
  • REKLAMA
  • #8 3170611
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    mbo - na PCI max transfer to bedzie 130MB/s. Nie dużo wiecej niż przy dwoch szybkich dyskach.
  • REKLAMA
  • #9 3170662
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    to nie kwestja predkosci procesora. Ostatnio pracowalem z dokumentem, tez w photoshopie, mial kilkadziesiat warstw (zaklad karkolomny to byl, ale wygralem) zajmowal jakies 800 MB. Narazie pracuje jeszcze na dyskach ATA, ale SATA nie wykozystam...
    Zapis pliku - katorkia jakies 13-15 min. Praca z jakimikolwiek czciakami - 3 razy myslalem, ze komputer sie zwiesil i byl reset a to tylko taka zamula byla...

jedyne rozwiazanie jakie widze... 10 GB RAMU DDR3 :D

Prosze poprawić błędy.
    [jankolo]
  • #10 3170877
    kukix
    Poziom 13  
    ozy2001 napisał:
    jedyne rozwiazanie jakie widze... 10 GB RAMU DDR3 :D

Ram w tym wypadku nic Ci nie da.. mozesz mieć 100GB RAMU DDR4 ...a dysk i tak musi to wszystko przetworzyć...

Platon napisał:
    mbo - na PCI max transfer to bedzie 130MB/s. Nie dużo wiecej niż przy dwoch szybkich dyskach.

To prawda... ale moze trzeba coś poszukać.. na PCI-Express....

mbo napisał:
    Przy macierzy SCSI-to-SATA z 5 dyskami SATA 7200rmp podczas działania bazy 50GB widziałem transfery ~200MB/s.

Tzn.. że do prac na zwykłym kompiuterze to w sumie plus?

Widzialem w komputroniku dysk SCSI 15 000RPM.... 32 i 74 GB... i cena ich była w okolicy 1200zł...tak więc jeden dysk SCSI + konteler na PCI-Express... i bedzie śmigalo... dodatkowo jeden stary dysk 160GB na dane...hmm...
  • #11 3171037
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 3171139
    tzok
    Ocena: 6463
    Ja bym proponował dołożyć więcej ramu tak do 2 albo i 4GB i nawet rozłączyć tą macierz i zrobić dwa niezależne dyski - na jednym system, pliki tymczasowe i plik wymiany a na drugim edytowane grafiki.
  • #13 3171201
    Creapi
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Za te 2.000zł kup sobie dobrą pamięć ram do swojego kompa i zmien fotoszope na odrobine starsza. O dyskach SCSI zapomnij bo to sprzęt nie pod ten os.
  • #14 3171272
    Przemcio
    Ocena: 254
    Jeżeli to ma być komputer do pracy jako desktop to SCSI raczej nie wchodzi w grę.
    To raczej na serwery bo i konfiguracja inna i charakter pracy.
    Nie piszesz do czego to ma być.
    mbo wyjasnił wcześniej do czego nadaje się najlepiej SCSI a w Twoim wypadku opcja z RAID`em na SATA II będzie chyba najlepszym i najkorzystniejszym cenowo rozwiązaniem.

Dla przypomnienia - komputer to nie tylko płyta , RAM czy dyski.
    Przy własnoręcznym dobieraniu komponentów składowych nietrudno złapać coś co tak do końca nie jest dopasowane do reszty i ... komp się muli.

Pozdrawiam
    Przemo
  • #15 3171851
    tzok
    Ocena: 6463
    ...muli się jak ma ma pliki tymaczasowe/plik wymiany na jednym dysku razem z obrabianym plikiem, głowica dysku ciągle "goni" między plikiem wymiany, plikami tymczasowymi z obrabianym plikiem.

Macierz RAID-0 dużo poprawia wydajność ale lepiej, żeby system był na osobnej macierzy czy nawet osobnym pojedynczym dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pracuje na dużych plikach Photoshop o rozmiarze 500-900 MB i doświadcza bardzo długiego czasu zapisu (około 10 minut) na obecnej konfiguracji dwóch dysków SATA 160 GB w RAID 0. Pojawiło się pytanie, czy zastosowanie dysków SCSI 15000 RPM wraz z kontrolerem RAID przyniesie znaczący wzrost wydajności. W dyskusji podkreślono, że SCSI jest bardziej efektywne w środowiskach wielozadaniowych i serwerowych, a dla desktopowego zastosowania i dwóch dysków różnica może być minimalna. Zalecane jest raczej inwestowanie w dobry kontroler RAID z własnym procesorem i pamięcią cache oraz minimum trzy dyski SATA, najlepiej WD Raptor 10000 RPM z 16 MB cache, ustawione w RAID 0 lub RAID 5. Wskazano, że płyta główna z chipsetem 590 SLI i kontroler na PCI Express mogą poprawić wydajność, ale kontrolery na PCI mają ograniczenia transferu do około 130 MB/s. Zwrócono uwagę, że zwiększenie pamięci RAM (do 2-4 GB lub więcej) oraz rozdzielenie systemu, plików tymczasowych i plików graficznych na osobne dyski może znacząco poprawić responsywność. Dyski SCSI 15000 RPM są drogie i raczej nieopłacalne dla typowego komputera desktopowego. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem dla pracy z dużymi plikami w Photoshopie jest szybki kontroler RAID, kilka dysków SATA wysokiej prędkości (np. WD Raptor) oraz odpowiednia ilość pamięci RAM, a nie inwestycja w pojedynczy dysk SCSI 15000 RPM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA