logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka, po przełączeniu na 220V wywala bezpiecznik.

assistance 30 Paź 2006 21:43 2020 3
REKLAMA
  • #1 3170666
    assistance
    Poziom 1  
    Mam spawarkę na trzy fazy oraz na jedną fazę. jest to spawarka z bocznikiem wkręcanym na śróbie. Na 380 V chodzi bez zarzutu, natomiast po przełączeniu na 220 V wywala bezpiecznik w instalacji elktrycznej przeciwporażeniowy. Mam instalacje juz nowej generacji. czy jest jakis prosty sposób na usunięcie tej niewygodności. Spawarka jest dość spora bo ma moc maksymalną 350A i wieli innych bajerów takich jak prąd rozruchowy i prostownik i to na dwa napięcia 12V i 24V. Prosze o pomoc w problemie!!!
  • REKLAMA
  • #2 3170760
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    witam,
    prawdopodobnie masz biezpieczniki (korki) o zbyt małej mocy.
    Jakie one są ?
  • REKLAMA
  • #3 3170786
    krako2
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    mozesz mieć upływność gdzieś i dlatego wywala różnicowoprądowy i to może być jeden z wielu przyczyn . Aby temu zapobieć musisz sprawdzić obwód zasilania czy gdzies na 1 szy rzut oka nie widać defektu albo odłączyc przawód ochronny "PE" ale to wiąze sie z tym że na obudowie spawarki moze znajdować sie napiecie które jest niebezpieczne dla życia. Podsumowując jeżeli nie jesteś zbyt "obyty" z prądem oddaj ją do przeglądu komuś kto sie na tym zna.
    Pozdrawiam.
  • #4 3170843
    patrony
    Poziom 17  
    Ocena: 30
    assistance napisał:
    Mam spawarkę na trzy fazy oraz na jedną fazę.

To chyba masz 2 spawarki bo nie ma takich spawarek jednocześnie na 1 i 3 fazy. Możesz mieć jedną na 2 napięcia: 230 i 400V i tu, jeśli ci wybija przy załączaniu 230V trzeba by zmienić zabezpieczenie z szybkiego na zwykłe (jeśli ZE się na to zgodzi), lub zastosować odpowiedni "rozrusznik oporowy"
REKLAMA