logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator barwy tonów ? Jakie za jakie przeciw, dlaczego ?

kwierzyk 31 Paź 2006 19:38 1443 3
REKLAMA
  • #1 3173577
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Nie wiem, czy dobrze wybrałem dział, ale chyba tak. Chciałbym poznać waszą opinię na temat układów do regulacji barwy tonów. Czy warto je wpinać w tor audio, jakie są tego skutki itd - nie dźwiękowe. A może nie warto w nie inwestować ? Jeśli tak to dlaczego - jakie za a jakie przeciw. Na czym lepiej wykonać taki regulator barwy - elementy dyskretne jako stopień wzmacniający po regulacji a może wzmacniacz operacyjny ? Zapraszam wszystkich chętnych do wypowiedzenia się, osobom, które wniosą cenne wskazówki, informacje itd do tematu oczywiście podziękuję klikając na pomógł ;). Z góry dziękuję i zapraszam do dyskusji. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3175286
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Korektory dźwięku służą w zasadzie do skorygowania warunków odsłuchowych związanych na swój sposób z pomieszczeniem i sprzętem audio w nim umieszczonym. Kolumny głośnikowe mają to do siebie że zawsze mają jakieś wady i niedoskonałości - korektor służy właśnie ukryciu/zminimalizowaniu tych wad. Jednakże zmienia charakterystykę częstotliwościową i fazową toru akustycznego nie w sposób jednakowy, lecz zmienny w zależności od jego ustawienia. Jeśli chodzi o jego budowę - lepiej będzie użyć wzmacniaczy operacyjnych (o lepszych parametrach) niż projektować z elementów dyskretnych.
  • REKLAMA
  • #3 3175463
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Wzmacniaczy operacyjnych mam kilka różnych, na początek pomyślę o NE5532.

:arrow: fuutro
    Co myślisz o tym schemacie ? Będzie OK ? Znalazłem w jakimś PDF'ie na stronie BB

Regulator barwy tonów ? Jakie za jakie przeciw, dlaczego ?
  • Pomocny post
    #4 3181613
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Schematów tego samego układu jest cała masa. Spróbuj zbudować i zobacz jak działa. A NE5532/34 jest przeznaczony do układów audio.
REKLAMA