logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować przydźwięk przy instalacji pickup do gitary akustycznej?

operator2wp 01 Lis 2006 13:07 1758 4
REKLAMA
  • #1 3175762
    operator2wp
    Poziom 11  
    witam, kupilem pikup singiel do gitary elektrycznej i chce go sobie zinstalowac do gitary akustycznej. tylko jak podlaczalem do wzmacniczato mi troche jakis przydzwiek pojawia we wzmacniczy i troche buczy. Jak temu zaradzic... Co trzeba dodac i by poprawic troche brzmienie.... Chcialbym uzyskac takie brzminie jak w NIRVANIE unplugged MTV....
  • REKLAMA
  • #2 3175855
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Musisz sprawdzić czy wszystko dobrze jest zaekranowane.Jak zbliżasz singla do źródła pola magnetycznego (np. trafo we wzmacniaczu) to singiel będzie buczał bo taka jego natura.Nie wiem co masz na myśli z poprawieniem brzmienia ,napisz do czego to podłączasz (jaki wzmacniacz i głośnik) bo od tego wiele zależy.Pozatym powinieneś załozyć struny od gitary elektrycznej bo akustyczne mogą w ogóle nie grać przez pickup elektromagnetyczny.A tak w ogóle do nagłośnienia gitary akustycznej najlepiej nadają się przetworniki piezo.
  • REKLAMA
  • #3 3176170
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Struny od akustyka będą grały przez pickupa. W swoim akustyku kiedyś zainstalowałem humbucker od Epiphona SG 400 - dają całkiem mocny sygnał. Jak mi poszła struna g, a nie miałem akurat zapasowej metalowej, założyłem nylonową i o dziwo humb łapał też jej sygnał, aczkolwiek o wiele ciszej. Niemniej brzmienie jest nieprzyjemnie jazgotliwe, z pewnością struny do gitary elektrycznej zabrzmiałyby lepiej lub jak radzi Pi-Vo kup przystawkę piezo.
  • REKLAMA
  • #4 3176215
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    thereminator napisał:
    Struny od akustyka będą grały przez pickupa. W swoim akustyku kiedyś zainstalowałem humbucker od Epiphona SG 400 - dają całkiem mocny sygnał

Nie wszystkie będą grały bo niektóre są fosforobrązowe i nie mają cech ferromagnetyka a to jest warunek żeby przetwornik elektromagnetyczny działał.Mogą być co najwyżej cicho słyszalne przez mikrofonowanie kiepskiego przetwornika tak jak ta nylonowa.Powinny być stalowe do gitary elektrycznej.Przy piezo mogą być jakiekolwiek ,nawet z baranich jelit (kiedyś tak robili struny do gitar i skrzypiec).
  • #5 3190115
    operator2wp
    Poziom 11  
    Witam, ponownie... Picup działa tz, jak gram to sygnal idzie do wzmacniacza i jest dobrze slyszalny. Zmienilem teraz troche kabel i juz tak nie buczy ( bo wczesniej buczalo jak by nie bylo masy czy jakos tak ) ale jest jeszcze slyczalne. Wiec sprobowalem zrobic uklad jaki byl pokazany w EP przetworniki aktywne na tranzystorze FET i to tez troche pomoglo , stuny oplotlem miedzianym drucikem i podlaczylem do masy ukladu. Wiec teraz jest znacznie lepiej niz jak podlaczalem sam przetwornik z potencjometrem... ale jeszcze troche jest problem z masa, bo jak nie dotykam strun to zwieksza sie ten dzwiek a jak dotkne to czasem jest maly stukot i czuczenia prawie nie slychac. Wzmacniacz tz piecyk mam stary nie jest to jakas marka , taki sobie 'T-POWER TP275 ', moze to tez wina wzmacniacza. Jak teraz gram z tym ukladem aktywnym jest naprawde lepiej ale jeszcze moze cos da sie zrobic moze trzeba zaekranowac PICUPa,,,,
REKLAMA