logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa wzmacniacza 2x400W: jaki transformator 1kW i napięcia wyjściowe?

Snakegd 01 Lis 2006 22:42 1512 5
REKLAMA
  • #1 3177964
    Snakegd
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam chce zabrać sie za budowe wzmacniacza na koncowkach z altrona http://www.altron.com.pl/cgibin/shop?info=al13z&sid=235e1ea4 dotego cyfrowy przedwzmacniacz z avt... i tu mam pare pytan, mianowicie jakiego transformatora do tego uzyc ? chodzi mi glownie o firme z ktorej zamowic trafo 1kW no i jeszcze najlepiej jakby specjalisci doradzili mi jakie napiecia wyjsciowe transformatora bedą najlepsze dla tego wzmaka czy 2x55V bedzie odpowiednie czy moze zaduzo lub zamalo ?

PS. moze ktos mi poda jakis inne koncowki o podobnej mocy i w podobnej cenie ktore beda lepsze niz te ? :)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3177992
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    ten wzmacniacz przy takiej obsadzie tranzystorow bez problemu obsluzy i 600W.
    Przy trafie 1kW 2x55V bedziesz mial ponad 400W, wzmacniacz to wytrzyma pytanie tylko czy Twoje kolumny tez? W jednym kanale sadze ze bedzie ponad 500W.
    Producent trafa nie ma tu wiekszego znaczenia. Sa lepsi i gorsi tansi i drozsi. Dobrze jest zamowic trafo zalane zywica a nie kazdy producent to robi! Moze sie jescze przyda jakies dodatkowe uzwojenie do zasilania ukladu zabezpieczen.
  • REKLAMA
  • #3 3178120
    Snakegd
    Poziom 11  
    czytalem kiedys tylko nie pamietam gdzie wypowiedz sound wave'a ze gdzie i jakie trafo kupimy ma bardzo duze znaczenie gdyz tak naprawde moc trafa az tak bardzo sie nie liczy tylko jego rezystancja czy jakos tak... :) i chodzi mi o to w jakiej firmie dostane trafo o jak najmniejszej rezystancji, mocy 1kW i napieciach 2x55 V.. jaki producent najlepiej takie trafo wykona i zebym nie zaplacil jakiejs kosmicznej sumy kasy za to... :)

PS. co do tego dodatkowego uzwojenia, dobre spostrzezenie przyda sie oprocz 2x55V jeszcze 1x12V jakbym dolozyl jakies uklad do tego :) i akurat bedzie do zasilania przedwzmaka... http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=45378

PS2. czy ten przedwzmacniacz do ktorego link podalem wyzej bedzie dobry do tego wzmacniacza ? czy moze lepiej wybrac co innego ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3178549
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Nie wiem jak ten TDA z linku działa konkretniej, nie ma napisane jakie pasmo przenoszenia ma.... od ilu do ilu... Altron 400W ma przenoszenie bodajże od 16Hz do 50KHz... także piękne pasmo... Ten wzmacniacz gra inaczej niż reszta innych, takze trochę były by nie taktem pakowanie przed ten wzmacniacz jakiegos badziewnego preampu... który oczywiście okroi pasmo wzmaka że tylko płakac...

A może cos z potencjometrem?? Może preamp na dyskretnych??
    Może np. To:

http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=audio/super_przedwzm.zip

Albo już to:

http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=protel/przedwzm_hifipre02.zip

Oba są dobre, tylko zasilanie trzeba dobrac do nich, no i całkowite brzmienie wzmacniacza zalezy tylko od Ciebie, tzn jakich elementów uzyjesz, jak ja skomponujesz itp... a w scalaka zbytnio wingerowac nie idzie :( także polecam Ci zrobić preampa na dyskretnych, oczywiście wymaga to troche wiedzy, ale jak sie przyłozysz i będziesz chciał to napewno Ci to wyjdzie ;)

Co do rezystacji uzwojeń trafa, to sound wawe miał chyba na myśli prąd podczas pracy jałowej, które trafa nie chlujnie nawinięte (przykładowo 1Kw) potrafi nawet 500mA pobierać, a powinien 50....150mA.... a to zalezy od techniki nawijania trafa i kierunków.. nio i od firmy, bo każda firma ma inne techniki, podobne do siebie, ale jednak cos innego ;)

Pozdrawiam
    Misian@
  • REKLAMA
  • #5 3179820
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    rezystancja wewnetrzna tes sie roznia ale te z mniejsza rezystancja sa po prostu nawijane grubszym drutem a wiec z samej rzeczy sa drozsze.
  • #6 3192610
    Snakegd
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jedno pytanko w sumie zasadnicze... czy zamawiając płytki z altrona lepiej zamowic odrazu z kompletem elementow czy jednak samemu lazic po sklepach i szukac ? glownei chodzi mi o jakosc elementow jakie wysyla altron... bo wiadomo ze taniej wyjdzie kupic samemu, jednak jesli elementy są dobrej jakosci to wole doplacic pare groszy wiecej i je miec odrazu skompletowane

pzdr. Snk
REKLAMA