Witam. Chcę zbudować wzmacniacz na końcówkach al-35. Mam kilka pytań.
1 Jeżeli wzmacniacz ma być na dwóch końcówkach al-35 to jakie trafo muszę użyć? Według moich obliczeń wychodzi transformator 500W 2 42v. Czy wyliczyłem dobrze?
2 Jaką moc oddadzą te końcówki przy 500VAC transformatorze?
3 Czy zasilacz może być taki jak ten? http://audiomania.info/articles.php?id=43 Rozumiem, że będzie trzeba dać kondensatory na większe napięcie. Na 100v? Po moich obliczeniach transformator przy tym napięciu będzie dawał po wyprostowaniu 59V. (obliczyłem to dzieląc napięcie 59 przez 1.41) Zalecane napięcie dla tych końcówek to od ± 50V do ± 65V
4 Jaki szeroki jest rozstaw mosfetów? Nie wiem jakie radiatory mają być szerokie.
5 Co Wy o tym sądzicie, czy ta koncepcja jest dobra? Widziałem też schemat, że w tym układzie były 3 pary mosfetów, czy w późniejszym czasie jak bym chciał rozbudować wzmacniacz o tą trzecią parę to ten transformator wytrzyma obciążenie?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pewien użytkownik mi napisał, że Moc transformatora powinna wynosić około 150% łącznej mocy wyjściowej wzmacniaczy. Dwie końcówki teoretycznie mają 400W To jak nie patrząc według tego co napisałem powyżej transformator powinien mieć 600VAC a nie 500.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pewien użytkownik mi napisał, że Moc transformatora powinna wynosić około 150% łącznej mocy wyjściowej wzmacniaczy. Dwie końcówki teoretycznie mają 400W To jak nie patrząc według tego co napisałem powyżej transformator powinien mieć 600VAC a nie 500.