logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alternator Punto I 1,1. Napięcie ładowania. Akumulator szybko się wyładowuje.

neo_dc 03 Lis 2006 01:14 4034 3
REKLAMA
  • #1 3182064
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Witam

Mam pytanie odnośnie napięcia ładowania. Nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi ( jak źle szukam poproszę o linka ).

Sprawdzałem ładowanie i przy wyłączonych odbiornikach 14,3V ( czyli dobrze ).

Włączyłem halogeny ( tzw. "krótkie" ) i napięcie siada do 13,7 V od razu.

Narazie nie sprawdzałem czy jak włączę więcej odbiorników to jeszcze spadnie, ale postaram się to zrobić.

Wątpliwości biorą się stąd, że po prostu aku dość szybko się wyładowuje, gdzieś wyczytałem że napięcie nie powinno aż tak spadać, proszę o opinię czy taka różnica może być czy nie.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3182071
    miniu1
    Poziom 24  
    Ocena: 68
    O ile aku jest w miarę nowy, to sprawdziłbym pobór prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach. Powinien być mniejszy niż 0,6xpojemność aku wyrażona w Ah [mA], czyli dla aku 40 Ah:
    0,6x40=24 mA. Jeżeli pobór jest większy o kilka mA, to może pomóc wymiana aku na większy. Jeżeli pobór jest znacznie za wysoki, to trzeba znaleźć odbiornik pobierający za dużo prądu, np. radio, syrenka alarmu, lampka w bagażniku ...
    Z praktyki wiem, że jeżeli napięcie nigdy nie spada poniżej 13,2V to powinno być OK.
    Warto byłoby też może sprawdzić gęstość elektrolitu aerometrem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3182206
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Dziękuję bardzo dzisiaj wszystko posprawdzam :)
REKLAMA