logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać dane z wagi RS232 do PLC Omron? Konfiguracja i protokół transmisji

pszczepan 03 Lis 2006 09:26 4546 4
  • #1 3182386
    pszczepan
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam,

Tak jak napisałem - mam wagę elektroniczną z wyjściem RS232. Chciałbym zmierzoną wagę zrzucić do PLC w moim przypadku Omron z portem RS232.
    Czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić.
    Czy potrzebuję jakiś protokół transmisji, jak zrobić setup w PLC do zczytywania transmitowanych danych.

Z góry dzięki
    Paweł
  • #2 3182482
    Boguś
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Chyba dość ważne jest jaką wagę (model) posiadasz. Ja pracuję z wagami z RADWAGU i przy nich jest bardzo prosto to zrealizować.
  • #3 3182609
    pszczepan
    Poziom 20  
    Jutro sprawdzę jaki to jest model, ale napewno to jest RADWAG - myslę, ze sam RADWAG ma jakiś standard i różne modele mają taki sam sposób transmisji.
    Czy mogę prosić o info jak Boguś to robisz ze swoimi wagami?

Dzięki Paweł
  • #4 3182834
    Boguś
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jeśli dobrze czaisz programowanie PLC to żeby sprawdzić jakie dane wysyła Ci waga (bo nie wiem czy masz panel sterujące przy niej i jaki) to podłącz sobie do niej kompa przez RS i uruchom terminal. Parametry we wszystkich wagach radwagu jako domyślne są: 9600,N,8,1. W zależności od panela (czy można konfigurować dane do wysłania typu waga, data, momentu wysłania danych po zważeniu czy po przyciśnieciu przycisku drukuj itp.) zobaczysz dokładnie co idzie Ci po comie i w programie do PLC ewentualnie sobie odfiltrujesz.
  • #5 3566879
    pszczepan
    Poziom 20  
    Powalczyłem trochę - okazało się, że lista instrukcji w dokumentacji wagi nijak się ma do rzeczywistych możliwości wagi. Sam RADWAG przyznaje, że taka jest prawda. W ostateczności udało się okiełznać wagę. Sterownik przejął całkowitą kontrolę - w zależności od wagi towaru podejmuje różne decyzje i takie tam..
    Temat zakończony
REKLAMA