logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę podłączyć listwę zasilającą do przedłużacza z komputerem?

warszawista 03 Lis 2006 09:42 9686 10
REKLAMA
  • #1 3182418
    warszawista
    Poziom 12  
    Muszę się o to zapytać żeby nie popełnić jakiegoś błędu a fizyki nigdy nie lubiłem:

Mam do gniazdka w ścianie podłączony takie przedłużacz nr 1:
    http://www.agd.megasam.info/product_info.php?...d=628&osCsid=e3d2bf5850d9b05b062440623cd2477c

Do tego przedłużacza nr 1 mam podłączone:
    telewizor, mikrofalówkę i przedłużacz taki sam nr 2

Do przedłuzacza nr 2 mam podłączone:
    antenę pokojową dla telewizora, ........(wolne gniazdko), przedłużacz taki sam nr 3

Do przedłużacza nr 3 mam podłączone:
    małą lampkę, ładowarkę do komórki,........(wolne gniazdko)

I teraz mam pytanie - kupiłem listwę zasilającą:
    http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=17917
    i zamierzam do niej podłączyć kable od mojego starego komputera - czy mogę podłączyć tę listwę do wolnego gniazdka w przedłużaczu nr 2 ?? Czy też nalezy ją podłączyć bezpośrednio do gniazdka w ścianie ??
  • REKLAMA
  • #2 3182436
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Teoretycznie możesz. Jednak pomyślałbym na Twoim miejscu o wykonaniu normalnej instalacji elektrycznej. Plączące się pod nogami przedłużacze nie są dobrym rozwiązaniem.
  • #3 3182457
    warszawista
    Poziom 12  
    a to nie jest tak, że jedno gniazdko w przedłużaczu ma jakiś limit pobieranego napięcia i jak podłącze do takiego gniazdka i to w przedłużaczu nr 2 listwę zasilającą a do listy zasilającej komputer to może stać się coś złego ?????
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3182651
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Przedluzacze maja zwykle podaną maksymalną moc. Jezeli podłączysz kilka urządzeń i ich pobór mocy przekroczy dopuszczalne maksimum to różne rzeczy mogą się dziać.
    A tak wlasciwie to po co takie kombinacje? Masz jedno gniazdko w domu czy co?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3182666
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

a to nie jest tak, że jedno gniazdko w przedłużaczu ma jakiś limit pobieranego napięcia

Jeśli już - to pobieranego prądu.
    Obejrzyj te listwy - powinien być napisany prąd maksymalny (np. 10A) z tyłu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3182734
    grzegorz_r
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Jak zauważyłem, przedłużacz wykonany jest z przewodu o przekroju 1mm². Teoretycznie wytrzyma, chociaż te 16A podanych przez producenta to raczej prąd chwilowy. Nie zaryzykowałbym więcej niż 10A.

Chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze jedno zagadnienie. Ochrona przeciwporażeniowa. Praktycznie w przypadku tych przedłużaczy mamy do czynienia z fragmentem instalacji z przewodem ochronnym o małym przekroju. W przypadku urządzeń, które wymagają podłączenia tego przewodu (czyli np. komputer), zalecany jest raczej większy przekrój.

Podsumowując. Jeżeli nie masz innego wyjścia to podłącz, ale koledzy mają rację. Lepiej jest wykonać kawałek porządnej instalacji elektrycznej.
  • #7 3182775
    warszawista
    Poziom 12  
    no dobra dzieki za odpowiedzi - zobaczę co da sie zrobić
  • #8 3183459
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Jeżeli masz przedłużacz 16A to nie powinno się nic stać pod warunkiem że masz w domu bezpieczniki nie większe niż 16A bo gdyby przez przedłużacz popłynął prąd o natężeniu więszym niż 16A to i tak najpierw by bezpiecznik wystrzelił. Ale jak już ktoś wcześniej mówił że by było jednak to 10A to już gorzej bo chodzi tu właściwie tylko aby przedłużacz nr 1 wytrzymał bo to przez niego popłynie wszystki prąd ze wszystkich urządzeń.
  • #9 3183577
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Tak,ciekawe jaka średnica przewodu do gniazdka do którego ten cały bałagan jest podłączany ?
  • #10 3183819
    warszawista
    Poziom 12  
    średnica to około 1/2 centymetra, a z tymi wszystkimi amperami to ja nic nie wiem - lepiej pokombinuję z podłączeniem tej listwy do gniazda w ścianie innego, tylko nie wiem czy kabel będzie wystarczająco długi, bo listwa ma przyjść w poniedziałek
  • Pomocny post
    #11 3184243
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    warszawista napisał:
    średnica to około 1/2 centymetra, a z tymi wszystkimi amperami to ja nic nie wiem - lepiej pokombinuję z podłączeniem tej listwy do gniazda w ścianie innego, tylko nie wiem czy kabel będzie wystarczająco długi, bo listwa ma przyjść w poniedziałek

Ale chyba razem z izolacją :?: 8-O
    Mierząc przewód, mierzysz tylko miedzianą żyłę a nie całość. Jeżeli masz suwmiarkę to zmierz średnicę i oblicz pole przekroju żyły (Πr² jakbyś "zapomniał").
    Znormalizowane przekroje żył przewodów instalacyjnych to: ... 1mm²; 1,5mm²; 2,5mm² ...
    Przepisowe zabezpieczenia do nich to: ... 6A; 10A; 16A ... (tylko kto tego tak naprawdę przestrzega? - a potem lament że pożar "od instalacji elektrycznej").
    Głownym obciążeniem jest u Ciebie mikrofalówka - dobrze że jest podłączona do pierwszego przedłużacza (które to badziewie ma i tak przekroczony amperaż w stosunku do przekroju żył).

Podsumowanie tematu

✨ Podłączanie listwy zasilającej do przedłużacza jest teoretycznie możliwe, jednak wiąże się z ryzykiem przekroczenia maksymalnego dopuszczalnego prądu i mocy, co może prowadzić do uszkodzeń lub zagrożeń elektrycznych. Przedłużacze mają określone limity prądowe (zwykle około 10-16A), które wynikają z przekroju przewodów (np. 1 mm²) i zabezpieczeń instalacji. W przypadku łańcuchowego łączenia kilku przedłużaczy, całkowity prąd obciążenia płynie przez pierwszy przedłużacz, co zwiększa ryzyko przeciążenia. Dodatkowo, przewody ochronne w tanich przedłużaczach mogą mieć niewystarczający przekrój, co jest istotne przy podłączaniu urządzeń wymagających uziemienia, takich jak komputer. Zaleca się podłączenie listwy zasilającej bezpośrednio do gniazdka ściennego oraz rozważenie wykonania stałej instalacji elektrycznej zamiast stosowania wielu przedłużaczy. Warto sprawdzić oznaczenia maksymalnego prądu na listwach i przedłużaczach oraz zabezpieczenia w instalacji domowej, aby uniknąć przeciążeń i potencjalnych zagrożeń.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA