logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega B - Samoczynne podnoszenie obrotów silnika do 2500 RPM

nelik1987 03 Lis 2006 17:51 4760 15
REKLAMA
  • #1 3183818
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam mam problem z samochodem Opel Omega B.

Mianowicie, samochów od niczego podnosi obroty do 2,5 tysiąca obrotów i spada do 1,5 tysiąca obrotów i robi tak ciągle. Problem nie powtarza sie cyklicznie czasami robi tak przez kilka dni a potem daje spobie spokój i działa prawidłowo nie widzę tutaj żadnej analogi robioi tak jak jest zimno jak i kiedy jest ciepło, robi to jak jest rozgrzany i jak jest zimny. Jest to bardzo uciążliwe bo jak stoję na światłach to inni kierowcy myślą że chce się z nimi ścigać bo dodaje tak gazu :P

Czy jest to wina komputera który steruje obrotamni silnika??

jak z tym sobie poradzić gdzie szukać problkemu ??
  • REKLAMA
  • #2 3183959
    slajas
    Poziom 21  
    Ocena: 83
    oczyscic silniczek krokowy sprawdzic czy nie łapie lewego powietrza poruszac rurkami od podcisnien mozna jeszcze sprawdzic przepustnice i linkie gazu pozd.
  • #3 3183962
    otoidzieon
    Poziom 12  
    Ocena: 49
    A może to silniczek krokowy ?
    A może któryś z czujników temperatury ?
    Mogą być 100-tki przyczyn :(
    Najlepiej podepnij go pod komputer, tylko że najlepiej byłoby go podpiąć własnie wtedy kiedy Ci on tak "skacze" na obrotach.
    Miałem podobne przy swoim VW Passat.

Dodano po 1 [minuty]:

Jaki jest tam silnik i czy posiadasz instalację gazową ?
  • REKLAMA
  • #5 3184227
    sebus1200
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Witam,
    Podobny problem miałem z Fordem Fiestą (nie moją) - uszkodzeniu uległ potencjometr czujnika położenia przepustnicy (CPP), z którego sygnał (rezystancja) sprzęgał się z silnikiem krokowym sterującym przepustnicą. Dawało to takie same objawy jak opisane przez Ciebie. Spróbuj zlokalizować CPP w swoim aucie i pomierzyć go omomierzem - tak jakbyś sprawdzał potencjometr, jeśli rezystancja będzie zmieniać się płynnie to znaczy, że CPP jest w porządku,a jak nie to szukaj przyczyny gdzie indziej :))
  • #6 3184761
    piotrdan
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Jeśli dobrze pamiętam to będzie silnik X20XEV. Może blokować się regulator biegu jałowego (one tak mają :) ) nie zawsze czyszczenie pomoże, zmierz napięcie na potencjometrze przepustnicy powinno wynosić na wolnych obrotach około 0,5 V, sprawdź czy linka od gazu nie jest napięta, dobrze by było sprawdzić szczelność w układzie ssącym, a najlepiej jest podpiąć Techa i sprawdzić wszystkie parametry.
    Mam nadzieję że opisuję prawidłową przepustnicę (z linką) bo jak nie to będzie siara :). Przepustnicę z nastawnikiem (bez linki) wystarczy wyczyścić a jak nie pomoże to do wymiany.
  • REKLAMA
  • #7 3184850
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Silnik to najpewniej X20XEV (no chyba że rzadki X20SE). Normalką przy nim jest zanieczyszczony silniczek krokowy.

http://212.87.231.90/vu/dzialy/porady/vb_krokowy.html

Tu jest jak go wyczyścić. U Ciebie wszystko będzie odwrócone o 90°, bo masz silnik umieszczony wzdłużnie i przeogromne dojście do niego ;)
  • #8 3185135
    Trawik
    Poziom 26  
    Ocena: 442
    sprawdż czujnik temp. płynu chłodzącego
  • #9 3187226
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Bankowo to będzie ten zawór wolnych orotów blokuje się czasami od syfu ktry załapie, miałem identyczne ojawy w Vectrze 1,8 a to prawie identyczny silnik. trzeba go wykręcić i zamoczyć w rozpuszczalniku na godzinę a potem podłączyć do niego napięcie tak żeby go kilka razy zamknąć potem znowu do rozpuszczalnika na godzinkę. Następnie osuszyć i przedmuchać mocno powierzem i zamontować z powrotem do autka i będzie śmigało jak nowonardzone :)
  • #10 3187992
    pepek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Kiedyś w Renault Master miałem taki motyw, że auto zaczęło samo przyspieszać bez wciskania pedału gadu, doszło do maksymalnych obrotów i walnęła pompa i po zawodach.
  • #11 3188252
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Na szczęście to nie renault :)
  • #12 3201669
    nsz
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Dzisiaj wszystkie samochody choruja na bieg jalowy.
    Problemy z naprawieniem sa rozne, trzeba sprawdzic
    wszystkie czujniki, przepustnice i silnik krokowy wyczyscic,
    sprawdzic najlepiej gazem czy nie lapie lewego powietrza
    przez kolektor i uszczelniacze przy wtryskach.
    Jesli wszytko bedzie w porzadku to zostaje komputer!!!
  • #13 3204441
    Maestro_19
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam, miałem to samo w Astrze z 98roku sam wchodził na obroty kiedy chciał. pojechałem na komputer i kazał mi wyczyścić jakiś filterek taki malutki. Nie pamiętam jak sie nazywał. tak z tyłu był za silnikiem i to pomogło.
  • REKLAMA
  • #14 3204770
    henjek
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Przecież to Opel, najczęściej taką usterkę powoduje zanieczyszczony zawówr EGR. Wyczyścić lub wymienić.
  • #15 3541725
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    A ja dodam do tego tematu jeszcze jeden wątek. Sam jestem posiadaczem Omegi B silnik X20SE rocznik 99' inslacja LPG i też miałem takie pływające obroty, migająca kontrolke CHECK, problemy z rozruchem polegające na tym że silnik zapalał i gasł a jak już zaskoczył to nie miał siły (dusił się). Okazało się że mam rożnice potencjałów na minusie, silnika względem karoserii. Mało tego ta rożnica była większa jak samochód był zimny i miał zapalone światła. Ten ostatni objaw uzmysłowił mi że nie mam dobrego połączenia na masie miedzy alternatorem a resztą. Okazało się że całkowicie skorodowała śruba łącząca masy (-) tuż pod akumulatorem. Łatwo ją odszukać po jedny z przewodów minusowych odchodzących od akumulatora. Po wymianie śruby i oczek łaczeniowych wszystkie objawy ustąpiły. Silnik pracuje równo na wolnych obrotach.
  • #16 3565352
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    jeszcze nie naprawiłem tej usterki ale jak na razie objawy ustąpiły. Jak będą bardzo uciążliwe to na pewno zabiorę się za sprawdzenie wszystkich usterek które opisaliście.

Podsumowanie tematu

✨ Opel Omega B z silnikiem benzynowym 2.0 (prawdopodobnie X20XEV lub rzadziej X20SE) doświadcza problemu samoczynnego podnoszenia obrotów silnika do około 2500 RPM, które następnie spadają do 1500 RPM i powtarzają się nieregularnie. Przyczyny mogą być różnorodne, w tym zanieczyszczony lub uszkodzony silniczek krokowy sterujący przepustnicą, uszkodzony potencjometr czujnika położenia przepustnicy (CPP), zablokowany regulator biegu jałowego, nieszczelności w układzie ssącym powodujące "lewe powietrze", napięta linka gazu, zanieczyszczony zawór EGR, a także problemy z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego. Zalecane jest oczyszczenie silniczka krokowego, sprawdzenie szczelności układu dolotowego, pomiar napięcia na potencjometrze przepustnicy oraz diagnostyka komputerowa podczas występowania objawów. W jednym przypadku problemem okazała się skorodowana śruba masy przy akumulatorze, powodująca różnicę potencjałów i niestabilną pracę silnika. Wskazane jest również sprawdzenie czujników i ewentualne czyszczenie lub wymiana zaworu EGR. Problemy z biegiem jałowym są powszechne i mogą wymagać wieloetapowej diagnostyki i czyszczenia elementów sterujących obrotami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA