logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa transformator sieciowy 220V na 12V? Uzwojenia i oznaczenia

larry98 03 Lis 2006 22:22 1527 8
  • #1 3184933
    larry98
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam!
    Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej o transformatorach ale w internecie piszę bardzo ogólnikowo więc proszę o pomoc. Chodzi mi o trnasformator który zmniejsza napięcie np. z 220V do 12V o ile się nie myle nazywa się chyba transformatorem sieciowym.
    Dlaczego niektóre transformatory mają więcej wyjść niż 4? Jakia jest różnica między uzwojeniem pierwotnym a wtórnym? Czy trudno jest samemu nawinąć transformator? Jak można rozszyfrowywać oznaczenia na nich?
  • #2 3185013
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Kilka uwag praktycznych:

Jeśli masz transformator i katalog to dasz radę rozszyfrować jeśli nie masz to masz pecha. Jedynie pierwsza liczba oznacza jego moc, pozostałe cyferki to ciągi liczb, dzięki którym zidentyfikujesz transformator w katalogu.

Uzwojenie pierwotne od wtórnego różni się zazwyczaj grubością i ilością nawiniętego drutu. Na uzwojeniu pierwotnym drut jest cieńszy i jest go więcej. Na wtórnym mniej grubszego drutu. Uzwojenie pierwotne zwykle jest nawinięte jako pierwsze - od strony rdzenia. na zewnątrz jest uzwojenie wtórne. Podyktowane jest to względami bezpieczeństwa. Kolejność nawijania jednak nie ma większego znaczenia. Mierząc miernikiem rezystancję uzwojeń - uzwojenie pierwotne ma większą rezystancję a wtórne mniejszą.

Wyjątkiem są transformatory bezpieczeństwa, które mają dwa identyczne uzwojenia. Stosowane są np. w szpitalach.

Ilość uzwojeń w transformatorze jest taka jak zaprojektuje konstruktor - czyli potrzeba matką wynalazku. Nie ma żadnych reguł nawet w transformatorach zatry czy indela. Poprostu musisz miec katalog (chyba www.indel.pl).

Transformator nie jest aż tak trudno nawinąć. Większy problem może być ze zdobyciem odpowiednich drutów (miedzianych) no i rdzenia. Jednak rdzeń zawsze idzie wytargać z jakiegoś starego radia albo od kumpla.

Oczywiście zanim zacznie się coś nawijać trzeba najpierw policzyć sobie kilka szczegółów.

--
    pozdrawiam
  • #3 3185078
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
  • #4 3185168
    larry98
    Poziom 15  
    Przypuśćmy że chcę nawinąć transformator który obniży napięcie do 12V jest jakiś wzór na obliczenie długości drutu miedzianego na uzwiojeniu pierwotnym i wtórnym na jego grubość na wymiary rdzenia? To są chyba ważne rzeczy prawda a żeby nawinąć transformator niezbędne. A czy zwoje muszą się układac w jakiś szczególny sposób bo z linków podanych przez Quarz'a wynika że transformator jest nawijany na rdzeniu ułożonym w literę E lub I więc gdzie na kazdym z nich będzie jakie uzwojenie i jak będą one połaczone?

Dodano po 29 [minuty]:

Mam transformator który chciałem przebadać miernikiem i wyszło mi że na uzwojeniu wtórnym rezystancja wynosi 11Ohm a na pierwotnym nie miałem wogóle odczytu a zakres mam do 2MOhm czy to oznacza że transformator może być uszkodzony?
  • #5 3185399
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Użyj opcji "szukaj"!
    Temat był omawiany na Elektrodzie, były nawet załączane programy/arkusze obliczające liczbę zwoi i przekrój rdzenia pod określony transformator.
  • #6 3185448
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    Fajny temat... ;) pytanie zatem do transformatora...może Ci któryś odpowie.
    Niedługo ludzie za pomocą postów na forach zaczną dowiadywać się, jakie są wyniki działań typu 5 razy 6, następnie: kto wygrał bitwę pod Grunwaldem, a po paru latach: jak wyciąć wyrostek robaczkowy aby zostać chirurgiem...to tak poza tematem ( dla kumatych: OT) :)
    A na temat: Jest sporo książek typu "podstawy elektroniki " czy elektrotrechniki, niedrogich i dostępnych, czyżby jakaś awersja czy alergia na słowo na papierze ???
  • #7 3185849
    larry98
    Poziom 15  
    dlatego właśnie piszę z nadzieją że ktoś poleci mi jakiś dobry link lekturę albo wytłumaczy. jak znasz jakąś dobrą książkę niedrogą to podaj autora bo jak już kupić to coś z czego można naprawdę się nauczyć. a najlepiej jak znacie godne zaufania linki bo przynajkmniej poczytam sobie dokładnie i zostanie mi więcej funduszy na sam transforator :)
  • #8 3185880
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Pisz z dużej litery!!! To Polska nie zsrr albo inny twór, którego nie ma.

Dobra literatura na początek: Horowitz i Hill Sztuka elektroniki. Gorąco polecam. Oprócz tego EdW polecam! Był cały cykl o transformatorach. I w ogóle mają cykle "dla zielonych".

Pozdrawiam.
  • #9 3186771
    Arnold_S.
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Allegro -> Książki -> Technika

Podsumowanie tematu

✨ Transformator sieciowy 220V na 12V to urządzenie obniżające napięcie zasilania poprzez dwa podstawowe uzwojenia: pierwotne i wtórne. Uzwojenie pierwotne jest nawinięte cieńszym drutem i ma większą liczbę zwojów, natomiast wtórne – grubszym drutem i mniejszą liczbą zwojów. Kolejność nawijania zwykle zaczyna się od uzwojenia pierwotnego przy rdzeniu, co jest podyktowane względami bezpieczeństwa, choć nie jest to regułą. Liczba uzwojeń zależy od projektu transformatora i może być większa niż dwa, np. w transformatorach bezpieczeństwa z identycznymi uzwojeniami. Do samodzielnego nawinięcia transformatora potrzebne są wzory i obliczenia uwzględniające długość i grubość drutu oraz wymiary rdzenia; dostępne są programy i arkusze kalkulacyjne ułatwiające te obliczenia. Pomiar rezystancji uzwojeń może wskazać uszkodzenia – brak odczytu na uzwojeniu pierwotnym może świadczyć o przerwaniu obwodu. W internecie dostępne są podstawowe materiały i artykuły, jednak polecane są także książki takie jak "Sztuka elektroniki" Horowitza i Hilla oraz cykle edukacyjne na portalach elektronicznych. Dla poszukujących literatury technicznej rekomendowane są działy książek technicznych na platformach aukcyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA