logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża PHILIPS FW-C355 zwarcie anteny z kaloryferem = trup?

MlodyAmator 05 Lis 2006 21:58 1373 2
REKLAMA
  • #1 3192409
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam problem z wieżą PHILIPS FW-C355:
    Chciałem dać "antene" FM [ten kabelek z zestawu] "na okno", a że był łączony żeby był dłuższy, to miał miejsce nie izolowane [wiem że tak nie powinno być, ale się spieszyłem... :( ]. Nieszczęsnym trafem się potknąłem i wypadł mi kabelek na kaloryfer co zaskutkowało zaiskrzeniem, i buczeniem w głośnikach. Więc szybko wyłączyłem ją z gniazdka. Przy próbie włączenia wieża wysunęła tacke CD do końca, a silniczki nadal działały i nic dalej się nie działo... Wyświetlacz też się nie włączył. Rozkręciłem ją i na płytce jest spalone kilka elementów SMD obok jakiejś kostki TDA [małej] prawdopodobnie przedwzmacniacz. Elementy które uległy "odparowaniu" wyglądają na rezystory.

I mam pytania:
    1. Czy są szanse że da się ją uratować? [To są moje oszczędności!]
    2. Jeśli tak, to jakim kosztem?
    3. I czy wogóle zawracać komuś tym głowe, bo sam się boję, żeby nie zepsuć bardziej jeśli możliwe jest jej ożywienie.

Pozdrawiam,
    Piotrek.
  • REKLAMA
  • #2 3192499
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

1. Czy są szanse że da się ją uratować?

Trudno ocenić. Warto oddać ją do serwisu, aby oszacowali koszt naprawy. Na odległość trudno cokolwiek więcej powiedzieć. Mógł spalić się jeden układ scalony - a mogło dosłownie wszystko.
  • #3 3193252
    MlodyAmator
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.

Czyli są szanse :D O to mi chodziło. Więc jak tylko uzbieram troszke funduszy, oddam ją do serwisu.

Pozdrawiam,
    Piotrek.
REKLAMA