logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logowanie w XP i hasło. Konto administratora i inne.

czaman 07 Lis 2006 10:48 2555 7
  • #1 3197188
    czaman
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Chciałbym utworzyć 2 konta w winXP tak żeby jedno było administratorem a drugie osobne.

Chodzi o to żeby osoba nieuprawniona nie mogła wejść do panelu sterowania ani nic instalować.
  • #2 3197226
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    drugie konto utworzysz w panelu sterowania>konta uzytkownikow>dodaj nowe konto
  • #3 3197248
    czaman
    Poziom 19  
    tyle to i ja wiem ale chodzi mi konkretnie o blokadę panelu sterowania dla tego nowo utworzonego konta z tego powodu iż dzieci mi grzebią w komputerze i odinstalowują wszystko jak popadnie
  • #4 3197287
    snookie
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    czaman napisał:
    tyle to i ja wiem ale chodzi mi konkretnie o blokadę panelu sterowania dla tego nowo utworzonego konta z tego powodu iż dzieci mi grzebią w komputerze i odinstalowują wszystko jak popadnie

Może lepiej pomyśleć o programie rodzicielskim :?:
    Poszukaj coś na www.dobreprogramy.pl
  • #5 3197428
    wujo25
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    start-->uruchom wpisz control userpasswords2
    nastepnie wybierz dodaj wpisz nazwe uzytkownika, dalej hasla nie musisz ustawiac, dalej uzytkownik z ograniczonym dostepem i zakoncz
  • #6 3198808
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    napiszcie ze dzieki takiemu zabiegowi uzytkownik w swoim profilu sobie cos tam zmieni, ale nic nie moze zrobic innego: instalowac (po za gg np) ani odistalowac pozdrawiam
  • #7 3200947
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    zrób to tak daj start>panel sterowanie>konta użytowników>NOwe konto>daj typ konta ograniczony i konto juz masz a póżniej załóż na swoim koncie hasło i tam bedzie sie pytać czy chcesz żeby troje pliki i foldery była prywatne to daj tak i wtedy użytkownik o ograniczonym dostępie nie bedzie mogł nic instalować usuwać i nie bezie miał dostepy do twich folderów
  • #8 3610278
    czaman
    Poziom 19  
    Komputer zablokowany zamykamy temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób utworzenia dwóch kont użytkowników w systemie Windows XP, gdzie jedno konto ma uprawnienia administratora, a drugie jest kontem ograniczonym. Aby zapobiec nieautoryzowanemu dostępowi do Panelu sterowania i instalacji oprogramowania przez osoby nieuprawnione (np. dzieci), zaleca się utworzenie konta o ograniczonych uprawnieniach poprzez Panel sterowania > Konta użytkowników > Dodaj nowe konto, wybierając typ konta "ograniczony". Dodatkowo można ustawić hasło na koncie administratora, co zabezpieczy prywatne pliki i foldery oraz uniemożliwi instalację i deinstalację programów z poziomu konta ograniczonego. Alternatywnie zasugerowano użycie programów rodzicielskich dostępnych na portalach takich jak dobreprogramy.pl. Wskazano także możliwość użycia polecenia "control userpasswords2" w menu Uruchom do zarządzania kontami i ich uprawnieniami.
REKLAMA